De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog John van Klink 06-02-2019

Geplaatst: 6-2-2020

Hallo allemaal.
 
Januari is al weer voorbij.
Het is nog steeds geen winter, en ik denk dat we de winter dit jaar helemaal over gaan slaan. De duiven denken er schijnbaar hetzelfde over, want ze zijn er al helemaal klaar mee met het apart zitten. Dit komt hoogst waarschijnlijk ook door het weer. Met regelmatig temperaturen van boven de 10 graden, heeft het weer ook meer met de lente te maken dan met de winter.
Ook de gezondheid van de duiven doet hier best een duit in het zakje. Als ik ze los moet ik snel zijn om ze nog net Noord Holland in te zien gaan, en ben ik ze zeker een uur kwijt. Dat wil niet zeggen dat ik ze dan al binnen heb, want het gebeurt elke keer weer dat als ze weer boven het hok verschijnen ze gerust nog een uur in de lucht blijven.


 
De doffers en duivinnen zijn een week voor de kerst gescheiden, dus als ik ze los laat moet het ook in twee groepen. Maar omdat ze zo lang vliegen gebeurt het dat de doffers en duivinnen niet op dezelfde dag kunnen vliegen. Het duurt vaak tot het donker word eer ik ze weer binnen heb. Ook aan de mest kun je goed zien dat het met de gezondheid wel in orde is. Mooie bolletjes en zo hier en daar een donsje er op.
 
Wat voer en water betreft is het op dit moment erg eenvoudig. Er zit ongeveer 50% gerst in het voer, en de rest is rui winter van een bekent merk. Dat is het rantsoen voor de avond, en s'ochtends staat er zuivering op het menu. Dit vinden ze s’morgens in een voerbak die ik voor kwart voor zes in het donker in het hok zet.
 
In de waterbak zit knoflook en ui. In iedere waterpan ongeveer 5 teentjes knoflook en een flink stuk ui. Dit blijft in de waterpan en word gewoon met de gieter elke dag bij gevuld. Dit bijvullen hou ik vol tot de ui helemaal is opgelost.
Zo kan het bij lage temperaturen wel 5 tot 6 weken duren eer ik de waterbak weer ververs. Maar nu met deze temperatuur moet het zo om de 4 weken. Over het bijvullen heb ik ook nog wel een eigen mening. Ik doe dit elke avond pas na het voeren als alle duiven gedronken hebben. Dit met het idee dat het water de werkzame stof van de knoflook en ui eerst goed op moet nemen. Als ik voor het voeren het water al zou bijvullen is dit nog niet gebeurt. Doe ik het na dat alle duiven gedronken hebben, dan heeft het water weer tijd zat om ( ik zal het maar noemen) op sterkte te komen.


 
Inmiddels heb ik de kwekers alweer bij elkaar zitten en ben in afwachting van de eerste eieren. Dit zijn de drie kweekkoppels en een voedster koppel. Dit voedster koppel bestaat ui een witte opvanger en onze “OOP”. ‘'OOP” is de 07-1814612 die niet meer bevrucht, maar nog heel fit is. Hij is zelf kampioensduif van de CC Leiden geweest, en heeft in zijn vruchtbare tijd heel wat bruikbare duiven voort gebracht, waaronder de 2e nationaal Bordeaux. Nu krijgen zij een paar eieren van een van de 3 kweek koppels onder geschoven, zodat zij nog een keer met eier en kunnen komen.

Eigenlijk is het seizoen dus al een beetje begonnen.
We gaan zien wat het word.
 
Dus voor nu tot de volgende keer,
Groeten vanuit Oude Wetering
John.
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging