De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jurrian van Amerongen, Bunnik, winnaar Criterium der Azen & 2e kampioen ochtendlossing

Geplaatst: 12-9-2020

Jurrian van Amerongen, Bunnik, winnaar Criterium der Azen en 2e kampioen ochtendlossing.
 

Belofte maakt schuld. In mijn verslag van de vlucht Perpignan / Rieux-Minervois schreef ik al dat we wellicht nog een tweede reportage moesten schrijven over de kampioenschappen.

Tijdens ons bezoek was hij al erg nieuwsgierig of hij ook bij de eerste 3 kampioenen zat en wellicht ook het criterium der Azen zou winnen. De uitslag was toen nog niet klaar, maar wij hielden onze kaken op elkaar.

De liefhebber
Wie thuis is in de Marathonwereld kent Jurrian. Al jaren doet hij mee aan de top. Binnen Marathon Noord, de Fondunie 2000 en bij de ZLU wordt er rekening met hem gehouden.
Deze slager heeft zijn duiven bij zijn moeder in de hokken die zijn vader nog gebouwd heeft. Moeder Ineke heeft haar handen vol aan de prachtige tuin en de honden.  Daarnaast verleent ze Jurrian hand en spandiensten. In de donkere maanden van de winter voert zij de duiven. Als Jurrian op zijn werk aan iets denkt, voert zij het uit overdag. Ook verzorgt zij de jongen overdag.  

Jurrian was met zijn gezin op vakantie in Zeeland in de week van Perpignan en Narbonne. Doordat de inkorving van Narbonne verplaatst werd van Maandag naar Woensdag had hij een probleem. Hij zou na de inkorving weer teruggaan naar Zeeland. Moeder Ineke werd geïnstrueerd en Jurrian ging terug naar Zeeland. Daar werd vriendin Laura gevraagd of zij het een bezwaar vond dat hij op woensdag “even” op en neer mocht om te gaan inkorven. Die toestemming kwam en Jurrian is op woensdag de duiven gaan pakken, de duiven overgegeven aan Stefan Helsdingen om in te korven en weer retour naar Zeeland gegaan.

Rondom Perpignan en Narbonne zijn de duiven veel weggebracht. In de vroege morgen werden de duiven weggebracht naar 70-80 kilometer om ze in beweging te houden. Het warme weer was daar een trigger voor. Rond het hok werd er niet getraind, en daarom maar wegbrengen ‘s morgens vroeg. Het bijkomend voordeel was, dat hij meer tijd had om overdag met zijn gezin door te brengen.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 40 koppels en 10 koppels kwekers. Er wordt in Januari gekoppeld, de eieren van de goede vliegers worden verlegd naar de jaarlingen en de oude duiven worden gescheiden, De jaarlingen brengen de jongen groot en worden dan gescheiden. Ze worden ingespeeld op weduwschap en gekoppeld voor hun eerste vlucht met als doel om ze te spelen op jongen van 5 dagen. In 2020 is er verduisterd tot 6 weken voor Pau. Toen 2 weken normaal en daarna is begonnen met bijlichten.
De jongen krijgen normaal 3 navluchten en worden dan gespeeld op de nationale jonge duivenvlucht.


De Marathon Noord vluchten

Barcelona
13 duiven ingekorfd. Zijn eerste duif speelt de 53e nationaal maar is geen getekende. Zijn 2e echter wel. Om 08.10 in de morgen werd de rode duivin 16-355 geklokt. Zij komt van het kweekhok van Richard Kuijer en komt uit een doffer van Pieter Woord en Louw vd Berg met veel Ben de Kramer/Cor Blokdijk Strik bloed. De moeder komt bij de familie van Houten vandaan uit een zus van de Sylvia met veel Vinkenborg bloed.

 Rieux-Minveroix


Ingekorfd 4 duiven. De eerste duif was natuurlijk de overwinnares van het gehele concours September Girl. Deze duivin is reeds voorgesteld in het verslag van de overwinning. Gekweekt door Richard Kuijer en komt uit de Schone Strik keer de Marseille Queen
De tweede duif en 2e getekende was de blauwe doffer 15-164. Deze doffer komt uit de Blauwe van Tuyl via Gerard van Tuyl, inteelt naar de 1e nationaal St.Vincent en al vader van diverse toppers. De moeder is een samenkweek met Richard Kuijer en komt uit Zoon Nellie van de familie van Houten maal Het Teentje van Gerard van Tuyl.

Narbonne
22 duiven ingekorfd. De duiven kwamen als op een goede midfondvlucht naar huis gestormd. Hij had niet voor niets 5,5 uur in de auto doorgebracht op de dag van inkorving.  Jurrian begint op 08.26 uur en op 09.18 heeft hij er 7. Zijn 5e duif is pas een getekende… de 2e getekende, de 18-756. Van de moeder van deze licht kras dame is helaas weinig bekend. De vader komt uit een zoon van de Barcelona 1 van Theo Ernest maal een duivinnetje van Koop Kiekebelt.

Dan voor het Criterium heb je 2 duiven nodig en dat was zijn 7e duif, de eerste getekende. Lady Narbonne, de 16-406 stond als eerste getekende doordat ze vorig jaar Narbonne won in de FU2000 en geklokt op 22.33 uur. Ze had dit jaar al Pau gehad en dus nu Narbonne.  Komt uit de Schone Blauwe van Vinkenborg maal de Bergerac duivin welke de 2e nationaal Bergerac won in sector 2 bij R. Borgmann-Groote.  Er zijn ook uit dit koppel al meerdere goede vliegers gekomen.


Allerlei
De duiven krijgen Mariman Super M 50/50 vliegvoer met Beyers Galaxy Kweek in het vliegseizoen. De laatste dagen komt daar extra Energymengeling van Beyers bij. In het voorseizoen 70% Super Dieet met Vliegvoer. Alleen de laatste dag krijgen de duiven dan alleen vliegvoer. De jonge duiven krijgen ook de voorseizoen mengeling. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui dieet en ook enkele weken alleen maar gerst. De standaard geelkuur voor het seizoen en in het seizoen wordt er regelmatig en bezoek gebracht aan van der Sluis in Kockengen.

Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil van Travipharma.
Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma. Hij is dit jaar ook begonnen met Lugol, Forte Vita en Seduchol van Travipharma.
Wat ook natuurlijk meehelpt aan de prestaties van Jurrian zijn Richard Kuijer en Jay Lissenberg met wie Jurrian veel contact heeft en samenkweekt. Maar alle drie profiteren zij van dit driemanschap. Ht brengt alle drie de hokken op een hoog nivo.

De inzet die Jurrian levert is enorm. Gewoon een zware fysieke baan, een jong gezin, duiven niet bij huis en dan ook nog in de top meedraaien op de Marathon.


Van harte met de successen en ik denk dat we de komende jaren nog veel van Jurrian blijven horen!

Auteur
Arjan van Gent

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >