Hallo allemaal.
Afgelopen week zijn de vliegduiven gekoppeld. Dit stelt hier niet zo veel voor, want het is eigenlijk alleen een kwestie van de schuifdeur open zetten. Ik ben namelijk gewend om in het najaar de duiven die ik in het voorjaar op elkaar wil hebben alvast te koppelen. Ik laat ze dan op eieren komen, en gewoon dood broeden zoals ik dat noem. Gewoon de eieren vervangen voor stenen, en lekker laten zitten tot ze er zelf af lopen.
Of soms heb ik nog iemand die wat late jongen wil, die laat ik dan komen en daarna op de volgende eieren dood broeden. Hierdoor gaan ze niet direct als een gek ruien, want daar mogen ze van mij gerust de hele winter over doen. Ik hoop namelijk dat als ze later klaar zijn met de rui, ze in de zomer ook wat later beginnen met ruien. Maar goed, hierdoor is het koppelen niet zo moeilijk. De koppels die ik op elkaar wil hebben zoeken elkaar meteen weer op, en de rest mag het zelf uitzoeken.
Nou heb ik 20 broedhokken, en maar 15 doffers, dus ze kunnen allemaal een mooi plekje kiezen waar ze graag willen zitten.
Toch zijn er van de 15 koppels 4 die toch liever ergens anders willen gaan broeden. Ik laat ze gewoon lekker hun gang gaan, want daar maak ik straks in het vliegseizoen dankbaar gebruik van. Als ik straks in het vliegseizoen zo´n duif wil motiveren zet ik gewoon een schaal op zijn geliefde plekje, en moet je eens kijken hoe fel hij of zij dan worden. In 2019 had ik de beste jaarling in ons inkorfcentrum, en dat was zo´n doffer die ik tot twee keer toe een schaal gaf op zijn favoriete plekje.
Hij was dat jaar mijn eerste jaarling op Agen ZLU en later nog een keer op Narbonne. Maar ik moet ook toegeven dat ik het gewoon heel gezellig op het hok vind, als er zo hier en daar een schaal met broedende duiven staat.
Dit jaar kreeg ik half december het verzoek om wat vroegere jongen, dus heb ik de vier kweek koppels half januari gekoppeld.
Het was wel afwachten of dit goed zou gaan, want de duiven werden de week voor kerst pas gescheiden. Ook zijn ze het tweede weekend van januari geënt tegen paramixo en toen 15 januari gekoppeld. Nou dat ging niet helemaal goed.
Het samen zetten was geen probleem, want ik heb deze winter vier kweek boxen gemaakt. Dit zijn als het ware grote broed hokken van 1.40 breed 0.50 hoog en 0.50 diep. Ze zijn afsluitbaar, en dat doe ik dan ook tot de eieren er zijn.
Ten eerste waren de duiven nog maar net gescheiden.
Ten tweede waren ze net geënt, en dat was ook niet ideaal. De eieren bleven daardoor lang weg. Er was maar een koppel dat na twee weken eindelijk met eieren kwam.
En toen kwam de winter. Het ging stevig vriezen, dus de duiven gingen lekker dicht tegen elkaar zitten en vonden het voorlopig wel best. Toen ging er nog een eitje stuk van het koppel dat wel gelegd had, dus dat kwam er uiteindelijk 1 vroeg jong.
Ik heb de rest nog maar even uit elkaar gehaald, en na dat het gestopt was met vriezen weer samen gezet. Nou het weer ging in een week tijd van min 10 naar plus 15 graden en toen ging het plotseling heel goed. Binnen de kortste keren zat alles op eieren ,en nu liggen er drie koppels met jongen en het koppel met dat ene jong zit inmiddels weer op eieren. We gaan zien of er weer wat mooie jongen tussen zitten.
Een van deze jongen heb ik alweer geringd met een ring van Paul zoals hier de 4 ringen voor het jaarlingen concours van de marathon noord worden genoemd. Voor deze vlucht van dit jaar heb ik er nog 3 van de 4 zitten. Drie prachtige jaarlingen. Twee duivinnen en een doffer.
Het zijn een doffer en een duivin van het soort van Louis Vollebregt uit de lijn van “DE JAPANNER”, en een mooi zwart duivinnetje uit de goede jaarling van 2019. Ik doe er wel een paar foto’s bij.
En nou maar hopen dat we op een beetje normale manier met de duiven kunnen spelen dit jaar. Al is het maar op dezelfde manier als vorig jaar, want we weten al hoe we met het corona protocol moeten werken. We gaan het allemaal zien.
Voor nu zou ik zeggen : Blijf gezond, hou je aan de regels en laten we met z’n alle hopen dat we weer snel op een normale manier met elkaar om kunnen gaan.
Tot de volgende keer.
Groeten uit Oude Wetering,
John.