De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Mario de Vogel uit Bodegraven,2e kampioen Middaglossing

Geplaatst: 20-9-2020

Mario de Vogel uit Bodegraven,2e kampioen Middaglossing.

Normaal , wanneer ik een verslag ga maken van een overwinnaar van een vlucht of van een kampioen, krijg ik de opdracht van onze voorzitter, pak ik mijn auto, haal mede bestuurslid en vriend Paul vd Boogaard op en maak vervolgens vele kilometers. Deze keer niet. Mario de Vogel bespaarde mij nu een autorit, ik kan het nu zelfs lopend af. Mario woont namelijk maar hemelsbreed zo’n 300 meter bij mij vandaan.

Mario de Vogel, geen familie van Piet de Vogel o.a. bekend van Toppigeons, is voor mensen die facebook hebben, zeker geen onbekende. Dit fijne gezin, bestaande naast Mario verder uit zijn vrouw Deborah, zijn 5 jarige dochter Lola en hun 1 jarige zoon Bjorn. Op de vele foto’s en filmpjes die door Mario op facebook worden geplaatst, is te zien hoe gemakkelijk de duiven wennen aan kinderen. Zij lopen of kruipen door het hok heen. De duiven worden vastgepakt als ware het jonge konijnen en zo worden zij ook geknuffeld. Het is een genot om dit eens te gaan bekijken. Kort geleden hoorde ik ook dat zij, door de jaren heen, vele fans hebben gekregen. Dit verbaast mij niets. Voor hen die het nog nooit op facebook hebben gezien, er gaat er een wereld voor je open. Ik bedoel maar, zo kan het ook.

Wat bracht Mario op de 2e plaats middaglossingen
De drie nationale vluchten middaglossingen zijn tegelijk ook de vluchten die tellen voor dit kampioenschap. Door Mario zijn de hieronder beschreven prijzen behaald in sector 2.

St. Vincent;  5e nat. met “Lola” 16-1185507 en de 16-1558814 152e nat.

Bergerac 1; 35e nat. met de 16-1558814 en de 17—1278583 158e nat.
(Als bijzondere vermelding bij deze vlucht is, dat hij met zijn 3e en 5e getekende op de plaatsen 2- en 5 nationaal terug te vinden is.)

Bergerac 2; 37e nat. met de 18-1102038.
(Deze duivin vloog dit jaar op Agen (oude)  nog een 49e ZLU, met 6.844 duiven in het concours.)

De liefhebber
Mario is met zijn 34 jaar een benjamin in de wereld van de duivensport. Begonnen in Woerden, op zijn vijftiende jaar, omdat zijn buurman ook postduiven had. Negen jaar geleden verhuisde hij naar Bodegraven. Het eerste jaar bleef hij  nog in Woerden lid . Dit bij de sterke vereniging “De Gevleugelde Vrienden” aldaar. Gedwongen door zijn onregelmatig werktijden was het geen doen om daar lid te blijven. Dit heeft hem er te doen besluiten om zich aan te sluiten bij PV de snelvlucht  in Bodegraven.

Mario ervaart wel dat er een groot verschil zit in beide verenigingen. In Woerden ligt de nadruk op de ZLU met daarnaast ook voor enkele liefhebbers de  marathonvluchten. Liefhebbers die hieraan mee doen zijn vaak wat gemoedelijker.  De Snelvlucht is een nationaal inkorfcentrum maar de nadruk ligt op de overige spelsoorten. Hier wordt dan ook fanatiek en op hoog niveau gestreden om de eerste plaatsen in de afdeling 5..

De duiven en de accommodatie
Mario is in bezit van 20 vliegkoppels die hij op nest speelt. Deze koppelt hij eind januari. Van de bewezen vliegduiven legt hij de eieren over. Dit doet hij dan onder de jaarlingen.  Daarnaast heeft hij 5 kweekkoppels. Deze koppelt hij begin december. In totaal kweekt hij 40 jongen voor zichzelf en verder nog voor een aantal bonnen die hij geschonken heeft. Zijn stam duiven is opgebouwd met duiven van vele verschillende liefhebbers die  landelijke bekendheid genieten. Dit zijn o.a.  comb. Verheij / de Haan, comb. Niks, Martin Wijtman, Henk Gerritsen, Andre van Boxtel, comb. Baas Berg en Bernard Hanno.

Als jonge duif gaan ze zoveel als mogelijk de mand in. Dat betekend tevens dus, dat ze ook met de vluchten van de jonge duiven mee gaan.. De oude duiven gaan vanaf april elke week mee op de vluchten. Dit tot twee weken voor de eerste marathonvlucht. Tussen dit stoppen en het inkorven van deze marathonvlucht brengt hij ze zelf nog één keer weg. Hij probeert ze bij de eerste vlucht op tien dagen eieren te krijgen. Daarna is het maar net hoe het uitkomt.

De oude duiven worden twee keer per dag los gelaten. Om 16.00 uur en om 20.00 uur. Hier tussen door krijgen de jonge duiven de vrijheid. Het voeren van de duiven is vrij simpel. Tot aan twee weken voor de eerste marathonvlucht wordt de goedkoopste zakvoer van de fa,. Beijers gevoerd. Hierna schakelt hij over op Beijers “Victory” en Versela Laga “Energie.” Hiernaast krijgen de duiven ook nog eens een geringe hoeveelheid pinda’s door het voer heen.

Het verstrekken van de pinda’s leert Mario ze al in hun geboorte jaar.
De accommodatie waar deze duiven op gevestigd zijn heeft een totale lengte van 8 meter en is gemiddeld 1 meter 70 diep. Het hok staat aan de zijkant van de schuur aangebouwd en met de voorkant op het noordoosten gericht. Het heeft een zadeldak en deze bestaat geheel uit golfplaten. Het hok staat vrij van de grond. De doorloophoogte in het bedraagt 1 meter 80. Aangezien uw reporter de lengte van 1.90 meter heeft, heeft hij hier al regelmatig een hoofdwond door opgelopen. En in de loop van de jaren zijn de meeste haren van zijn hoofd verdwenen en is dit dus ook gelijk te zien

Mario heeft zijn hokken grotendeels zelf gebouwd. Hij was vanaf het begin niet tevreden over het klimaat in de hokken. Menig liefhebber die langs kwam, heeft hem goedbedoelde adviezen gegeven. Tenslotte is hij uitgekomen op het  “dozensysteem”. Open aan de voorkant, wel met windbreekgaas en aan de bovenkant dicht. Het ziet er naar uit dat dit bij hem het beste past en zeker ook bij de duiven. Het bewijs is dit jaar wel geleverd.

Medische begeleiding
De oude duiven worden geënt tegen het paramixovirus. De jonge duiven worden daarnaast ook nog geënt tegen paratyphus en pokken. Deze enting wordt gedaan door Stephen Göbel. Mario gebruikt de producten van Dr. vd Sluis en van Travipharma. De duiven krijgen voor het broeden allemaal een geelkuur. Dit wordt herhaald twee weken voor de belangrijke vluchten. Eén week voor deze vlucht wordt het hok ook nog eens uitgerookt met het bekende “Koudijs” blokje.

Tot slot
Mario en Deborah bedankt voor de nu al jarenlange vriendschap. Ik hoop dat jullie samen met de kinderen nog jarenlang plezier en successen mogen beleven aan onze fijne hobby.

Auteur
Pieter Vreeling

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >