De Scharrelaar van Cor van Oudshoorn uit Gouda wint Bergerac (Dax) 2020 bij SMN.
Tropische hitte, oostenwind op de vluchtlijn heeft de lossingcommissie van het NPO doen besluiten om de nationale vlucht vanuit Dax te verplaatsen naar Bergerac. De duiven hoeven hierdoor ruim 150 km. minder ver te vliegen. Ook de tijd van lossing is veranderd. Normaal gesproken worden onze duiven rond 13.00 uur in vrijheid gesteld. Deze keer dus niet, er werd nu besloten om de duiven om 10.00 uur de reis terug te laten aanvangen. Menig liefhebber fronste daarbij de wenkbrauwen. Waarom dan niet om 7.00 uur, want dan kunnen ze nog een aantal uren in de wat koelere lucht vliegen. Gedane zaken nemen geen keer en het is zoals het is. En zoals bij elke vlucht hebben wij ook nu weer een winnaar. Het is Cor van Oudshoorn uit de historische plaats Gouda. Het is zijn 16-1534913, genaamd “de Scharrelaar”, vernoemd naar zijn goede vriend Paul Scharleman uit dezelfde woonplaats, die zich als snelste weet te constateren bij SMN.
Gouda heeft in de binnenstad nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Tenslotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen, Gouds plateel, stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.
De liefhebber
In de hierboven genoemde stad Gouda zag Cor van Oudshoorn 73 jaar geleden het levenslicht. Cor had het geluk dat zijn opa postduiven had, ps ik had dat geluk niet. En op acht jarige leeftijd zijn bij Cor de eerste duiven van opa op het ouderlijk erf gekomen. Samen met zijn broer Luuk namen zij de verzorging op zich. Je kan hier zeggen dat de duivensport hen met de paplepel naar binnen werd gebracht. Cor werd lid bij PV de Vriendschap waar hij tot 1995 zijn lidmaatschap heeft betaald. Vanaf 1996 heeft hij zich aangesloten bij PV Het Centrum in Gouda. De reden van deze overgang had te maken met het overgaan naar het overnachtfond gebeuren. Hij had gedacht dat hij meer tijd met zijn gezin kon doorbrengen, maar daar had hij zich in vergist. Je bent er net zolang of zelfs misschien nog wel langer mee bezig.
In de loop van de jaren heeft hij verschillende bestuursfuncties bekleed in zowel de eigen basisvereniging als daar buiten. Als we praten over de teruggang van de duivensport dan hier een voorbeeld. Op het hoogte punt van de duivensport in Gouda waren er nog 6 verenigingen. In het jaar 2021 is er hier nog maar 1 vereniging van over. Hoe kan het verkeren. Ondanks de enorme terugloop in het ledenaantal, is voor Cor de liefde voor de duivensport al die jaren gebleven.
De winnende duif
Het is de weduwnaar 16-1534913 die de voor Cor de overwinning in de wacht sleepte. Hij overbrugde de afstand van 857 km. met een gemiddelde snelheid van 784 mpm. In de sector 2 bekende dit een 9e plaats tegen 1712 duiven. Nationaal eiste hij de 15e plaats voor zich op tegen de ruim 8.300 duiven. Cor had vertrouwen in deze duif want hij ging als eerst getekende van de zeven ingezette duiven op de lijst. Deze doffer heeft een zeer zachte pluim, sterk geraamte en soepele spieren. “De scharrelaar” heeft in zijn carrière al op Agen een 104e nat. sector 2 tegen 3.783 en op Periqueux een 348e nat. sector 2 gespeeld. Cor speelt zijn doffers op het traditionele weduwschap. Alle weduwnaars gaan vanaf begin april tot aan 3 weken voor de eerste overnachtfond vlucht iedere week mee. Tussen deze laatste vlucht en de eerste overnachtfond vlucht lapt onze hoofdpersoon de duiven nog een keer op een afstand van 20 km. De duivin wordt voor inkorven 5 à 10 minuten getoond.
Op zijn stamkaart kom je alleen maar de naam Jac. Steketee tegen. Met dit soort heeft Cor in 1996 zijn start gemaakt. Het resulteerde in 1998 gelijk al zeer succesvol met een 17e plaats op de landelijke NPO ranglijst Meerdaagse fond. Verder werd in het samenspel Noord- en Zuid Holland, we schrijven nu in het jaar 2001, een 1e plaats in het superkampioenschap behaald.
Hij is aan dit soort gekomen via Klaas Sturris uit Ooltgensplaat. Zelden haalt Cor er wat bij. In de afgelopen jaren is er een duif van Cor vd Linden, een duif van Gerrit Keesmaat en een duif van Paul vd Boogaard erbij gehaald. Hieruit blijkt wel dat er hier veel aan inteelt wordt gedaan. Ook de winnaar van Bergerac is een inteelt product.
Het hok en de kweek
De gehele accommodatie is een duivenhok van 4 meter bij 1.40 meter.Het hok staat nog op balken van de oude veemarkt. Deze werd 45 jaar geleden gesloopt en Cor kon er wel het één en ander van gebruiken. De duiven worden op 1 februari gekoppeld en brengen allemaal een ronde jongen groot. Dit zijn er jaarlijks gemiddeld 25 voor eigen gebruik. Wanneer de duivin voor de tweede keer gaat leggen worden deze eieren er gelijk onder vandaan gehaald. Dit om de tweede keer broeden tegen te gaan wat weer resulteert dat de pennenrui nog niet zijn aanvang kan beginnen. Wanneer de laatste duivin haar eieren heeft gelegd, en deze ook zijn weggehaald, begint voor Cor het weduwschap.
Medische begeleiding
De duiven krijgen op tien dagen broeden allemaal een geelkuur. Verder houdt Cor strikt het schema van Jaap Koehoorn aan. Hij liet hierbij een twee A4 blaadjes zien waar alles op beschreven staat. “Dit doe ik al jaren en daar wijk ik nooit vanaf” .
Toekomst van de duivensport
Deze ziet hij somber in. Hoofdzakelijk komt dit door de megahokken. Deze verpesten het voor de kleine liefhebber. De kleine liefhebber die zijn hobby op een nog amateuristische manier beoefent. Als hier op landelijk niveau niets aan gedaan wordt zullen dus “de amateurs” verdwijnen en blijven alleen de professionals over.
Tot slot
Wij zijn bij een liefhebber op bezoek geweest, die geniet bij alles wat maar met de duivensport te maken heeft. Dit houd in, het omgaan met zijn duiven, het verenigingsleven, en de vriendschappen die hieruit voortvloeien. Een voorbeeld hiervan is zijn vriendschap met Paul Scharleman. Cor wordt de laatste jaren regelmatig geplaagd door gezondheidsproblemen en dan moet hij voor enkele dagen weer naar het ziekenhuis. Tijdens deze afwezigheid neemt zijn vrouw Marietje de verzorging op zich. Bij eventuele problemen die zich soms voor kunnen doen kan ze altijd rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Paul Scharleman. Zonder Paul had Cor waarschijnlijk geen duiven meer gehad. Komend jaar wil Cor met 10 nestkoppels gaan vliegen. Zestien weduwnaars is voor hem eigenlijk te veel aan het worden.
Cor bedankt voor je hartelijke ontvangst en nog heel veel gezonde jaren en plezier in de duivensport toegewenst.
Auteurs
Pieter Vreeling en Paul vd Boogaard