De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie van Tilburg, Nieuw-Vennep 1e Ochtendlossing Marathon Noord 2020

Geplaatst: 28-9-2020

Combinatie van Tilburg, Nieuw-Vennep 1e Ochtendlossing Marathon Noord 2020

Seizoen 2020 was een speciale. Door Corona werd het vliegseizoen verlaat, ingekort en samengeperst. 3 vluchten in 3 weekeinden achter elkaar. Dit is echt nog nooit gebeurt. Duiven 2 keer spelen op een Marathon Noord vlucht was onmogelijk. Toch blijft het knap om dan een kampioenschap te winnen waarbij je één van de twee getekende duiven moet pakken. Het hok moet marcheren, herstellen van fouten is onmogelijk.

De kampioenen
De Ochtendlossing kampioen van 2020 vinden we dit jaar in Nieuw-Vennep. Dit Noord-Hollandse dorp onder de landingsbaan van Schiphol is in de Haarlemmermeer gelegen.  

De combinatie bestaat uit vader Richard (51 jaar) en zoon Wesley (22 jaar) en woont in één van de wijken die Nieuw-Vennep rijk is. In de achtertuin van ongeveer 14 meter staat een accommodatie van slechts 9 meter. Daarin vindt dus alles plaats, oude duiven, jongen en kwekers.

De combinatie is op de ZLU overgeschakeld in 2016. Elk jaar werd er wel iets veranderd aan het hok totdat de duiven goed begonnen te komen. In 2018 hadden ze een super jaar en 2019 was gewoon een minder jaar. Er werd wel begonnen met een 30e nationaal Pau en de 212e nationaal Agen, maar daarna liepen duivinnen met elkaar aan en daardoor vlogen de doffers ook niet.

2020
In 2020 hebben ze dus wat veranderingen doorgevoerd. Maar daar komen we later op terug. Ze vliegen met 28 koppels duiven, 10 kweekkoppels en ongeveer 50 jongen. Er wordt ook samen gekweekt met Ger van Riek uit Hillegom. Het voordeel vinden ze dat er dan een grotere slagkracht is als er iets bijgehaald wordt en dat er dus ook meer test mogelijkheden zijn.

De duiven zijn in 2020 verduisterd geweest tot eind april, en bijgelicht vanaf de langste dag tot en met Narbonne. De duiven zijn ingespeeld op weduwschap waarna ze in één keer zijn gekoppeld. Voor 2020 werd er totaal weduwschap gespeeld. In 2020 voor het eerst op het nest. Voorheen kwamen er vooral doffers, maar nu mengen de duivinnen zich ook in de strijd. Dus in 2020 voor het eerst nest, wat ook voor het eerst gedaan werd was eind April begin mei de duiven ontwormt met de pillen van Belgica de Weerd. Wesley had dit een paar keer gelezen en dacht, dat gaan wij ook doen.

Verder worden de duiven veel gelapt, zeker 3 keer per week gaat men naar 30 km. Ook wordt er gebruik gemaakt van de kar in Noordwijkerhout welke naar Numansdorp gaat, ongeveer 60 km. Op het nest moeten de duiven trainen, aan huis is dat moeilijk, dus vandaar dat vele lappen. Vader Richard gaat ‘s morgens vroeg naar de veiling, en dus gaan de duiven alleen ’s middags los.  

Op gevoel wordt er wel eens een geel of ornithose kuur gegeven. Dat gebeurt als de duiven bijvoorbeeld niet strak zitten, slecht trainen of tijdens de vluchten slecht naar huis komen.  Wel krijgen de duiven nadat ze thuiskomen van een vlucht een geelpil opgestoken.

De jongen gaan gewoon met het jonge duivenprogramma mee en worden niet verduisterd. Het liefst korven ze deze in tot en met de laatste jonge duivenvlucht. (waar hoorden wij dit meer…..)
 

De duiven die het kampioenschap behaalden

Op Barcelona werden er 3 duiven gezet. De eerste getekende deed het gelukkig voor de combinatie en dat was de Blue Fighter. Deze topper afkomstig van Vincent Vork is echt een topper en is van 2016. Deze had zich al bewezen en nu dus ook op Barcelona.

Op Rieux-Minervoix waren er 7 duiven ingekorfd en werden er 5 prijzen behaald. Hun 2de duif was hun 1e getekende de 16-374. Deze duivin had op weduwschap niet uitgeblonken, maar op het nest is ze super gemotiveerd. Op Pau speelde ze al de 74e nationaal en op Rieux dus weer kop. Deze duivin komt uit een doffer van Dirk Pennings en een duivin van Jan Schreurs uit zijn stamdoffer 459.

Op Narbonne korfden ze 21 duiven in en speelden ze 11 prijzen. Hun 2e duif was de 2e getekende en is de nestzus van de 16-374 welke men op Rieux-Minervois pakte, de 16-375. Op deze vlucht kregen ze trouwens in 50 minuten 7 duiven.

Hoofdzaak op het hok van Tilburg zijn de Jan Scheurs duiven in combinatie met wijlen Dirk Pennings. Beide hebben op de marathonvluchten in deze regio geheerst. Hun duiven vind je ook terug bij Verweij-de Haan, Vincent Vork en andere toppers. Van Jan Schreurs, helaas gestopt, werden de broedhokken overgenomen en voor het seizoen in het hok gemaakt.

Epiloog
De mannen zeggen zelf dat ze gedreven en fanatiek zijn. Vrouw/moeder beaamt dit. Gedurende het seizoen wordt er veel tijd besteed aan de duiven.  Er wordt veel op gevoel gedaan en men is dus niet bang om van systeem te veranderen. Want overschakelen van weduwschap naar nest en dan op deze manier uithalen is geweldig. Veelal duiven uit de omgeving combineren tot een goed hok duiven. Waarom ver halen als het dichtbij kan?

Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.