De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. Kroon-Erren winnen Barcelona bij Marathon Noord

Geplaatst: 11-8-2020

Comb. Kroon-Erren winnen Barcelona bij Marathon Noord


In 1989 is de combinatie Jos Kroon en Jan Erren ontstaan. Jos, al ruim 55 jaar actief in de duivensport, had een eigen (kippen)bedrijf en is al een aantal jaren afgekeurd. Jan werkt in Nijmegen als portier in ploegendienst en zit sinds 1980 tussen de duiven. De hokken op het erf van Jos zijn in al die jaren wel eens verplaatst en uiteindelijk zijn er nieuwe hokken bijgekomen maar nu staat er een prachtig L-vormig hok. Vanaf de start van de combinatie is er met groot succes deelgenomen aan alle programmavluchten. Vele kampioenschappen op verschillende disciplines zijn er in al die jaren gewonnen. Tot 2017 heeft men dan ook deelgenomen aan het gehele programma incl. middaglossing en ZLU. De nadruk lag de laatste jaren al wel meer op de eendaagse vluchten. Zoekende naar nieuwe uitdagingen spelen zij sinds vorig jaar alleen nog de ZLU vluchten. De vliegploeg bestond aan het begin van dit seizoen uit 60 voornamelijk duivinnen op nest en 40 doffers op weduwschap met de partners thuis. Daarnaast nog een hokje met taartjongen van 2019. Jos en Jan vullen elkaar echt aan en samen verzorgen ze de duiven. Omdat Jan in ploegendienst werkt doet Jos de verzorging als Jan aan het werk is. Als Jan vrij is dan doet hij de verzorging. Dat ze elkaar hierin goed aanvullen moge duidelijk zijn. Elke vlucht evalueren ze samen onder het genot van een kop koffie aan de keukentafel.

 


Seizoen 2020


Ondanks de corona zijn ze de laatste week van maart begonnen met de duiven af te richten door ze wekelijks 1x weg te brengen naar Zuid-Limburg. De verduistering heeft wel veel langer plaats gevonden dan andere jaren. Toen de vluchten begonnen zijn de duiven in hun vereniging 2x meegegeven naar Gronsveld en 1x zijn de duiven naar Vervins geweest alvorens ze wekelijks zijn gaan inkorven in Hank. Met meer dan 2000 km in de vleugels zijn de duiven aan hun ZLU programma begonnen. Naast het feit dat zowel de nestduiven als de weduwnaars 1x per dag trainen bij huis, worden de laatste week voor inkorving de nestduiven dagelijks 20 km weggebracht (naar het werk van Jan). Dit kan de ene week in de ochtend zijn en de andere week in de middag afhankelijk van de dienst van Jan.
 
De winnares 16-1309661 Malika.

Stamkaart

Over de lossing, de omstandigheden en de zwaarte van de vlucht is al veel geschreven. Ook voor Jos en Jan was het een lange dag wachten alvorens Malika om 17.18 uur arriveerde. Het is jammer dat Jos haar niet zag aankomen. Zijn vrouw belde met de vraag of Jos de was van de waslijn wilde afhalen. Toen hij achterom keek zat ze al op de klep. Na 3 redelijke prijzen op de middaglossing pakte ze vorig jaar op haar debuutvlucht bij de ZLU vanaf St.Vincent al een 61e nat. Nu met een 6e nat. Barcelona en de overwinning bij Marathon Noord vliegt Malika zich helemaal in de kijker. Overigens is het op de hokken van de combinatie opvallend dat de betere duiven op de middaglossing het tot nu toe laten afweten op de ZLU vluchten. De kopprijzen worden gepakt door de duiven die het op de middaglossing veel minder deden.


 
Door de vriendschap met Gerard Kok worden er al enige jaren volop duiven geruild. Zo zijn ze in het bezit gekomen van o.a. bloedlijnen van Arjan Beens en K. Kiekebelt. Via Leo van der Waart  hebben ze o.a. een dochter en zoon van zijn 1e Nat Bergerac 2008. Hun eigen ingeteelde Jeu Vervuurt lijn zorgt ook voor hele goede nakomelingen. Alle bovengenoemde lijnen vinden we ook terug in de afstamming van Malika.
De vader van Malika is de 13-1919037 en vloog zelf o.a. een 61e nat. St.Vincent middaglossing en ook een 248e nat. Dax. Hij komt uit een klz. van Ramona. Ramona was zelf een echte topvliegster met 12 overnachtprijzen o.a. een 31e nat. Barcelona en een 33e nat. Tarbes. Maar ook is ze een echter kweekduif want ze is ook weer moeder van de Jonge Ramona die de 1e nat. asduif middaglossing werd over de jaren 2015-2016 en 2017. Verder zien we aan vaderskant van Malika dan de zoon en dochter terug  van de 1e nat. bergerac 2008 van Leo van der Waart.
 
De moeder van Malika 14-1493751 hebben de mannen gekregen van Gerard Kok uit IJsselmuiden. Deze duivin zorgt inmiddels voor meerdere goede nakomelingen en ook volle zusters van haar hebben hun kweekwaarde meer dan bewezen. Niet verwonderlijk ook als je verder kijkt in de afstamming. De moeder van 14-751 komt uit het allerbeste van K. Kiekebelt met de 1e nat. Ruffec en 1e Limoges in de afstamming. Grootvader van Malika komt uit een volle zus van Miss Gijsje van Arjan Beens. Wat nakomelingen uit deze lijn presteren wordt wekelijks indrukwekkender.

Op het moment van uitwerken van dit verslag zie ik dat ze ook op Perpignan (Rieux-Minervois) weer een knal vroege duif draaien. Uit een andere zus van moeder Malika pakken ze nu (voorlopig de 30e nat.) hun Panthea 14-1716826 die vorig jaar ook reeds een 36e Nat. Perpignan vloog. Het is wellicht makkelijk gezegd en geschreven maar, om dan maar de woorden van Jan te gebruiken, het gaat dus echt alleen maar om de goede duiven.

Succes komt niet aanwaaien en zeker niet met de omstandigheden waarin we de laatste weken te maken hebben. In het seizoen spenderen de mannen samen 8 tot 10 uur per dag aan de verzorging van hun kolonie. Een hele opgave maar als je dan zulke mooie prestaties weet te behalen is het loon naar werken.
Jos en Jan nogmaals proficiat het was ondanks de hitte een gezellige middag en wellicht tot snel.


Auteur
Mike Freriks
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >