De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

John Hardebol, Castricum, 3e kampioen ochtendlossing 2020

Geplaatst: 6-10-2020

John Hardebol, Castricum, 3e kampioen ochtendlossing 2020

Het ochtendlossing kampioenschap was een spannende dit jaar. Als U de puntverschillen ziet, die zijn overal minimaal. Tussen nummer 3 en 4 bijvoorbeeld maar .22 . Dus ook bij deze hulde aan nummer 4 Corné van Oeveren.

De liefhebber
John woont met zijn Miranda en twee dochters aan de rand van het duingebied in Castricum. Letterlijk aan de overkant van de weg begint het duingebied. Dit duingebied biedt veel vermaak maar ook veel vijanden zoals de slechtvalk en de havik. Daar heeft John al jaren veel last van. Het is frustrerend, maar hij heeft met zichzelf afgesproken daar niet te veel aan te ergeren.
Wij waren al eens eerder bij John in 2017 na zijn overwinning van Marseille. Deze duivin, alsmede andere topduiven zijn in dat jaar op het kweekhok beland. En laat nu juist uit deze duiven de huidige generatie komen die dit 3e kampioenschap hebben opgeleverd.

2020
Wat heeft hij anders gedaan dan anders? Door zijn drukke baan en gezin heeft John geen tijd om alle verslagen, filmpjes en stukjes te lezen en dat doet hij dus in de winter. Na de analyse van veel stukjes is hij tot de conclusie gekomen om nog lichter te gaan voeren. Ook het uitstellen van het vluchtseizoen door Corona kwam ook ten goede aan de duiven, want nu gingen de duiven nog later dan normaal weer dagelijks los. Hierdoor minder slachtoffers en trainden de duiven ook beter. Ze trainen bij John vanaf 3 weken voor de vluchten ‘s morgens om 0500 uur en ‘s avonds tegen het donker, dus ongeveer vanaf 21.15 uur. Maar ook de jongen krijgen hun vliegtijd, dus voor en na het werk wordt er veel tijd besteed.

Hok
De hokken zijn gemaakt in en aan een grote schuur. Op het Noorden, Oosten en zuiden zijn de hokken gesitueerd. Maar John heeft nu ook een stenen schuurtje, wat voor tuinspullen bedoeld was, in beslag genomen waar ook vliegduiven op zitten. De hokken zijn ruim, laag en luchtig. Elke dag wordt de afweging gemaakt ’s morgens of de plexiglas panelen voor de gazen ramen blijven, of eraf gaan, want overdag aanpassen is niet mogelijk.

De vluchten
Barcelona: Op Barcelona pakt John een klein donker kras duivinnetje, de 16-826. Deze dame kwam uit het oosten aangezet, toen John de duiven los had. Om 20.49 wordt de duif geklokt en na even drinken ging ze gelijk weer naar haar nest. Zij was ingekorfd op kleine jongen. In de stamboom zien we een combi van Johns eigen soort, aan vaders kant gekruist met een duif van Dennis Borkent en aan moederskant gekruist met een duif van Dennis Steeghs. Slechts 3 duiven mee op deze Barcelona en dit duivinnetje was de 2e getekende.

Rieux-Minverois
9 duiven ingekorfd. Zijn eerst aankomende duif speelt de 34e nationaal maar is geen getekende. Dat is zijn 2e aankomende duif. Dat was zijn 2e getekende, de 18-360. Deze duivin komt uit zijn eigen soort duiven van het kweekhok en was op kleine jongen ingekorfd. John klokt er trouwens 6 van de 9 in de prijzen.

Narbonne
Er werden 10 duiven ingekorfd. Zijn tweede aankomende duif was de 18-401 en 1e getekende. Deze duif heeft een aparte historie. Als jaarling is ze op de zaterdag van de een na laatste dagfondvlucht uit het water gered in Vlaardingen. Blijkbaar was ze in gevecht met een meerkoet en twee jonge meiden hebben de duif uit het water gered. NU wil het toeval dat Miranda op nog geen 200 meter afstand op familiebezoek was. Dus Miranda stond al op de stoep om de duif op te halen, dat de redsters nog nat waren van de reddingsactie in de haven van Vlaardingen.
En nu juist is dit duivinnetje zijn tweede duif op Pau en de tweede duif op Narbonne. En dit duivinnetje zit op het stenen schuurtje.

Epiloog
John is een enorm gedreven liefhebber. Hij heeft een zeer drukke baan en daarnaast zijn 3 dames waaraan hij ook tijd wil besteden. Ondanks dit alles weet hij het voor elkaar te krijgen om gewoon goed te vliegen op de ZLU. Door specifiek de keuze voor de ZLU te maken en zo nu en dan een NPO Marathon te spelen, kan hij mooie ploegen spelen op de ZLU en de jaarlingen goed opleiden.
De keuze om de toppers naar het kweekhok te doen begint nu reeds zijn vruchten af te werpen. De toekomst is verzekerd!

Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >