De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog Gerard Schalkwijk 24-05-2020

Geplaatst: 24-5-2020

De afkoelingsfunctie van duiven

Onze gevederde vrienden zijn geweldige sporters en we helpen ze graag om hun best te doen. Maar hoe haal je een olympische prestatie uit je duiven? Dat is de hamvraag. Onze duiven helpen afkoelen is misschien wel het antwoord.

We zijn altijd op zoek naar manieren om de prestaties van onze duiven te verbeteren en we zijn daarbij graag creatief. Om de prestaties van onze duiven te verbeteren, moeten we een grondig begrip van hun lichaam hebben. Een nieuwe en interessante manier is hoe we het koelmechanisme van een duif kunnen gebruiken.
Het koelmechanisme van het hoofd

Duiven gebruiken voornamelijk hun meetabolisme om warmte af te voeren. Met hun vleugels slaan is slechts 25% effectief om beweging te creëren. Eenmaal in de lucht hebben ze minder energie nodig om te blijven vliegen, maar in onze duivensport moeten ze nog steeds snel flapperen om snelheid te creëren. Hierdoor is 75% van de energie die door één vleugelslag wordt opgewekt niet effectief voor de vlucht, maar verandert in verschillende vormen van energie zoals warmte. Geen wonder dat duiven snel opwarmen.

Hun lichaamstemperatuur stijgt tot gemiddeld 43,2 graden Celsius tijdens een duurvlucht en deze warmte wordt voornamelijk afgevoerd via het metabolisme. Maar het hoofd speelt ook een belangrijke rol bij het afkoelen. In 1994 beschreven Robert St-Laurent en Jacques LaRochelle van de Universiteit van Quebec (Canada) hoe het hoofd van de duif belangrijk is om het lichaam af te koelen. Ze ontdekten dat het buccopharyngeal mucosa (de binnenkant van de snavel) een belangrijk hulpmiddel is voor duiven om af te koelen.

Het belang van dit inzicht wordt door Thomas en Robin in 1977 opgeschreven: duiven vinden tijdens hun rust koele en winderige plekken en openen vaak hun bek om sneller af te koelen en zo hun rustperiode te versnellen. Dus: afkoelen versnelt het herstelproces. Dat is al een belangrijk inzicht, maar er is nog veel meer.

Duiven zijn slim en ze weten hoe hun lichaam werkt. Daarom vinden ze manieren om efficiënt te zijn tijdens hun vlucht. Duiven vinden van nature een meewind (als die er is) die hen helpt sneller en gemakkelijker te bewegen. Zoals je misschien weet, hoe hoger we in de atmosfeer komen, hoe koeler het wordt. Om af te koelen proberen duiven hoog in een gunstige luchtstroom te vliegen en tijdens de vlucht openen ze de bek om af te koelen. Dit vermindert ook de weerstand waardoor ze sneller gaan, volgens Robert St-Laurent en Jacques LaRochelle.
Waarom is afkoelen belangrijk?

De temperatuur van de duif is belangrijk voor zijn prestaties. Bij een hoge temperatuur kan de metabolische functie van een duif meer energie produceren (mits de duif met de juiste stof gevoed wordt natuurlijk) en kan de duif zijn output beter op peil houden. Het regelen van de temperatuur is daarom essentieel voor prestaties.

Maar als een duif te warm wordt, stopt hij met presteren. Arnfinn Aulie ontdekte dat wanneer de temperatuur van een duif stijgt tot een gemiddelde van 44,1 graden Celsius, wat ongeveer 3 graden hoger is dan normaal, de duif stopt met vliegen. Dit gebeurt wanneer een duif te snel vliegt, wanneer de omgeving te warm is of wanneer er te veel weerstand is.

Vooral voor marathonracers is het belangrijk om koel te blijven. Maar ook voor sprinters, omdat ze veel sneller opwarmen om een explosieve prestatie te kunnen leveren.

Het compromis

Er is een compromis om af te koelen. Duiven hebben geen hoge capaciteit voor “transpiratie” en ze worden zwak als ze vocht verliezen. Net als mensen moeten ze hun lichaamsvocht precies op peil houden. Waar mensen transpiratie gebruiken om af te koelen en dan drinken we weer veel, hebben duiven niet die luxe, noch van het afkoelen, noch de mogelijkheid om veel tegelijk te drinken.

Door hun bek te openen verliezen duiven echter wel wat vocht. Honden transpireren via hun tong en verliezen daardoor veel vocht en warmte. Als duiven dat doen, worden ze al gauw droog. En daardoor presteren ze slechter. Het compromis van het afkoelen is dus dat, vooral bij een lange vlucht, een duif vocht verliest waardoor het vermogen om afstand te maken afneemt. De duif moet een juiste balans vinden om zijn prestaties langer op peil te houden zonder oververhitting

De juiste brandstof

We noemden al de juiste brandstof. Met het juiste voer kunnen we onze duiven helpen gezond te blijven. Als je fastfood eet, gaan je lichaamsfuncties achteruit. Als je gezond eet, verbeteren je lichaamsfuncties. Hetzelfde geldt voor duiven, dus geef ze voer van hoge kwaliteit. En je kunt het voer juist gebruiken om een impact te maken.

Helaas komen we nog steeds veel duivenliefhebbers tegen die antibiotica gebruiken om hun duiven te beschermen. Antibiotica zijn effectief, maar niet gezond. Ze zijn medicinaal fastfood en hebben invloed op de stofwisseling van duiven en andere lichaamsfuncties.

Om de prestaties te verbeteren, is het erg belangrijk om te overwegen wat er in jouw duif gaat. Veel van onze klanten houden met onze producten hun duiven antibioticavrij. Door ervoor te zorgen dat ze de juiste supplementen zoals vitamines en mineralen krijgen, kan het metabolisme van een duif beter presteren en kunnen we ze helpen hun vocht beter vast te houden.

Maar laten we bij het onderwerp van dit artikel blijven: afkoelen. Er zijn twee dingen waar we rekening mee moeten houden. Ten eerste moet de duif afkoelen en ten tweede mag de duif bij het afkoelen niet te veel vocht verliezen.

We gebruiken S.A.S. neusdruppels en Travi Bronco Spasm om duiven te beschermen tegen hittestress. Het helpt de duiven om hun temperatuur op natuurlijke wijze te reguleren en koeler te blijven. Wat betreft lichaamsvocht: een gezonde voeding is het belangrijkste. Supplementeer regelmatig aan met extra vitamines en mineralen, maar overdoseer niet.

De key tips

Als afkoelen een belangrijke manier is voor duiven om te herstellen, dan moeten we dit zo efficiënt mogelijk maken. Als het verlies van lichaamsvocht het compromis is voor het afkoelen via de buccopharyngeal mucosa, dan moeten we ervoor zorgen dat de duif zo weinig mogelijk lichaamsvocht verliest.

Als de juiste brandstof helpt vocht vast te houden en het verbetert de stofwisseling, dan sla je twee vliegen in één klap.

Daarom zijn er twee belangrijke dingen die je nu kunt doen, die wij en onze klanten al succesvol doen:

  •     Je kunt duiven antibioticavrij houden om een negatieve invloed op hun stofwisseling te voorkomen;
  •     U kunt zorgvuldig overwegen wat u in uw duif stopt wat betreft voer, vitamines en mineralen om de stofwisseling te verbeteren en lichaamsvocht vast te houden.

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging