De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Henk Boertje, Westerhaar, wint Criterium der Azen ML bij Marathon Noord

Geplaatst: 3-11-2020

Henk Boertje, Westerhaar, wint Criterium der Azen ML bij Marathon Noord
 
Het Criterium der Azen van de Marathon Noord is een competitie waar van drie vluchten de bovenste twee duiven van de lijst beiden tellen voor het kampioenschap. Voor de middaglossing tellen St. Vincent, Dax en Bergerac. Dax werd in 2020 teruggebracht naar Bergerac. Dit seizoen hadden we dan ook tweemaal Bergerac. Het is een moeilijk kampioenschap. Toch zijn er ieder jaar liefhebbers die alle zes de getekende pakken. In 2020 waren dat twee hokken. Het beste van deze twee was Henk Boertje uit Westerhaar, die kampioen Criterium der Azen van de Marathon Noord werd. Een puike prestatie.
 
De liefhebber
De 66-jarige Henk Boertje is binnenkort met pensioen en altijd actief geweest als betonijzervlechter en timmerman. Zijn duivenloopbaan is voor altijd geslaagd door het winnen van St. Vincent enkele jaren terug. Ruim een jaar later won hij in de afdeling Dax. Henk, hoe begon je met je duivenhobby? De man uit Westerhaar: ‘Als jong jochie liep ik met mijn oom mee op de hokken. Enkele jaren later (in 1977), ben ik als 23 jarige, voor mezelf begonnen met duiven. De eerste duiven waren gekregen duiven … boerenduiven zal ik maar zeggen. Ik had 10 vluchten meegedaan en nooit prijs gevlogen. Op een zware vlucht vloog ik met de oude duiven een prijsje. Bij de jonge duiven won ik op Noyon een prijs bij de eerste 10. De buurman zei toentertijd: ‘Je wordt nog een keer Generaal Kampioen.’ Onze vereniging had 60 leden. Later kwamen wat Janssen-duiven erbij via A.Visser-Pijl uit Lemmer bij de gekregen boerenduiven. Visser-Pijl was een tophok in die jaren. Een man die me werkelijk goede duiven heeft gegeven. In 2003 werd ik Generaal Kampioen. De buurman kreeg tientallen jaren later gelijk. In 2009 is Henk overgeschakeld naar de grote fond.’ Het duivenhok is heden ten dage ongeveer 7 meter groot en opgedeeld in twee afdelingen. Henk vertelt over zijn huidige stam: ‘Mijn duivenstam bestaat nu uit duiven van Gebr. Limburg, Gebr Löwik, Henk Wegh, Jelle Jellema en uit mijn eigen ‘Oude 69’. Deze duif is in ons dorp nog steeds bekend. Ik ben dit seizoen met 20 koppels duiven begonnen voor de middaglossingsvluchten. Verder heb ik 5 kweekkoppels. De St. Vincent-duivin en Dax geven goede duiven, vooral de St. Vincent-duivin.’

 


 
Welke duiven deden het?
Op St. Vincent had Henk 9 duiven mee en 6 duiven had hij in de prijzen. Zijn eerste twee duiven waren ook zijn eerste twee duiven van de lijst (de duiven die tellen voor het Kampioenschap van de Marathon Noord). In deze competitie won zijn eerste duif de 36e prijs. Dit was ‘De 545’ van 2018. In sector 3 won deze duivin de 63e nat tegen 2.958 duiven. Als jaarling won ze ook al twee prijzen. Haar vader is ‘de 077’ van 2016 (doffer uit ‘de Franse’) met een duivin die enkele jaren terug de 4e Duifkampioen was van Marathon Noord. Deze moeder komt uit de 1e nationaal St. Vincent met ‘De Stille’ (Löwik met Henk Wegh).
De tweede duif van St. Vincent won binnen de Marathon Noord de 109e. Dit was ‘de 045’ van 2017. Deze duivin won de 236e nat. tegen 2.958 duiven. De vader van deze puntenpakker voor de titel Criterium der Azen is ‘de 79’ van 2012. Hij komt uit ‘De Oude 69’ met een duivin van Gerrit Vedder (soort Gebr. Limburg). De moeder van ‘de 045’ is de Dax-duivin (1e NPO afdeling. Deze Dax-duivin komt uit een doffer van Gebr. Löwik met een Jellema, die is ingeteeld naar Zwart Goud.
De tweede vlucht werd Bergerac i.p.v. Dax. Dit in verband met de warmte begin augustus in West Europa. Henk’s eerste duif won in de Marathon Noord-competitie de 31e. Dit was ‘de 077’ van 2016. Hij is de vader van de eerste duif van St. Vincent en in het slotwoord wordt hij nogmaals aangehaald. In de sector won ‘De 077’ de 64e nationaal tegen 1.936 duiven. De tweede aangetekende duif won in Marathon Noord de 96e prijs. Deze duif is ‘de 893’ van 2017. Nationaal won deze doffer de 228e tegen 1.936 duiven. Deze man was in 2019 voorop op Dax en ging nu als 1e getekende de mand in. Hij komt uit ‘de Löwik-doffer’, wat een topkweker is, met een duivin van Van der Walle uit Beerda.
De laatste vlucht was traditioneel vanuit Bergerac. Henk won met zijn eerste geklokte aangetekende duif de 82e prijs met ‘de 041’ van 2017. Dit was in sector 3 goed voor de 376e nat. tegen 7.429 duiven. Deze doffer wordt ‘De Krantvreter’ genoemd, omdat deze duif de krant om de broedschaal verscheurt voor nestmateriaal. ‘De Krantvreter’ komt uit een Zoon van de Löwik-doffer met ‘De Ingeteelde Jellema’ naar ‘Zwart Goud’. De moeder van ‘De Krantvreter’ stond zelf op teletekst van Orange. Deze Orange-topper komt uit ‘de Oude 69’ met een duivin van Gerrit Vedder (soort Gebr. Limburg).
De tweede duif won in de competitie van de Marathon Noord de 156e prijs met ‘de 324’.  Deze jaarling won in de sector de 903e nat. tegen 7.429 duiven. Het was Henk’s 4e duif. Dit talent komt uit de Asduif over 3 jaar van de Marathon Noord (2017-2019) van Henri Wilharms met een duivin van het soort van Jan Jasper en Koos Steenbeek.
 
Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote óver dit jaar, Henk? Henk: ‘Op de eerste Bergerac had ik een doffer van 4 jaar voorop de 16-077 (uit ‘de Franse’) en die had ervoor nog niets gedaan, maar ik zag wat in hem. Dat geduld werd beloond. Zijn vader, ‘De Franse’, was ook een bijzondere. In hem had ik ook altijd vertrouwen. Ik zei tegen mijn broer: Dat wordt een goede. De eerste marathonvlucht was ik hem al verspeeld. Ik had dus geen gelijk … geen goede geweest. Na een jaar kreeg ik een opvangkaart uit Frankrijk. Die ga ik niet ophalen … een week later zat hij ineens in het hok toen ik thuiskwam van het werk. Ik ben hem weer gaan spelen. De eerste vlucht kwam hij een dag later. Uiteindelijk beterde hij zijn leven en was hij drie maal mijn eerste van St. Vincent. Hier heb je weer een goed voorbeeld van motivatie, wat ik heel belangrijk vind en wat ik probeer te stimuleren. ‘De Franse had een broedbak middenin. De doffer boven hem dook iedere keer de onderste bak in. Dat pikte ‘De Franse’ niet en die ging zelfs van zijn eigen nest af om zijn bovenbuurman in de onderste bak eruit te knikkeren. Dan ging hij weer op zijn eigen nest zitten broeden.’
Een prachtig verhaal … Henk bedankt voor je goede bijdrage aan dit verslag en mede namens Mike bedankt voor de prettige ontvangst en gezellige ochtend.
 
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >