Corona of Covid-19 beheerst ons leven op dit moment. We moeten er iets van maken. We hebben al eerder een uitgesteld vliegseizoen gehad. Varkenspest, MKZ of Vogelgriep waren toen de oorzaak.
De foto is één van de foto's welke ik heb laten maken door Jan Breed.
Week 13-16
Deze weken zijn de meest vreemde weken uit mijn bestaan tot nu toe. Ik denk dat velen daar hetzelfde over denken. Iedereen is in de ban van Corona of Covid-19. Toch ben ik blij dat ik duiven heb. Dit is een super hobby om focus te houden, dagritme te houden en te blijven plannen voor de toekomst. Het mooiste is dat het ook nog op eigen erf is. Iedereen wordt op zichzelf teruggeworpen en dan is de duivensport een ideale hobby.
Allereerst zijn de foto's klaar welke ik heb laten maken door de beste duivenfotograaf van Nederland Jan Breed. De overige foto's van duiven die ik al had heb ik aangepast aan de look and feel van Jan Breed. De duiven staan op de site!
Bij de kwekers is de hele tweede ronde geringd. Ook de Marathon Noord ringen zijn om de pootjes gegaan. Ik hou wel de planning goed in de gaten, zodat het hok niet te vol wordt. Ik heb 4 bonnen gekocht. 1 van mijn clubgenoot en hard vlieger Theo Renting. Daar zitten de ringen ook inmiddels om de pootjes. 1 bon van Ron Voorn uit Edam. 1 bon voor een koppel eieren van Jaco van Nieuwamerongen. En als laatste een bon voor een ziek meisje van Duivensportcentrum 't Harde.
Ook heb ik een mooie erg late vale doffer van de Comb. Jan Hommes en Znn gekoppeld aan een duivin van Vokko, welke ook 1/2 Hommes bloed heeft. Het duivinnetje van de combinatie is helaas via de spoetnik ontsnapt. Anders had deze dame op de Vale Meervogel gekomen. Maar gelukkig had Vokko nog een heel lief duivinnetje uit twee inteelt duiven. Ook deze hebben reeds eieren gelegd.
Ik heb de vliegers gekoppeld op 25 maart. Binnen twee dagen zaten alle koppels los in hun broedhok. Ik heb een vrije koppeling toegepast en ze zelf een broedhok laten uitzoeken. De laatste 2 koppels heb ik zelf samengezte in een vrij broedhok. Ik heb 4 doffers over. 2 Wilde ik niet gekoppeld hebben en twee waren gewoon niet klaar om te gaan koppelen.
Alle eieren zijn gelegd rond de 2e April. Marathon Lady had ik eerst op het kweekhok gekoppeld met een prachtige doffer van Vokko en deze heb ik op 29 maart in een broedhok op het vlieghok gezet. Ieder koppel krijgt minimaal 1 jong en enkele 2. Twee bonnenkopers gaan ongeveer 10 jongen verdelen en de overige zijn voor mij. Ik heb bepaalde koppels waarvan ik de jongen zelf wil houden. De jongen van Marathon Lady houd ik zelf, en dan zelfs 2 koppels. Het eerste koppel eieren zijn overgelegd en ze mag nog een keer op eieren komen. Door de huidige standstill zullen enkele koppels 2 jongen groot gaan brengen. Nu het vluchtseizoen toch tot minimaal 1 juni wordt uitgesteld, kan dat makkelijk.
De vliegers worden onregelmatig verzorgd, komen wel regelmatig los maar worden niet gedwongen getraind. Ze zitten op erg lichte voeding (VTB4 met zuivering) en trainen helemaal niet lang en hard. Ik lees al verhalen dat de duiven een uur of meer trainen, maar waarom? De duiven moeten nu niet in vorm zijn en volgens mij in een soort van winterrust blijven.
De eerste ronde jongen fladderen inmiddels buiten. Er zitten nog een 6 tal oude duiven bij de jongen.
De eenhoksraces staan dus in de ijskast. Het aanleveren is moeilijk. Ik lees wel her en der dat bijvoorbeeld Krakus probeert de duiven op te halen. Ik hoop bijvoorbeeld dat de Corabia Winter doorgaat en dat ik deze in bijvoorbeeld Augustus kan aanleveren. De bolletjes doen het prima en daar kan ik dan wel mooi een paar koppels voor kweken. Dit zijn top dagfondduiven met veel Willem de Bruijnbloed.
Laten we hopen dat we nog iets van een vliegseizoen krijgen met 1 of 2 marathonvluchten. De deelname zal enorm zijn en wellicht is dat een eye-opener om terug te gaan in het aantal marathonvluchten en bijvoorbeeld 3 nationale vluchten middaglossing, 2 sector middaglossing en 5 ZLU vluchten. Wat mij betreft kunnen St.Vincent en Narbonne er wel af. Dan houd je Pau, Perpignan, Marseille, Barcelona en Agen over. Je kan ook Pau laten vallen en Narbonne erbij. Maak van Pau dan een attractievlucht zoals het altijd was met een maximale deelname van 3 of 5 duiven per liefhebber.
Afsluitend, Stay Safe, keep distance en tot de volgende.
Week 17-20
In deze weken de eitjes opgehaald in Veenendaal. Ik ben benieuwd. Verder zijn de jongen van de 2de ronde van de kwekers bijna allemaal gespeend.
Bij de vliegers liggen jongen van nu een dag of 14-15 welke allemaal op bonnen weggaan.
De vliegers heb ik reeds naar 10 en 30 kilometer gehad. Op 10 km allemaal gelijk los en op 30 km één voor één. Alles is weer retour en nu gaan ze deze dagen nog een keer op pad. Zal wel naar een km of 40 zijn denk ik.
Ze worden nog steeds onregelmatig verzorgd. Wel voer ik ze nu 2x per dag, 'smorgens zwaar om de jongen te voeren en 'savonds licht. Dit scheelt een hoop geschreeuw in het hok.
In deze weken voor een waarlijk prikkie een topduivin van Tim Hage gescoord op een Deense veilingsite. De duivin was niet betaald en werd nu opnieuw geveild in een snelheidachtige bijeengeraapte veiling. Deze dochter van de 3e asduif Marseille over 3 jaar is reeds op het hok aanwezig. Als de overlegjongen gespeend zijn, wordt ze voorlopig gekoppeld op een dagfonddoffer voor oneloft races. Volgend jaar zal ze natuurlijk een ander type doffer krijgen. De duivin was aangeboden door een Belgische liefhebber die de duivin in de deal van de Heilige Geest erbij kreeg. Dus de duif kwam uit België gewoon met de koerier Esther.
Verder ben ik redelijk optimistisch of we nog gaan vliegen. Ik denk van wel... of vanaf 1 juni of 1/2 juni. Vandaar dat ik de duiven alvast ben gaan opleren. De jaarlingen kunnen niet genoeg in de opleermand zitten, en ik heb er nu de tijd voor. We mogen opleren maar verder niets, dus is opleren een uitje.
Allen geluk en wijsheid.. hopen op verruiming van de regels.
En vergeet niet nog in te schrijven voor Marathon Noord!.