De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

S. van der Hulst-Wiranda Voorhout winnen de Toppigeons Supercup 2020

Geplaatst: 10-11-2020

S. van der Hulst-Wiranda Voorhout winnen de Toppigeons Supercup 2020

De  Toppigeons supercup bij de Marathon Noord. Die win je niet zo maar. Je zal op drie middaglossingen en op drie ochtendlossingen je getekende duiven moeten pakken.
 
De combinatie
Dit seizoen is deze prijs een prooi geworden voor S v.d. Hulst Wiranda. Deze naam staat eigenlijk voor Sjors van der Hulst samen met Henny Koelewijn, maar Sjors zijn vrouw heeft ook duidelijk een vinger in de pap.
Sjors is bloemen kweker in het plaatsje Voorhout wat gelegen is midden in de bollenvelden tussen Noordwijk en Lisse. Daar aan Torenlaan nummer 6 staat voor de kwekerij, een prachtig hok waar de duiven zich schijnbaar heel goed thuis voelen. De hele accommodatie bestaat uit twee hokken en twee rennen. Een hok met een ren voor circa 60 jongen en een hok voor 40 weduwnaars met daarnaast een ren waar de duivinnen zich bevinden.
 
Het begin
Sjors had tot 2010 sierduiven. (Naar eigen zeggen veel te veel....toen al.)
In 2010 is hij begonnen met postduiven, en is toen begonnen met duiven van Jan Selhorst. De man leeft helaas niet meer, maar hij beschikte over een kolonie zwaar ingeteelde duiven. Sjors en Henny zijn daar allerlei rassen in gaan kruisen, zoals Steketee of Theelen maar ze noemde nog veel meer rassen. Hier werd meteen even bij vermeld dat Sjors zelf geen ene jonge duif kweekt. Dit komt allemaal neer op het conto van Henny, want hij is toch wel de kweker in deze mooie samenwerking.
 
Bijna alles wat ze met de Selhorst duiven kruiste pakte goed uit. Er werd al binnen enkele jaren in het snuitje van de uitslag gespeeld.

Vorig jaar was ook al een geweldig seizoen hier in Voorhout. Er werd toen ook al begonnen met de 8e nationaal Bordeaux, met 5 van de 10 in de prijzen. Op St.Vincent 6 van de 8, op Pau 2 van de 4, op Dax 5 van de 6 en op Bergerac 10 van de 20 in de uitslag.
Naar nu blijkt is 2017 een geweldig kweekjaar geweest. Op een na alle aangewezen duiven van dit jaar waren van 2017. Alleen de eerste van St Vincent is van 2016.

2020
Dit jaar was voor ons allemaal een bijzonder jaar.
In het begin leek het er op dat we vanwege de corona helemaal niet met de duiven zouden spelen. Na weken van uitstel kwam er toch een mogelijkheid om wat te gaan doen, maar in de tussentijd was iedereen in het ongewisse. We hebben allemaal op onze eigen manier geprobeerd om bij de duiven de pennen rui zo lang mogelijk uit te stellen. Bij de een lukte dat beter als bij de ander.
Hier in Voorhout werden de duiven in het donker gezet met een donker plastic zeil voor de ramen.

Op de vraag van hoe laat tot hoe laat het dan donker was op het hok kreeg ik als antwoord: De hele dag.
Henny zij: Het was zo donker dat de duiven het voer maar amper konden vinden. Toen er eenmaal weer met vliegen werd begonnen werd het zeil vervangen door insecten gaas, waar ook al niet al te veel licht door kwam. Dit had als resultaat dat bij het inkorven van St Vincent de eerste pennen pas gegooid werden.
 
Dit resulteerde in het winnen van de Toppigeons supercup bij de Marathon Noord. Hiervoor pakte zij van de 12 mogelijke aangewezen duiven er 10 in de uitslag.
Alleen op Barcelona en Rieux Minervois was het allebei alleen hun 2e getekende die de prijzen verdiende. Op de andere 4 vluchten werden alle 2 de getekende duiven in de prijzen gedraaid.
 
Medisch
Bij de vraag over de medische begeleiding zijn de mannen kort.
In het verleden werd er vaak een biologische oplossing voor bepaalde aandoeningen gekozen. Maar vaak kwam je dan te kort als het op een 1000 km vlucht moest gebeuren. Nu wordt regelmatig een bezoek gebracht aan de duiven dierenarts, en waar nodig wordt er ingegrepen. Maar nog steeds niet overdreven, want de weerstand die de duiven zelf opbouwen is nog altijd de beste.
 
Tot Slot
Tot zover het relaas over de winnaar van deze zeer moeilijk te winnen Toppigeons Supercup. Sjors zegt dat hij blij verrast is met de overwinning. Ik hoorde vorige week pas dat we deze prijs gewonnen hadden. Verder zou hij het mooi vinden als de N.P.O. en de Z.L.U. meer samen zouden werken. Als voorbeeld noemt hij Agen.
Beide organisaties staan in het zelfde weekend in Agen, maar de een korft in op maandag en de ander op dinsdag. Twee keer werk voor de clubs, en de lossing is nagenoeg gelijk.
Maak hier bij voorbeeld een vlucht van, dat scheelt veel werk en een groot concours is ook veel mooier!
 
Op 24 oktober hopen we jullie op gepaste wijze te huldigen in de Kruisberg in Doetinchem. Dus voor nu Namens alle deelnemers aan het spel van de Marathon Noord: Van harte gefeliciteerd met het behalen van dit prachtige resultaat: “DE TOPPIGEONS SUPERCUP”

Auteur
John van Klink

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >