De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog Arjan van Gent de eerste weken van 2021

Geplaatst: 10-3-2021

Week 1-2

Het nieuwe jaar is begonnen. Binnen 15 dagen al bijna 150 inschrijvers en 500 ringen besteld door deelnemers 2021 aan Marathon Noord. Dat gaat dus prima.
Zelf tussen Kerst en Oud en Nieuw nog een mooi doffertje op de kop getikt bij de verkoop van het Marathonduivenjournaal. Moeder is een 1/2 zus van de Xavi, 7e nationaal Barcelona en de vader komt uit Late Blauwe x dochter van Zilverpenne x Brenda van Cees Nijdeken.

De kweekdoffers krijgen voer uit de trapbak, gewoon ruivoer, de duivinnen en de vliegdoffers krijgen 80% gerst en 20% ruimengeling. Daarnaast 2x per week allerhande van Jovati waardoor FIR is gemengd. Ongeveer een klein maisblikje per 5 kg. Verder gewoon water. De duiven doen het prima, voelen goed aan en zijn op gewicht.

Afgelopen maandag foto's laten maken bij Jan Breed in Beverwijk. Ik vind hem DE duivenfotograaf van Nederland. Geen geknip en geplak, gekleur of filters. Geen "kijk omhoog naar de zon" kopjes en allemaal dezelfde formaat en lengte van duif, de duif is de duif. Ik doe dit omdat ik er gewoon leuk commentaar op krijg als ze op de site staan. En ik wil gewoon foto's hebben van bepaalde duiven. Dit keer is ook Zwarte Karin, welke een 1e in de ZCC speelde en 2e kampioensduif werd op de foto gegaan.

Ik lees trouwens net dat Cureghem Centre de organisatie van Barcelona uit handen heeft gegeven aan de familie Norman van Entente Belge. Ben benieuwd waar nu de verschillen gaan komen. Zullen nu wel alle internationale duiven een controle krijgen? Want de zogenaamde winnaar van 2020 was dus in België niet voorzien van de controle maatregelen.

Ook ben ik afgelopen maandag begonnen met bijlichten van de kweekdoffers en de duivinnen. Dit jaar met nieuwe lampen. Ik had nog van de oude spaar-daglichtlampen waarvan er een aantal echt oud begonnen te worden. Dus via internet nu led daglichtlampen besteld en erin gedraaid. Je merkt aan de duiven dat ze er gelijk op reageren. Doffers worden rumoerig en de duivinnen gaan wat losser zitten. De bedoeling is om over een dag of 14 te gaan koppelen in het kweekhok. Ik zal de duivinnen iets zwaarder gaan voeren een paar dagen van te voren, maar niet te veel.

Alleen nog even wat ouderwets broedschalen inpakken voor gevorderden doen en ik ben er klaar voor. het kweekhok is schoon en klaar net zoals het vlieghok. Het jonge duivenhok zal ik schoonmaken als de kweekduivinnen eruit zijn. Dan kan ik de duivinnen loslaten terwijl ik het hok uitmest.

De duiven worden eerder ge-ent dan ikzelf denk ik, maar we gaan het zien.

Week 3-6

In week 3 nog een zeer goede aankoop gedaan. Ik was er precies op tijd bij en nu zitten Andijks Blauw en Andijks Donker op het kweekhok. Twee toppertjes van Kees Droog. Ik heb ook de kinderen gezien uit dit koppel en dat beloofd wat. De verkoper had ze vorig jaar toegevoegd aan zijn hok en wilde geen vasthouders meer hebben. Hij had 5 jongen uit het koppel aangehouden. Ik blij, hij blij...

Op 26 januari zijn de kwekers dan gekoppeld na 2 weken van 0700 tot 1900 uur bijlichten. Alle 11 koppels liepen gelijk aan en nu begin februari zit alles los en is het wachten op de eieren. Ik heb liever dat het leggen van de eieren wat langer duurt, want dan is er meer kans op een goede bevruchting van de eieren.
Bijna alle koppels waren nieuwe koppels. Alleen Harry's 57 had in het najaar vorig jaar al gestaan op Blue Tim en het Andijks koppel had dus al op elkaar gestaan op een ander hok.
De duiven krijgen met kranten ingepakte broedschalen met een matje daarin. Zelf mogen ze verder bouwen met tabakstelen.

Voor een latere koppeling is er nog een late duivin bijgekomen uit de nestzus van Talent 77 van John Bosman. Bossie komt uit Talent 77 en deze duivin wil ik dus op Bossie gaan koppelen. Ze is echter nog te jong en ik hoop ergens in april/mei deze te kunnen koppelen.

De foto's van Jan Breed zijn ook binnen en staan inmiddels ook op de site. Hij heeft weer puik werk geleverd.

Bij Marathon Noord gaat het hard met de ringen. Er zijn er inmiddels al bijna 1000 besteld en verstuurd.

Week 7-8

Arjan gaat koppelen en het wordt winter. De eieren werden gelegd op avonden met negatieve temperaturen en sneeuw. Veel stuifsneeuw. De eieren werden warmgehouden in de broedmachine en de duiven vonden het allemaal prima.

Binnen 2 weken zat alles op eieren, dus dat is allemaal goed. Na een dikke week koude begon het te dooien. Ik heb dit nog nooit gehad, maar er lag dus stuifsneeuw op het plafond. Dit ging smelten en zorgde dus voor wat nattigheid in het hok. Ik heb de plafonds opengezet en de ramen open. Op deze manier kan het met de huidige warme termperaturen weer drogen. Dit doe ik tot en met vrijdag a.s., dan gaan de plafonds weer dicht en de ramen bij de vliegers ook weer dichter.
Na schouwing van de eieren lijkt het erop dat 1 koppel onbevrucht is (doffer had dit vorig jaar ook, is een beetje ongeduldig en snel afgeleid) en bij 1 koppel is het eerste ei onbevrucht. De rest lijkt alles donker en OK. Prima resultaat dus.

Ondertussen komen de vliegers regelmatig los. Er zijn nog wel 2 duivinnen "overgelopen"naar het doffer zijn. Dus er is wat krapte in het duivinnenaantal. Ik heb dus nog maar een keer een selectie bij de doffers doorgevoerd en er 3 verwijderd. Er stonden er 3 op het lijstje sinds de kerst en die zijn er niet meer vanaf gekomen en dus verwijderd.

Het nieuwe programma is ook bekend, maar of dit ook van start gaat op de geplande datum, daar heb ik een hard hoofd in. Ik gok dat we begin-half Mei kunnen beginnen.

Bij Marathon Noord loopt het storm. Bijna 1200 ringen zijn reeds weg. Geweldig. Ook veel nieuwe aanmeldingen en liefhebbers die in 2020 niet deelnamen en nu weer wel.

Nu nog even kijken of ik mijn ringen op kan halen, want de eerste jongen zijn uitgekomen....

Week 9 en 10

De 19 eieren zijn allemaal uit en de jongen zijn geringd. DE SMN ringen zitten om het koppel jongen uit Harry's 57 x Blue Tim en om het koppel Int Super Perpignan x Japies EK. Het koppel met de onbevruchte eieren hadden ook in de 2e ronde onbevrucht. Vorig jaar heeft hij aan het einde van het seizoen in een kweekcel gezeten en daar waren de eieren wel bevrucht. Dus hij is verhuisd naar deze liefhebber die een aantal kweekcellen heeft en nu eens zien of hij daar wel bevrucht. Ik heb een 2 cm van zijn staart afgeknipt en nu mag hij in met zijn duivin in eenzame opsluiting.
De broedpannen voor de tweede ronde zijn ingepakt en worden zeer binnenkort bijgeplaatst. Op deze manier gaat de doffer eerder jagen en ik zie gewoon dat bij veel koppels de 3de ronde veel eerder is dan als je dit niet doet.

Het plafond is weer dicht, en het hok staat weer in de normale stand.
De vliegers komen regelmatig los en zullen ergens rond eind maart worden gekoppeld.
In mijn vorige blog meldde ik dat ik verwachtte ergens rond begin Mei we kunnen beginnen aan het seizoen, ik denk dat dit wel een week 2 twee eerder kan.

De EU heeft inmiddels de wet aangepast en ziet er goed uit. Wel zullen er wel wat grensoverschrijdende opleermogelijkheden het moeilijk krijgen. Ik doel op bijvoorbeeld inkorivng Hank.  

Wel iets raars meegemaakt deze week. Een liefhebber uit Iran nam contact op via WhatsApp. Hij stuurt mij een stamboom en een foto door van een duif welke hij kan kopen. Hij heeft onderzoek gedaan en vraagt waarom de vader van de duif qua ringnummer niet klopt. En dat klopte dus. De duif op de foto was niet de duif die bij mij in het kweekhok op jongen zit. De duivin is vervangen door een witoog doffer. De tekst op de foto is hetzelfde gebleven. Ook de stamboom is één groot knip en plakwerk. Gedeeltelijk mijn stamboom en een eigendomsbewijs erop geplakt. Met andere woorden: 1 grote namaak en oplichting. De duif werd verkocht door een man uit Irak. Bizar maar waar. Ik ga dus al de stambomen op mijn site vervangen door iets met een watermerk.
Jammer dat dit nodig is.

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 28 oktober 2023
Feestmiddag en kampioenenhuldiging
Lees meer >