De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gerard Griffioen heeft de Asduif Ochtendlossing 3 jaar met de 15-3543762

Geplaatst: 24-11-2020

Gerard Griffioen heeft de Asduif Ochtendlossing 3 jaar met de 15-3543762
 
Duifkampioen ochtendlossing over de jaren 2018, 2019 en 2020. Je zal hem maar bezitten.
Voor de eigenaar van deze witte raaf moeten we dit jaar naar Zevenhoven, of liever gezegd naar een klein buurtschap bij het idyllisch in het groene hart van de randstad gelegen Zevenhoven, namelijk Noordeinde. Hier aan De Dobbe nummer 9 komen we bij Gerard Griffioen.
 
Voor de geoefende lezer van mij reportages moet dit een bekende aanhef zijn. Het is namelijk vijf jaar geleden in 2015 dat ik op dezelfde toon begon met een reportage van Gerard Griffioen. Toen was hij de trotse eigenaar van de kampioensduif over drie jaar middaglossing. Dat jaar met de duivin 2011-1771142. Allemaal hopen we ooit een keer zo'n witte raaf te kweken. Nou, hier in Zevenhoven is het nu binnen vijf jaar voor de tweede keer raak. Was het in 2015 op de middaglossing, nu presteert Gerard het ook op de morgenlossing met dezelfde soort duiven.

De kampioensduif 
Het was dus ook de eerste vraag die ik aan Gerard stelde: is het familie van de duif van 2015.
Nou is Gerard niet zo van de stambomen, maar hij wist wel te vertellen dat de doffer waar we het nu over gaan hebben oorspronkelijk wel van hetzelfde hok komt. Gerard ruilt namelijk wel eens een koppeltje duiven met duiven vriend Jan van Putten uit Den Bosch.
Zo is hij aan de vader van de Kampioen middaglossing gekomen. Dit was de 2008-1575141, en voor hij naar het kweekhok ging heeft hij eerst nog even in 2010 Bordeaux gewonnen bij de Marathon Noord. Deze doffer heeft in middels al zeker 8 teletekst duiven onder zijn kinderen.
 
Jan van Putten heeft hoofdzakelijk duiven van het soort van Jan Bullens, en dus is Gerard een keer samen met zijn duiven vriend bij deze Jan Bullens wezen kijken. Hij is toen thuisgekomen met een koppeltje duiven, en daar stamt nu de kampioensduif van dit jaar weer van af. Of deze doffer direct familie is van de vorige kampioensduif weet hij niet, maar oorspronkelijk komen ze wel beide van hetzelfde hok.
 
Goed na dit hele relaas hebben we het nog niet gehad over de Primus inter paris van deze reportage. We hebben het hier over de doffer met het ringnummer 2015-3543762.
Een prachtig donker kras witpen doffertje dat als jaarling al twee keer leuk op tijd prijs wist te vliegen. Als twee jarige duif vloog hij maar een keer een overnacht vlucht, maar hij was toen wel goed voor de 42e nationaal Dax. Daarna in 2018 was het twee keer raak, op Barcelona en Perpignan. In 2019 was hij wederom twee keer goed op Barcelona en Perpignan.
 
Barcelona 2020
Dit jaar kon hij alleen mee op Barcelona, en dat werd een zenuwslopende affaire.
Gerard kwam om 5 uur ‘s morgens bij het hok en zag hem toen al in het halfdonker op het huis van de buurman zitten. Wat er ook geprobeerd werd, de duif zat te slapen en maakte geen enkele aanstalten om naar beneden te komen. De weduwnaars werden losgegooid daarna de duivinnen, ook dat werkte niet. Pas toen de nest duiven de vrijheid kregen kwam hij op de schuur, en heeft Gerard hem met een stok naar het hok weten te krijgen.
Dit alles heeft zeker 2 uur geduurd, maar toen hij binnen was om even voor 7 werd hij alsnog 1e in het inkorfcentrum van Woerden.
Hij werd nu 14e bij de Marathon Noord, maar dat had best nog een paar plaatsjes eerder kunnen zijn.
 
De liefhebber
Gerard speelt al jaren de sterren van de hemel op een hok van ongeveer 11 meter. Als je ziet hoe prachtig het hok erbij staat, verraad dit meteen het beroep van Gerard. Hij verdiend zijn brood als timmerman, en dat hij in zijn werk net zo perfectionistisch is als met de duiven, is aan het hok te zien. Hierop zijn zo gemiddeld 30 koppels vliegduiven gehuisvest. Voor de aanvulling worden er plus minus 40 jongen gekweekt. Er wordt op weduwschap gespeeld, maar soms ook wat duivinnen op een nestje.
 
Wat het voer betreft hoeft het voor Gerard niet te veel te kosten. Er bestaat tegenwoordig geen slecht voer meer. Mijn voer kost 10 euro per zak, dit voer heet crisis voer, en alleen in het hoog seizoen koop ik een zak vliegvoer. Gerard heeft in dit vreemde seizoen eigenlijk niets anders gedaan als andere jaren. Dit had wel als resultaat dat hij op de laatste vluchten geen potten meer kon breken, in verband met de ver gevorderde rui.
 
De medische begeleiding is hier heel eenvoudig. Voor de eerste overnacht vlucht is er een geel kuur, en verder zit er het hele jaar oregano of knoflook in het water. Alleen voor de entingen gaat Gerard naar de dierenarts. Hier geld dus: Hoe minder je bij de dierenarts komt, hoe harder dat je vliegt. (Of is dit andersom?)
 
Epiloog
Tot zover dit verhaal over de man en zijn duif die het nu tot twee keer toe voor elkaar weet te krijgen om de kampioensduif over drie jaar te kweken. Hij is al jaren een van de te kloppen mannen, en aan het eind van dit jaar gaat hij met pensioen. Nou dan gaan we het pas echt beleven zei ik tegen hem. Zelf zegt hij dat dat wel mee zal vallen, want nu moet alles op gezette tijden, en als ik met pensioen ben is die stok achter de deur weg. Er zit dus een grote kans in dat het dan wat minder gaat...... aldus Gerard zelf.
 
Verder zegt hij nog dat de competitie van de Marathon Noord een van de eerlijkste competities is die er bestaat. Of je nu een grote of kleine liefhebber bent maakt hier niet uit.
Je mag toch allemaal maar met twee duiven meedoen, dus heeft iedereen even veel kans.
 
Gerard, namens alle deelnemers aan de Marathon Noord, van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat.
 
Auteur
John van Klink
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >