De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Harry Hendriks, Vinkeveen, Kampioen Middaglossing Marathon Noord 2020

Geplaatst: 17-11-2020

Harry Hendriks, Vinkeveen, Kampioen Middaglossing Marathon Noord 2020

Binnen ‘de marathonduivenwereld’ van het Noordelijk deel van Nederland staan verschillende kampioenschappen hoog op het wensenlijstje van de liefhebbers uit het Noordelijke deel van Nederland. Hierbij horen de Kampioenschappen bij de Marathon Noord. Middaglossing of Ochtendlossing … deze titels geven aanzien. Iedere lezer weet inmiddels dat voor het Kampioenschap van de Marathon Noord de eerste gedraaide duif van de twee bovenste van de inkorflijst telt. Voor de middaglossing zijn dat de vluchten St. Vincent, Dax (Bergerac 1 in het jaar 2020) en Bergerac. Degene die afgelopen jaar hierin het beste scoorde, was de sympathieke topper uit Vinkeveen, Harry Hendriks. Hij draaide op de middaglossing een heel stabiel seizoen met veel kopprijzen. Een waardig kampioen, zoals het niet anders kan binnen de Marathon Noord-competitie.

De winnende liefhebber
De Kampioen van Marathon Noord was de 58-jarige Harry Hendriks uit Vinkeveen. In het ‘normale’ leven is hij Facilitair Manger Utrecht West  bij de grote zorginstelling Careyn.
Duivensport is verweven in de familie Hendriks. Harry’s oudere broer heeft laatst weer een herstart gemaakt met de marathonduiven. Zelf is Harry via zijn neefjes in contact met postduiven gekomen en is hij uiteindelijk in 1975 zelf gestart. In eerste instantie speelde Harry met zijn broer samen.

Onze topper uit Vinkeveen vertelt: ‘In de jaren tachtig ben ik overgeschakeld naar de fond. Er werden fondduiven aangeschaft bij Combinatie Deurwaren-Pronk te Warmenhuizen. Het heeft mij een aantal jaren gekost om deze discipline onder de knie te krijgen. Ik was de eerste in mijn regio die volledig op overnachtingsvluchten ging spelen. Toentertijd was er nog weinig kennis over deze discipline. Ik heb dit mijzelf aangeleerd met vallen en opstaan. In 1989 en 1990 werden de eerste successen behaald. Vroege prijzen op St. Vincent  en de 1e prijs op Marseille in de toenmalige fondclub Amsterdam (nu fondclub Noord-Holland).

Eind jaren negentig ben ik combinatie gaan vliegen samen met mijn vader en dat ging best goed. Na het overlijden van pa in 2002 heb ik een aantal jaren rustig aan gedaan, maar vanaf 2007 heb ik de draad weer serieus opgepakt.’ Bij onze competitie van de Marathon Noord is Harry zeker geen onbekende. In 2016 won hij Het Criterium der Azen bij de Ochtendlossing en De Supercup.
De marathonduiven waarmee Harry’s duivenstam is opgebouwd, zijn duiven met als basis Van Wanroy, Van der Wegen en van de Gebr. Kuijpers uit Neer. Later kwamen de duiven van Michel Verweij en Peter de Haan, Comb. Baas-Berg en Tim Hage erbij. Hij heeft verder ook nog een paar duiven van Jos Pepping.
Het vlieghok voor deze duiven is bij elkaar 18 meter lang en staat in een prachtige omgeving van Vinkeveen en de Vinkeveense plassen.

De Marathon Noord-Duiven
Drie duiven zorgden voor het Kampioenschap Middaglossing van de Marathon Noord van Harry Hendriks.
De eerste topper die heeft gezorgd voor het 1e Kampioenschap is ‘De 662’ van 2017. Deze duivin won de 10e nationaal St. Vincent. In de Marathon Noord zat deze duif 6e, een teken hoe sterk de competitie van Marathon Noord is. De vader van ‘de 662’ komt van Jos Pepping. Hij is een zoon van ‘Teun’, die bij Jos de 4e nationaal St. Vincent ZLU won. De moeder is als eitje bij Tim Hage gehaald. Deze duivin komt uit 1e NPO Tarbes met moeder ‘Tinker Bell’, 1e nationaal Cahors. Wat een goede genen!

De tweede topper won de 30e nationaal Bergerac 1. Bij de Marathon Noord was dit goed voor de 10e prijs. Deze doffer komt uit twee duiven van Tim Hage. De vader komt uit de topkweker en -vlieger ‘Bruce’ en de moeder komt uit ‘De Bonte Prinses’, die de 4e nationaal St. Vincent won. Opvallend is dat ‘de Koutersduivin’ van Tim driemaal kort in de stamboom staat van deze topper. ‘De 604’ won eerder in het seizoen de 41e nationaal St. Vincent (42e Marathon Noord). Als jaarling won hij al de 4e van Agen in de fondclub Noord Holland.

De derde medewinnaar van het 1e Kampioenschap Middaglossing is ‘de 848’ van 2016. Hij won de 19e nationaal Bergerac tegen 6.140 duiven. De 13e prijs bij de Marathon Noord was in deze competitie zijn deel. Een jaar eerder was hij in de avond thuis van Narbonne. De schemer was inmiddels dusdanig ingetreden dat hij niet op het hok durfde te vallen, maar dat maakt die prestatie niet minder knap. Hij pakte de volgende ochtend toch nog de 30e nationaal in de ZLU.
Deze blauwe doffer komt uit ‘King II’, die de 9e nationaal Marseille en 17e nationaal St. Vincent won (beide vluchten waren loodzwaar). De moeder van ‘de 848’ is ‘Grace’ en ook zij won de 9e nationaal Marseille (alleen drie jaar later in 2015). Harry heeft ‘Grace’ gekweekt uit een doffer van Verweij-de Haan (Zoon ‘Milos) en een duivin die voor 50% afstamt van de Gebr. Jacobs en de andere 50% is Verweij-de Haan met J. van Schaik. ‘De 848’ wordt door Harry ‘Miquel’ genoemd.

Het seizoen
In 2020 is Harry gestart met 60 vliegduiven (incl. de jaarlingen). Daarnaast heeft hij 8 kweekkoppels om zijn stam sterk te houden.
Eind maart zijn de duiven gekoppeld. De duiven hebben een koppel jongen groot gebracht.  Harry heeft de duiven in de corona-periode zelf afgericht tot Oss en toen konden ze met de afdeling mee. Harry: ‘Ik heb de duiven niet verduisterd. Wél heb ik één hok bijgelicht. Ik zie geen verschil met het hok wat ik niet bijlicht. Mijn duiven ruien nooit snel. Op de laatste Bergerac hadden de duiven nog 7 of 8 oude pennen. Op de laatste vlucht zijn ze zowel op eieren als op jongen ingemand.’ Verduisteren en/of bijlichten is voor Harry’s duiven geen noodzaak om in half augustus nog te pieken.
In het begin van het vliegseizoen zijn de duiven dus eerst zelf afgericht en daarna met de afdelingsvluchten in de vereniging. Ze zijn ook weleens doordeweeks ingemand bij de fondclub bij de vereniging van Zaanstreek Noord.

Tot Slot
Harry Hendriks is inmiddels al weer jaren lang een vaste waarde in de kop van de nationale uitslagen. Zowel op de middaglossing als op de ochtendlossing staat hij zijn mannetje. Dit jaar was aan het slot van het seizoen de focus op de middaglossing, omdat hij in alle grote spelverbanden er goed voor stond. Bij de Marathon Noord werd hij uiteindelijk 1e Kampioen. Een prachtig kampioenschap, die met trots kan worden bijgeschreven op zijn erelijst. Verder werd hij onder andere in het supersterke Samenspel Noord en Zuid Holland 2e onaangewezen en 1e aangewezen.
Harry heeft een seizoen achter de rug waar hij met grote trots op terug kan kijken. René en ik willen hem bedanken voor de leuke ontvangst en het lekkere gebak. En natuurlijk bedankt voor alle info, zodat dit verslag tot stand kon komen. Tot een volgende keer !!!

Auteur

Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >