De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Bas Jansen uit Zutphen winnaar Herman van der Velden trofee

Geplaatst: 1-12-2020

Bas Jansen uit Zutphen winnaar Herman van der Velden trofee

Inmiddels alweer voor de 10e keer is de Herman van der Velden trofee vervlogen. Deze prijs vernoemd naar medeoprichter, gouden spelddrager en inmiddels al 47 jaar bestuurslid zijnde Herman van der Velden. Winnaar is degene die met zijn eerste duif op de klassiekers St.Vincent en Barcelona de meeste punten behaalt. Deze trofee winnen is zeer zeker geen gemakkelijke opgave maar Bas Jansen wist op St.Vincent zijn 1e getekende 17-1818807 als 28e te klasseren. Op Barcelona was het zijn 2e getekende 16-1256143 die als 8e eindigde in onze competitie. Deze resultaten bezorgden hem het zoveelste succes.

In 2016 was ik ook op bezoek bij Bas. Destijds was hij de winnaar van het Criterium der Azen en 3e kampioen Middaglossing. Het basis soort duiven wat destijds en inmiddels al vele jaren ervoor zorgt dat Bas tot de kampioenen behoort van zijn regio en afdeling is nog altijd hetzelfde. Ze komen van tophokken als Gebr.Limburg, Jelle Jellema, Hans en Evert-Jan Eijerkamp en Arjan Beens.

De vliegduiven zijn in januari pas gescheiden en 1 maand voor aanvang van het seizoen gekoppeld. De duiven worden in het begin van het seizoen eerst 6 weken op weduwschap en vervolgens op nest naar de marathon vluchten ingekorfd. Naast de enting voor PMV en paratyfus krijgen de duiven de laatste jaren elk voorjaar een wormkuur. Gedurende het seizoen geschiedt de medische begeleiding zoveel mogelijk individueel per duif.  Het hele plaatje qua medische begeleiding, verzorging en training is verder al jaren hetzelfde. Leest u nog eens rustig de reportage welke ik destijds heb geschreven als u precies wilt weten hoe of wat. De enige verandering in het hele systeem is dat Bas sinds 2 jaar naar volle tevredenheid ook de producten van Sangers Pro aan zijn duiven verstrekt. Als het vliegseizoen start doet Bas overigens direct mee en als er verder een mogelijkheid tot extra inkorving is (Giesbeek-Hank) zal Bas dit niet nalaten.

Al jaren schrijft Bas zich in voor de middaglossing en voor de ochtendlossing competitie van Marathon Noord. De laatste keer dat hij meedeed aan Barcelona dateert alweer uit 2015. Echter in 2020 vond Bas 4 middaglossingvluchten te weinig en besloot hij om ook 4  ZLU vluchten (Agen, Barcelona, Narbonne en Perpignan) in te korven. Het ging wellicht ten koste van de prestaties op de middaglossing maar zijn deelname aan de ZLU vluchten werd succesvol afgesloten met o.a. het 1e totaalkampioenschap in de sterke Superfondclub GOU. En mede dankzij zijn “vroege’ constatering op Barcelona pakt hij bij SMN de Herman van der Velden trofee.

Zoals al geschreven klasseerde Bas zich op St.Vincent als 28e dankzij zijn 1e get. 17-1818807 ‘Farida’. De afstamming van deze duivin liegt er niet om. De vader komt uit het Topkoppel Orion X Mirna van Jelle Jellema. En de moeder van Farida komt van H. Eijerkamp & Znn en is uit een zoon van Salinero (1e Nat. Bergerac en 2e NPO Perigieux in 2005) x kld. Lucia van Anton en Lucy v.d. Wegen. Met zo’n genen pakket is het niet verwonderlijk dat Farida als jaarling al direct een 1e in het NIC vanaf Bergerac vloog wat goed was voor een 33e NPO/Afdeling. In 2019 werd ze 5e Asduif Afd.8 GOU. Met St.Vincent dit jaar erbij komt haar totaal op 5 kopprijzen. Helaas bleef deze duivin in de voorbereiding op Bergerac1 achter van een lapvluchtje van 30 km. Nadat Bas een week ervoor vanaf Periqueux ook al een topper verspeelde.

Op Barcelona wist Bas een mooie 8e plek te behalen met ‘Sylvano’.  Deze steenrode doffer van 2016 wist in zijn vlieg carrière al wel de nodige prijzen te behalen echter geen kopprijs. Het was Bas al wel opgevallen dat Sylvano o.a. op een zware Orange en Periqueux veel te fit en met veel bombarie thuis kwam. Nu op de Barcelona editie van 2020 kwam het er echter allemaal uit. Als een van de eerste duiven de volgende ochtend vroeg geklokt om 06.37.03 uur. Uiteindelijk goed voor een 137e nat. ZLU.  In de afstamming van Sylvano komen we de oude lijnen van Bas tegen en zien we klinkende namen terug. Van de Monty Boy van Piet de Vogel,  Brinkie Girl van Herman Brinkman, De Dure van de Gebr. Brugemann maar ook een dochter 100x10 van Nico Volkens en  Zeeuws Hoop van Cas de Graaff & Zn tot de Black Giant van H. Eijerkamp & Znn. Als alles volgens plan zal verlopen mag Sylvano volgend jaar opnieuw zijn kunsten vertonen op de ZLU vluchten. Want na jaren niet of nauwelijks mee te hebben gedaan is het voor Bas nu wel een zekerheidje dat hij zich meer gaat toeleggen op de ZLU vluchten.

Tot slot
2020 was in alle opzichten een bijzonder jaar. De prestaties waren weer super. Het verspelen van meerdere toppers zorgt echter voor een wrange nasmaak bij Bas. Ook al is de (kweek) basis van een dusdanig hoog niveau dat hij elk jaar opnieuw in staat is om nieuwe talenten te kweken. Het verlies van enkele toppers waaronder bijv. de 1e NPO Periqueux is een harde dobber. Bas nogmaals proficiat en hopelijk krijgen we nog  de gelegenheid om je coronaproof te huldigen bij de Kruisberg in Doetinchem.


Auteur
Mike Freriks
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >