Een weblog in 2 delen. (deel 2)
In deze delen beschrijft Gerard enkele duivenziekten en met alle facetten.
Nu deel 2
Veel leesplezier gewenst!
Mycoplasmas, iedere duif heeft ze in de neus. Mycoplasmas zijn kleine, bacteriële infecties. Ze zijn op zichzelf onschadelijk, maar verlagen wel het immuunsysteem en maken daardoor de kans op andere infecties groter. Zorg dus dat je de hoeveelheid mycoplasmas onder controle houdt. Mycoplasmas overleven ook buiten het duivenlichaam en bijzonder in de winter. Zorg dus dat je het hok en de materialen goed schoon houdt.
Ornithosis of ook wel de Papagaaienkoorts is de angst van iedere duivenliefhebber. Het is de sluipmoordenaar onder de ziektes omdat het het immuunsysteem aanvalt en verder geen eigen symptomen heeft. Let op de onderstaande symptomen, een combinatie ervan kan erop wijzen dat de duif ornithosis heeft. Neem bij twijfel contact op met een dierenarts. Let op: als de diagnose is gesteld en een duif is besmet, zet het dan direct in quarantaine. Ornithosis is erg besmettelijk en kan ook op mensen overslaan.
Een eeuwenoud pathogeen dat ook de dinosauriërs trof is nog steeds actief. Trichomonis Gallinae is een parasiet dat zich via besmet voedsel of zelfs de ouderlijke melk verspreidt. Zodra het een duif treft kan dat rampzalige gevolgen hebben. Let dus goed op of je de symptomen ervan waarneemt. Gelukkig is het wel te behandelen met 10% Tricho Cure.
Wormen! Onze duiven houden ervan. Ze zijn een bron voor proteïnen, maar ze zijn soms niet erg gezond. Veel wormen zijn schadelijk voor jouw duif. In deze infograph zie je waarom en wat je eraan kunt doen!