De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Harold Zwiers, Den Ham, wint Nationaal Bergerac en bij Marathon Noord

Geplaatst: 16-9-2020

Harold Zwiers, Den Ham, wint Nationaal Bergerac en bij Marathon Noord


Het laatste weekend van het marathonseizoen was voor wat betreft de NPO Middaglossingsvluchten gereserveerd voor Bergerac. Door de corona-maatregelen kwam het seizoen later op gang. Het marathonprogramma werd vooruit geschoven, ingekort en liep twee weken langer door. Voor veel liefhebbers een klus om de duiven ‘in de veren’ te houden. De liefhebbers met vroege duiven hadden dit prima voor elkaar. De winnaar bij de Marathon Noord is de bekende topliefhebber Harold Zwiers uit Den Ham. Harold had de snelste duif van sector 3 en heel Nederland. Een paar jaar terug had hij de snelste van sector 3 op de vlucht Perigueux. Het is bijzonder dat Harold de snelste van Marathon Noord had. Zoals bekend tellen hiervoor alleen de eerste twee getekende duiven. Harolds eerste duif was een jaarling en die zet je niet snel als getekende. Harold deed dit wel en daar had hij hele goede redenen voor en dat leest u verder in dit artikel. Harold won Bergerac bij Marathon Noord, VNCC, sector 3 en van heel Nederland! Een prestatie om super trots op te zijn … en dat is Harold zeker.

De winnende liefhebber

Harold Zwiers, inmiddels 51 jaar, woont in een prachtige omgeving, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Harold: ‘Als jongen van 10 jaar oud ben ik begonnen en had eerst duiven van clubgenoten. Daarna werden er echte rasduiven aangekocht waar ik veel succes mee heb gehad en nog succes mee heb. Dat waren in het begin duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Van der Wegen en Jan Aarden.’
Op het erf waar hij woont, stond vroeger een boerderij. Op de grond van deze boerderij is ruim 20 jaar geleden een dubbelhuis gebouwd. De ene helft wordt bewoond door de ouders van Harold en de andere helft wonen Harold en zijn vrouw Gerda. In de ruime tuin staan duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter) zitten de 50 koppels vliegduiven. Op een ander hok (ruim 3 meter) zitten de 20 koppels kwekers. Aan het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Sinds twee seizoenen heeft Harold een soort ‘Van Zon hok’ naar eigen inzicht laten bouwen. Het is 10 meter lang en 4,5 meter breed, waarvan 2 meter ren. De deuren staan altijd open. Harold: ‘Ik doe alleen de deuren dicht als ik de duiven vang, want dan is het lekker donker.’ Verder staat er sinds een jaar of vijf een grote ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan. Harold is sinds 1998 helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten, vooral op de ZO-lijn. Vanuit Oost Nederland gezien de Zuid-lijn. De successen rijgen zich aan één. De laatste 10 tot 15 jaar wordt er meerdere keren per jaar in de top 10 in groot verband gespeeld. Hij werd Kampioen Ochtendlossing van de sterke competitie van Marathon Noord in 2014. Daar kwam in 2017 de sectorale overwinning van Perigueux bij. Nu komt daar een prachtige Nationale Overwinning van Bergerac bij.

De winnende duif

Harold draaide zijn winnende duif, ‘Robin’, op 9.48 op een afstand van 955 km. Op dat tijdstip waren er nationaal nog geen 10 duiven geconstateerd. Bijzonder knap! Deze jaarling duivin pakte dit seizoen al eerder twee topprijzen. Zij begon met de 19e Limoges tegen 2.068 duiven van Afdeling 9 Oost Nederland. Enkele weken later pakte ze de 9e nationaal Perigueux in sector 3 tegen 8.064 duiven en nu de 1e nationaal Bergerac tegen 25.321 duiven. Wat een geweldige duivin !!! Ze is telkens als weduwduivin gespeeld. Harold: ‘Ik wilde haar eerst niet spelen op Bergerac. Ze had al twee hele mooie prijzen gewonnen. Maar ze was zo mooi … ik kon haar niet thuishouden en ze was er weer en nu supervroeg. De eerste van heel Nederland. Dat is toch geweldig! Het was net als met ‘Het Veens Blauwtje’ een paar jaar terug. Zij liet het ook altijd zien als ze goed was. Die kon je dan spelen en dan wist je dat ze er was. Dat is nu met ‘Robin’ ook en die pakt nu ook nog eens een 1e van heel Nederland.’
‘Robin’ is gekweekt door Robin Bakhuis uit Westerhaar. Haar vader komt van Wiersma en zoon. Deze doffer won in één seizoen twee kopprijzen (3e nationaal Perigueux en 28e nationaal Bergerac). In deze doffer zitten de soorten van Wim Derksen en Mark van den Berg met een vleugje van Staf Dusarduyn en van Harold zelf. De moeder is van het soort van Arjan Beens. Deze duivin is ingeteeld naar ‘Mr. Gijs’ van Appie Pas (Fondgoud Oost). Zij komt uit ‘Mr. Gijs’ met een dochter, ‘Ranomi’. ‘Mr. Gijs’ komt uit ‘Miss Gijsje’ met ‘Mr. Beautiful’ en ‘Ranomi’ komt uit ‘Mr. Gijs’ met een volle zus van ‘Miss Gijsje’. Het geweldige bloed van ‘Miss Gijsje’ (met name haar zonen) laat zich geweldig zien bij verschillende liefhebbers. Dit keer via ‘Mr. Gijs’ van Appie Pas.

Tot Slot

Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Harold: ‘Ik hoop ooit nog eens Barcelona te winnen. Daar ga ik me nu op richten en hoop nog jaren te mogen te kunnen genieten van deze prachtige sport.’
Dit jaar pakte Harold de 25e nationaal Barcelona met een kleinkind van ‘Limoosje.’ Deze duivin was één van de topduiven een jaar of 15 terug. Ze won o.a. de 10e nationaal op een loodzware Mont de Marsan. Ook in de 33e nationaal Barcelona van dit jaar van Jelle Jellema zat bloed van ‘Limoosje’ via ‘Blauwe Benno.’
In de sterke fondclub VNCC (Oost en Noord Nederland) is Harold Keizer Kampioen geworden. Samen met de nationale overwinning op Bergerac is dat een prachtig resultaat, die een mooie kroon op het werk is van onze topper uit Den Ham.
Barcelona winnen is een prachtig doel !!! Harold, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze dijk van een overwinning op Bergerac! Geniet er met volle teugen van na de drukte die deze overwinning met zich meebrengt.

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >