Voor de winterlezers toch maar even mijn weekboek opgeknipt in 2 gedeeltes. Dit is deel 1, de weken van het vliegseizoen 2020.
Het tweede deel van mijn weekboek... het stille seizoen 2020. Overwegingen, toch nog vakantie en de drukte door de stilte....
Foto: Black Karin na thuiskomst van Bordeaux. Drijfnat, maar wel een 1e in de ZCC!
Week 27-31
In deze week erg druk met de duiven. Zowel oud als jong.
De ouden die niet naar St.Vincent gaan zijn naar Fontenay geweest. Helaas is de doffer voor Barcelona niet meer thuis gekomen. Noodgedwongen heb ik de andere duiven die naar Quievrain moesten thuis gehouden vanwege de zeer slechte weersberichten. Fontenay werd ook op zondag gelost.
Het weekend erna zijn de jaarlingen naar Morlincourt geweest en je kon zien dat ze lang stil gestaan hadden. Ze kwamen wel, maar niet vlot. De ouden heb ik gelost op 40 kilometer.
4 ingekorfd naar St.Vincent en je mag wel zeggen dat dit een flinke domper was. Geen duif thuis en de eerste duif pas op Donderdag. Op Zaterdag kwam mijn 1e getekende dus gelukkig wel de eerste 2 getekende terug.
De jaarlingen stonden op Blois en dat ging eigenlijk best wel goed. 5 duiven binnen 30 minuten en toen werd het stil. 1 opgevangen op Urk welke nog retour moet komen en 1 weg.
Toch maar 4 duiven ingekorfd op Agen en 3 op Bordeaux. Agen los om 0700 en Bordeaux op 1330 uur op vrijdag. Ik was ervan overtuigd dat er duiven van Agen op onze afstand konden doorkomen en dat klopte dus. Ijsbrand en de Gebroeders pakten ze net voor de neutrlisatie. Mijn eerste zit op 0842 uur, net buiten de prijzen hier in Noord-Holland.
Dan een 30 minuten later draait er een duif, valt op de spoetnik en ik zie dat het een jaarling duivin is welke ik in Brussel gelost had met nog twee anderen.... Die waren ondanks het donkere weer die dag toch retour gekomen en deze nog niet... Nadat de adrealine weer gezakt was zag ik dat er ook duiven begonnen te vallen van Bordeaux. En dan om 11.27 zie ik een schim overgaan, en ja na 1 rondje plof... zeiknat een zwart duivinnetje van Bordeaux. Na enige aandrang van mijn kant loopt ze binnen. De 17-926, vorig jaar van een hele slechte Agen (2 dagen open) mijn 2e duif op Maandag en nu dit. 6e NIC, 63e NPO en zeer blij mee. Mijn tweede van Bordeaux was op diezelfde vlucht in 2019 20 dagen onderweg, maar nu dus weer present en net te laat voor de uitslag.
Totaal nu 3 van de 4 van Agen en 2 van de 3 van Bordeaux.
Verder komt dus ook mijn 1e getekende van St.Vincent naar huis. Al met al best wel een lekker weekend.
En ook leuk is dat Berk-Zomerdijk uit de Rijp een volle broer pakken als 83e NPO van mijn eerste van Agen deze week.. dus uit Harry's 57 x Spiegel 62.
Gisteren een drukte van belang voor inkorving Barcelona. Helaas is mijn topper achtergebleven van Fontenay, maar toch leuk om weer Barcelona te kunnen inkorven in eigen vereniging.
De jongen zijn 1 voor 1 gelost op 10 km (2x) en nu ook op 20 km. Deze week gaan ze naar 40 en dan hoop ik met de kar in Edam mee. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de jongen, hoe ze thuis komen en vooral hoe ze trainen.
Bij de kwekers liggen her en der nog wat jongen. Inmiddels twee mooie zwartjes van een dochter van de 3e nationaal Barcelona....
Ondertussen ook nog naar de winnaars van St. Vincent geweest Marathon Noord... Vader en zoon Zoetbrood in Apeldoorn.
Eens kijken of we voor Barcelona weer op pad moeten...
Ik denk dat er ook nog wat jaarlingen naar Issoudun gaan, de nationale dagfond...
Week 32-34
De jaarlingen en de Marathon Lady hebben Blois prima afgeraffeld. Richting het uitslaan kwam de laatste, nummer 5. Marathon Lady had de week ervoor Pointoise gehad en heeft dus haar kilometers gemaakt voor Bergerac. Blois was een rare vlucht, onregelmatig maar wel goede duiven voorop.
Voor Dax en Perpignan heb ik op dit moment geen duiven. Ik ga weer inkorven voor Narbonne/Bergerac.
Voor Bergerac had ik er 4. 3 ouden en een jaarlingdoffer. Marathon Lady had helaas gelegd op de dag van inkorving. Dus zij viel af. Voor Narbonne heb ik er 3 gevonden...
Narbonne verliep voor mij niet goed. 1 terug en deze was te laat. Bergerac ging echter prima. Als eerste komt Independance Day, deze doffer was in 2019 mijn 2e van Bergerac en nu mijn eerste. Als tweede arriveert Black Karin, de duivin die mijn eerste was van Bordeaux 2020. Deze twee staan in de uitslag. De volgende morgen in de mist om 08.35 komt mijn derde. De jaarling doffer is er nog niet.
Gelijk een eerste selectielijst gemaakt voor het kweekhok en vlieghok. Altijd een dingetje, maar noodzakelijk. Het kweekhok mag maximaal 10 koppels bevatten.
De jongen zijn 1 voor 1 gelost in Voorhout op 40 kilometer en kwamen prima. Er zijn altijd afvallers, maar die waren minimaal (4). 1 duif opgehaald in Leiden door Monique, die toevallig in Leiden was die dag. Afgelopen zondag de jongen in Edam ingekorfd voor Hank 88 kilometer. De eerste 20 kwamen prima naar huis en dan wordt het wachten. Inmiddels zijn er 29 van de 32 retour. Dus een prima trekje. De jongen wil ik in de mand hebben met Zuid-Holland naar Meer en Asse Zellik. Ze zien er prima uit, trainen nog prima. Dat laatste wordt wel wat minder omdat de rui aan het winnen is. We hebben nog twee weken tot de inkorving van Meer. Als het weer het toelaat breng ik ze nog minimaal 1x weg.
Door het warme weer hebben de jongen geen opdracht meer gehad tot afgelopen woensdag. Ik heb ze dinsdag met de Fondclub ingekorfd voor Meer. De rui heeft toegeslagen, ze hebben nog 3 pennen staan, maar toch moeten ze dit doen. Het is nu vrijdag en van de 31 zijn er 27. 1 is er opgevangen in Enschede... en deze komt met de koerier terug. Ik had ook nog een herinstreedster mee en die is er ook weer. Het ging niet vlot... ZO wind en redelijk warm. Op Woensdag waren er 20, donderdag 6 erbij en vrijdag ook nog 1. Dinsdag gaan ze er weer in, dan naar Asse Zellik 190 km. Ook de herintreedster gaat mee met een extra. Eens zien wat ze dan doen.
Bij de kwekers liggen de laatste jongen welke komende week allemaal een nieuwe bestemming krijgen.
In de komende weken zullen de hokken worden gereinigd onder de roosters. Ik begin met het kweekhok. Daarna het jonge duivenhok en dan de vlieghokken.
Als het laatste hok klaar is, dan ga ik de trapbak introduceren aan de vliegers en jongen. Dan kunnen ze daar aan wennen.
Week 35-36
In deze weken is er weinig gebeurt qua vluchten... De tweede Fondclub opleer werd afgelast omdat het weer te slecht was. Afgelopen vrijdag heb ik wel twee herintredende duivinnen ingekorfd voor Roosendaal. Deze kwamen midden in zware buien gewoon nat naar huis. Vanavond is het inkorven voor Asse-Zellik met de Fondclub. Daar gaan de jongen op mee, met de twee herintredende duivinnen. Het seizoen voor de jongen loopt wel op een einde, want ze staan op 2 tot 4 pennen en ik heb er al die hun hele kop aan het ruien zijn en gewoon kale plekken hebben.
Ik al wel het kweekhok ontdaan van alle mest onder de roosters, en de jongen daar hebben allemaal een nieuwe bestemming. Ook heb ik al wat selecties doorgevoerd. Een doffer en duivin hebben een andere bestemming gevonden en er gaan er twee terug naar de eigenaar. Dus het kweekhok is bijna klaar voor de herfst. Na komend weekeinde gaan de broedhokken op half.
Nog een mooie blauwe toegevoegd aan het kweekhok. Dit zomerjong werd mij gegund en is een mooie inteelt naar een topdoffer. Ik ben benieuwd wat het wordt... een doffer of een duivin.
Ook bij de vliegers heb ik de eerste selectie doorgevoerd. Ook is daar alles schoongemaakt en ook daar gaan de broedhokken na dit weekend op de winterstand. Als laatste moet ik het jonge duivenhok nog schoonmaken, wat ik komend weekend ga doen. Dan zijn de jongen klaar met hun opdracht en scholing. Dan komen ook de trapbakken op het hok. Kunnen ze daar aan wennen.
Ook ben ik druk geweest met Marathon Noord. Er werden al wat kampioenen en vluchtoverwinnaars bezocht, we hebben er nog 1 te gaan hier in de regio. Ook ben ik bezig met
het samenstellen van het kampioenenboek. Dus druk genoeg.
Week 37-38
De opleer Asse-Zellik was geen beste. Raar dat het altijd dit station is wat slecht verloopt. Prachtig duivenweer leek het. 29 mee, 27 jongen en 2 herintreedsters. Resultaat: 21 jongen retour en de 2 dames. Maar ook deze laatste 2 met hobbels. 1 werd er woensdag al opgegeven in Zeeland en kwam op zondag als een speer retour. De ander kwam pas vrijdagmiddag en had de halve wereld gezien. Pennen naar buiten, afgevlogen. Ik gok dat deze via verre oorden gekomen is. Ik heb nog 3 vd 4 SMN ringen over.
Alle hokken zijn schoon, ruivoer in de bakken, regelmatig allerhande en een bad. Als het kan zo nu en dan los.
Voor Marathon Noord ook de laatste bezocht. Vergadering gehad en plannen gemaakt. In mijn hoofd ben ik al met koppellijstjes bezig.
Ik heb al twee nieuwe manden bij Leo besteld. Ik ga door met de tas van Hage van Travipharma, want dat is zeer goed bevallen.
Bij de jongen heb ik het water aangezuurd met een fles van Leo Pronk, en ook dat ga ik weer doen. De jongen trainden goed en kwamen tot de laatste vlucht prima naar huis.
Nu weer verder met het SMN kampioenenboek.
Het stille seizoen 2021
Week 39-41
Terug van een heerlijke vakantie in Nederland. Na het uitbreken van Corona hebben wij snel besloten om in Nederland te blijven. Het werd dus een lang weekend Terschelling, een weekje Wekerom en een weekje Wittem/Partij. Heerlijk weer gehad, fietsen mee en ons uitermate vermaakt. Dus een beetje eiland, strand, hei, bossen, heuvels en gemoedelijkheid. Heerlijk.
Voordat we vertrokken waren alle hokken ontdaan van alles onder de roosters en broedhokken. Broedhokken op half en ramen open. Een eerste selectie werd doorgevoerd. De kwekers zijn bij de vliegers en jongen gevoegd, dus alles in drie afdelingen met de poortjes open. Twee trapbakken erin met voer en zelfvullers met water. Cliff, die mijn duiven in de gaten hield, hoefde maar eens in de 3 tot 4 dagen even langs te komen om te kijken en bij te vullen. Het gemak dient de mens. Er zijn geen duiven meer retour gekomen, wat normaal in een vakantie wel gebeurt.
Bij terugkomst alle broedhokken weer schoongemaakt, de veren weggezogen met de duivenstofzuiger, alle duiven bekeken en een tweede selectie gemaakt. De jongen zijn aan de laatste pen bezig, de vliegers nog 2 of 3. Ook de staarten vallen goed door, alsmede de broekpennen.
Verder het kweekhok uitgebrand en met Virkon S behandeld. Het kan nu een paar dagen drogen en dan kunnen de kwekers weer terug. Dan kan ik mijn andere duiven weer los gaan laten als ik dat wil. Ik ben erg blij trouwens met de jongen die zijn doorgebleven. Ik ben 1/3 verloren met opleren en vliegen en dat is minder dan andere jaren. 3 van de 4 SMN ringen zijn er nog en mooie toevoegingen voor het kweekhok.
De duiven ruien als gekken, terwijl ik er niets speciaal aan doe. Dus geen karnemelk, thee of andere fratsen. Gewoon de natuurlijk zijn werk laten doen. Nog wel bij de duivin die was laat terugkwam van de laatste opleer de slagpennen waar ze aan bezig was tijdens deze overlevingstocht, geknipt om later te trekken. Dit waren flinke werkpennen en deze kunnen nu mooi worden vernieuwd.
De duiven hebben al twee keer een bad gehad waar driftig gebruik van wordt gemaakt.
De laatste week zaten wij in de mooie hoeve van Harry Vanwersch, Hoeve Hommerich, op de heuvel zuidelijk van Partij. Een heerlijke plek, rustig, mooi startpunt voor fietsers en wandelaars en hardspelend duivenliefhebber. Ik heb 1 ding wat ik ga overnemen na het bezoek aan zijn hokken... krijtjes... ik heb broedhokken met gekleurde deurtjes. Met krijt kan je daarop prima aangeven welke duiven er zitten en andere aantekeningen. En een nat sponsje is nodig om de aantekeningen te verwijderen. Geen viltstiften op de broedhokken. Normaal heb ik alleen maar de broedhokkaartjes aan een knijper hangen per afdeling en doe daar mijn aantekeningen op, maar dit is een aanvulling. Mooie fietstochten daar gemaakt en toevallig langs bekende hokken zoals Lindelauf en Hendriks, maar ook door dorpen als Heer (zwarte moordenaars van Marcel Braakhuis), Ransdaal en Mechelen met duivenhistorie.
Voor Marathon Noord druk bezig geweest aan het kampioenenboek. De verhalen zijn weer prachtig, maar er is nog wel wat te doen. Op de site worden de verslagen ook gepubliceerd, met tussenpozen van ongeveer 7 tot 10 dagen, zodat er regelmatig wat nieuws te lezen valt.
Winterplannen... ja die heb ik wel... aantal foto's laten maken, koppellijstjes en op bezoek gaan in Duitsland bij mijn duivenvriend aldaar. Maar dan moet alles eerst wat rustiger worden met Corona.
Week 42-44
In deze weken worden de duiven weer mooi. Doordat ik thuiswerk, kan ik de duiven nu meer loslaten en ook verwennen met een bad. Afgelopen weekend heb ik ze allemaal weer in de handen gehad en ze zagen er prima uit. Weer gekeken naar de geslachten en de duivinnen een roze knijpring gegeven. Goed licht, ver in de rui en de duien waren mooi glad. Ik moet ze nog druppelen tegen luizen en dergelijke maar dat doe ik als ik ze ga scheiden.
Ik moet ook zeggen dat ik mijn eerste koppellijstje al gemaakt heb. Er zullen er vast nog wel een paar volgen, maar toch. Ik heb wel een mooie bon gekocht van Rik Ros uit Lekkerkerk. Er gaan een paar eieren ergens in April mee teruggaan naar de Zaanstreek.
Ook heb ik het gerst voor de winter ingeslagen. Ruud had een mooie aanbieding van 2020 gerst en maar even 2 balen gehaald. Mooi voor een ouderwetse gerstkuur in december.
Het kampioenenboek schiet op. Mag ook wel, want het begin November moet het af zijn. Ook de verkoopbeschrijvingen schieten op. Ik moet er nog een paar en dan zijn die ook klaar.
Weinig nieuws hier, we zitten er werken thuis. Proberen ons veilig te bewegen en zo min mogelijk connecties te hebben met anderen.
Week 42-46
De duiven hebben een wormenkuur gehad. Dat doe ik altijd rond deze tijd. Twee weken later volgt dan de wormpil gelijkertijd met het druppelen tegen luis. Ook heb ik Traseco anti bloedluis weer gehaald om bij het badwater te doen. Ook zo iets wat ik tijdens de winter doe. Normaal is het natuurazijn en epsomzout wat ik toevoeg, maar tijdens de rui en er vlak na doe ik altijd een anti luis door het water. De duiven badderen dan erg graag en het helpt denk ik ook de pennengroei. Uit gewoonte maar wel effectief. De duiven zien er gewoon weer mooi uit, aan hun laatste pennen bezig en dan nog een paar in de staart. Ik blijf ze licht voeren, want ik zie dat ze daar goed op renderen. Ze trainen lekker als ze buiten zijn. Wel had ik een jonge druistige doffer met een gebroken pootje. Ik heb een stukje tuinslang open geknipt, rondom de breuk gedaan en vastgezet met tape. De doffer zit apart en voelt zichzelf het mannetje in het hokje in de garage. Maar hij mag er voorlopig nog niet uit.
Verder ligt het kampioenenboek van Marathon Noord bij de drukker. Ook de voorbereidingen voor de bonnenverkoop zijn klaar. Deze komt live van 14 november tot en met 30 november op Toppigeons. 51 topbonnen van onze kampioenen.
Week 47-48
De duiven zijn gescheiden. Dus alles weer in de handen gehad, wormpil en druppeltje tegen de luis. Altijd even kijken hoe de duiven eruit zien. De doffer met het gebroken pootje had ik na 5 dagen weer terug in het hok gedaan zonder zijn brace en tijdens de inspectie zag hij er prima uit.
Veel werk gehad aan de bonnenverkoop van Marathon Noord. Nu maar hopen dat het ons wat extra armslag geeft om volgend jaar weer leuke prijzen te kunnen vervliegen. De duiven gaan nu minder vaak loskomen, en vooral de duivinnen zullen vast blijven omdat daar ook de kweekduivinnen bijzitten. Ze zullen goed krap worden gehouden en ze krijgen ook nog de paratyphuskuur. Daarna nog een tijdje alleen maar gerst om te zien of we het dons er nog uit kunnen krijgen.
In deze tijden wordt er wel schoongemaakt, zo nu en dan met de stofzuiger onder de broedhokken gezogen om de nog geruide veren te verwijderen. Koppellijstjes worden gemaakt en ik heb een paar leuke koppelingen denk ik.
Blij ben ik dat ik een hobby aan huis heb waarmee ik mij goed kan vermaken. Een groot voordeel in deze rare Coronatijden.
In Januari gaan er nog een paar duiven op de foto bij Jan Breed. Verder heb ik nog een retourtje Breezand voor 2 nieuwe mandjes.
De kwekers koppel ik pas 3e week van Januari, dus nog even de tijd om daarover na te denken.....
Week 49-52
In de laatste weken van het jaar is het relatief rustig. Aan het werk, sinds 6 maart thuis achter mijn buro. De kerstkaart voor Marathon Noord gemaakt en voorbereidingen getroffen voor het nieuwe seizoen.
Verder langs Leo Pronk geweest en 2 nieuwe mandjes gehaald. Deze zijn handzaam, robuust en passen goed in de auto. Ik had er al 2 en heb er dus 2 bijgehaald. Ze zijn wat duurder als de Pool op de beurs, maar veel beter.
De duiven staan nu op ongeveer 80-90% gerst met een beetje kweek. Ze krijgen wekelijks 2x Allerlei van Ronny en er zit wel eens onkruidzaad door. Ook gaat er 1x per week omgea 3-6-9 zalmolie over het voer waar ik de PBX kruidenmix overheen doe. Gewoon om het op te drogen. Dit ter ondersteuning van het welzijn van de duiven. De duiven zien er top uit, badderen als gekken.
Ik moest voor mijn werk in Eindhoven zijn en ben toen even doorgereden naar Baarle-Hertog. Ik wilde graag gebruik maken van de najaarsaanbiedingen en heb een volle achterbak gehaald. 5 zakken kweek, 2 nieuwe drinkbakken, 2 baadbakken, nestmatjes, tabakstelen en wat voor 4-voeters met staartjes. Ik kan nu ongeveer 6 lockdown verder met mijn voer en benodigdheden. Kan alles netaan kwijt, de tonnen zitten ram vol.
Ook heb al leuke koppellijstjes gemaakt. Ik denk dat ik leuke koppelingen gemaakt heb. Inteelt x Inteelt, duiven van kampioenen SMN 2019 tegen elkaar, Barcelona toppers tegen elkaar, van alles wat.
Foto's doen we begin januari.. voor de koppeling van de kwekers.
Ook zijn bijna alle bonnen van Marathon Noord afgehandeld. 50 van de 51 zijn er binnen een week betaald en afgehandeld. Dit ging lekker vlot. Wij zijn enorm blij met de opbrengst en kunnen daar weer leuke dingen van doen.
Op het duivenhok gebeurt weinig. Het is nat en donker buiten en de duiven gaan gewoon door. Tijdens het voeren pak ik er een paar en kijk hoe ze eruit zien, gewicht en pluim. Dat gaat prima.
Verder rest mij alle lezers goede feestdagen te wensen en een goed en gezond 2021. laten we hopen dat we snel weer normaal kunnen gaan doen. Ik kijk daar naar uit.