De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jurrian van Amerongen wint met September Girl Rieux-Minervois 2020 Marathon Noord

Geplaatst: 18-8-2020

Jurrian van Amerongen wint met September Girl Rieux-Minervois 2020 Marathon Noord
Wanneer wij de oprit op komen loopt Jurrian ons al tegemoet. Hij heeft zijn jongen net ingekorfd voor een oefenvlucht. Maar er zit nog een jong in de mand… één van de twee jongen van September Girl, de overwinnares van Perpignan/Rieux-Minervois. Hij legt uit dat hij het andere jong al in het hok had laten zitten en de tweede er bij de inkorving heeft uitgevist. De reden is simpel… September Girl is die middag verkocht naar het buitenland en zit dus niet meer op de hokken. Dit waren de enige twee jongen die hij dit jaar van haar heeft.
Opluchting en verdriet liggen hierbij dichtbij elkaar. Eigenlijk wilde hij de duivin niet verkopen, maar op een gegeven moment zijn de risico’s te groot. Ook moeder Ineke is erg blij dat de duif er niet meer zit. Want Jurrians duiven zitten bij haar op het erf in mooie ruime hokken.

De liefhebber
Jurrian voorstellen is bijna niet nodig in de Marathon Noord familie. Hij won al eens de Supercup, Criterium der Azen en werd al eens 2e kampioen ochtendlossingen. Ook won hij in 2018 Nationaal Pau met de Laura Pau. Op de ochtendlossingen is hij in Nederland één van mannen waar altijd rekening mee wordt gehouden. Gedreven, vol energie en passie beleeft hij zijn sport.  De weken van de marathonvluchten beschrijft hij als het in de lucht houden van allerlei ballen. Werk, gezin en de duiven. Pas als hij zit te wachten op de duiven valt er rust op hem en kan hij genieten van de aankomsten. Ook nadien, want tijdens het doen van zijn relaas zit hij nog te wippen op zijn stoel van vreugde en spat het plezier uit zijn ogen.

September Girl
Deze duivin is uit het ei gekropen bij Richard Kuijer uit Maarssen in September 2016. Bij Richard zagen wij dat dit soort duiven enorm kunnen uithalen op de Marathon. Richard, ochtendlossing kampioen in 2019 bij SMN, is dus samen met Jay Lissenberg onderdeel van het drietal wat veel samendoet. Veel contact onderling en samen kweken. In Midden- en Noord-Nederland weten we allemaal wat daar de resultaten van zijn. Dit was in haar vliegbestaan de 5e vlucht waar ze aan deelnam. Als jaarling (9 maanden oud) 39e nationaal Agen, daarna een 4e nationaal Agen in 2018. In 2019 een 53e nationaal Pau en een 139e nationaal Perpignan. En dan in 2020 een 1e nationaal.

De vader van September Girl is de Schone Strik, een overwegend Van der Wegen-doffer via Ben de Keijzer, Cor Blokdijk, Martin Vinkenborg en Erwin van Wijk. De moeder van deze doffer (van Erwin van Wijk) is ook de moeder van ‘Laura Pau’,  de 1e nationaal Pau 2018. De vader van deze doffer is een halfbroer van ‘Het Blokje’,  1e nationaal St. Vincent bij Cor Blokdijk en halfbroer van de beroemde ‘Dakhaas’ van wijlen Benno de Vries. De moeder van ‘September Girl’ is ‘Marseille Queen’ van Jurrian. Deze duivin won o.a. de 15e en 55e nationaal Marseille. Ze komt uit een Van Houten-Van Tuyl doffer (Kleinzoon 1e internationaal Barcelona, ‘Nellie’) met een Vinkenborg-duivin, die o.a. de 57e nationaal Bergerac en de 57e nationaal Perpignan won.
Deze duivin is maar 3 keer ingekorfd geweest tot maximaal 280 km in 2020. Daarna alleen nog in het ritme gehouden met het zelf wegbrengen. Want daar is Jurrian een fanaat in. Voordat hij gaat werken in de Slagerij bij de Makro in Vianen brengt hij de duiven meerdere keren per week nog een 70-80 kilometer weg. Bij een vroege dienst is hij dan rond 04.15 op de hokken op de duiven te pakken en de duiven zijn meerdere malen gelost met grondmist of opkomende zon. Hij doet dit om zijn gezin te ontlasten, zodat hij ‘s middags en ‘s avonds meer tijd met hen kan doorbrengen.

Perpignan/Rieux-Minervois
Op deze vlucht had hij 4 duiven mee. Waarom maar 4… Hij had op Pau 23 duiven mee en op Agen 35. Die van Pau zijn doorgespeeld op Narbonne met een aantal van Agen. Die kon hij dus 2 keer spelen. Voor Barcelona en Perpignan had hij een paar extra’s achtergehouden om dan in te korven.  De uitslagen op Pau en Agen waren erg goed en dus was de hoop op een goede uitslag aanwezig. Uitgerekend had hij al dat hij voor 12.00 moest draaien om heel vroeg te zitten. Als dan een dik uur voor die tijd de klok zijn piepjes geeft, dan is de vreugde groot.

Dit en datjes
Het glas is altijd halfvol bij Jurrian. Door tomeloze inzet, een goed stel duivenvrienden en de inzet van moeder Ineke en het begrip van vriendin Laura en de kinderen kan Jurrian aan de top van de duivensport meedraaien.
Hij heeft enorme bewondering voor mannen als Jelle Jellema en diens uitslagen. Erg nieuwsgierig is hij of hij ook in de kampioenschappen hoog geëindigd is. Op dit moment weten wij dat nog niet, wij denken echter van wel. Want dit was echt een topjaar. Hij pakt bijvoorbeeld 5 van de 6 getekenden op de ochtendlossingen, en 3x vroeg op deze vluchten. Mocht dit zo zijn, dan kunt u op of in dit medium nog een verslag verwachten over deze topper uit Bunnik.
 
Auteur
Arjan van Gent

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >
zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >