De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gijs en Wilfred Hamstra uit Harderwijk winnen Dax 2021 in een super week.

Geplaatst: 13-7-2021

Gijs en Wilfred Hamstra uit Harderwijk winnen Dax 2021 in een super week.

Gijs en Wilfred Hamstra uit Harderwijk hadden de smaak te pakken. Vorig jaar wonnen hun vrienden Combinatie ter Beek de 1e S3 van Bergerac. In 2021 hebben ze dit overtroffen. Een week voor Dax 1e nationaal Agen ZLU winnen en een 6e S3 van Cahors. En dan nu de 1e S3 van Dax en de eerste in Marathon Noord.

Gijs en Wilfred waren al eens in 2013 Nationaal kampioen Marathon. Samen met de reeds eerdergenoemde combinatie hebben ze een gezamenlijk kweekhok onder de naam www.racingpigeons.com. Hier profiteren ze dus samen van en de duiven worden op twee hokken getest.

De hokken achter het ouderlijke huis. Gijs (78 jaar) laat de duiven ‘s morgens trainen. Wilfred (42 jaar) verzorgt ‘s middags alle duiven. 
Als jong gaan de duiven alleen mee op de taartvluchten. Als jaarling worden ze het hele programma gespeeld, inclusief een paar dagfond vluchten.
Op de donderdag, vrijdag of zaterdag voor de inkorving krijgen de duiven die meegaan een geelpil opgestoken. De dag is niet vast, maar gewoon wanneer er tijd voor is.
De oude duiven zitten op een hok met twee afdelingen waar bijna geen daglicht naar binnenkomt. De enige lichtbronnen van buiten zijn witgekalkt. Dit om het niet te warm te laten worden in het hok. Van eind mei wordt er bijgelicht van 0500 tot 2200 uur. Dit vooral om constantheid van licht te hebben op het hok. Dus ook bij donkere dagen is het altijd licht.

Dax 2021
Dax 2021 was een snelle vlucht. Met een concoursduur van ongeveer 3 uur is het één van de snelste edities van de laatste jaren.  De winnaars klokten echt als eerste een getekende duif en niemand op de grotere afstanden kwam daar nog overheen.
Na de uitspattingen op Agen ZLU en Cahors van de week ervoor waren de verwachtingen door de twee nuchtere liefhebbers weer getemperd. Elke vlucht is weer anders. Aan het ontbijt gezeten binnen werd er naar buiten getuurd. Om even voor 9 valt de bonte duivin op het dak boven de klep en valt binnen. Achteraf vertelt een sportgenoot die dichtbij woont, dat de duivin al enkele rondjes gevlogen had rond het hok, voordat ze op het hok viel.
Staand in het hok met het verzorgen van de duivin realiseert Wilfred zich, dat er in de voorvlucht nog geen duiven gevallen waren en dat ze weer dicht tegen de 1e nationaal aan zaten. Dit zorgde voor kippenvel, emotie en trots. Wat een week….. En dat wij dit nog mogen meemaken. Vader Gijs heeft een zeer broze gezondheid en geniet nog elke dag van de duiven.

De winnares
Er hangt een apart verhaal aan deze mooie bonte duivin. Deze duivin met de naam Riet (de vrouw van Ab Kozijn) is uit een ei van Gerard Kok geboren op het hok van Ab Kozijn uit Harderwijk in 2016. Ab Kozijn is in 2018 gestopt met de duivensport en de combinatie mocht een aantal duiven uitzoeken. Ze zochten er 5 uit, waarbij dit duivinnetje. Ze had reeds een 17e NPO Orange gewonnen in 2018.
Het duivinnetje is pas overgewend in de zomer van 2019 vanuit het jonge duivenhok. Daar zat ze op een nestje.  In 2020 vloog ze prijs op Perigueux en Bergerac. In 2021 was ze hun eerste duif op St.Vincent en nu dus een 1e nationaal Sector 3 en 1e Marathon Noord.
De duivin komt uit een doffer van Mark van den Berg (1/2 broer Zara x kleindochter Brive) met een duivin van Marcel van Stralen uit Almere.
Ab Kozijn komt bijna elke vlucht kijken en is dus nog zijdelings betrokken in de sport. Met Dax kwam hij om even over 9 het erf oplopen en had dus de aankomst gemist.

Tot Slot
René en ik waren bij een combinatie die al wat op het palmares hadden staan. Daar komt dus nu een 1e bij Stichting Marathon Noord bij. Wilfred houdt heel veel in de gaten op duivensport gebied. Hij is fanatiek, maar zegt dat hij er minder tijd in steekt dan andere jaren, maar blijkbaar nog meer dan genoeg. Het is prachtig om dit soort dingen mee te kunnen maken met je vader, die ondanks zijn broze gezondheid nog zijn aandeel heeft in de verzorging en enorm geniet van deze successen.
Wij hopen jullie te kunnen huldigen op zaterdag 23 oktober 2021 aanstaande.
 
Auteur
Arjan van Gent

Uitslag Dax 2021.
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 23 juli 2024
Inkorven Bergerac
vrijdag 26 juli 2024
Lossing Bergerac gepland
maandag 29 juli 2024
Inkorven Perpignan
vrijdag 2 augustus 2024
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >