De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog Arjan van Gent 24-01-2020

Geplaatst: 24-1-2020

Hieronder een compilatie van de weekblogjes welke ik publiceer op mijn eigen site www.van-gent.com.
Een kort winteroverzicht tot en met week 3 van 2020.

Veel leesplezier!

Week 41-42

De broedhokken staan in het halletje. Verder is het jonge duivenhok helemaal leeggemaakt. Onder de roosters weer schoon en klaar voor de lavakorrels van Embregt. Ik ga dit als eerste uitproberen in het jonge duivenhok. Na enkele weken kan ik zien of het de duiven bevalt of niet. Na de winter beslis ik dan of ik alle hokken ermee ga vullen. Men zegt dat 1x per week harken en branden genoeg en men zegt ook dat je niet uit het hok loopt. We gaan het zien. De zakken zijn besteld en nu is het wachten totdat deze geleverd worden. De roosters gaan er dan uit.

Voor wat éénhoksrace jongen heb ik 4 duiven gehaald bij Johan Bol. Deze ga ik en/of kruisen met overnachters of op elkaar zetten om aan enkele éénhoksraces deel te nemen. Deze laatjes ben ik aan het uitwennen, tussen de buien door.
De duiven ruien als gekken. De grote kaalval is wel geweest, maar ik heb toch weer 2 emmers met veren verwijderd.
Over 10 dagen de kampioenenmiddag van Marathon Noord. Alle voorbereidingen lopen. Het boek is inmiddels bezorgd bij de leden en sponsors.


Week 43-45

 De Feestmiddag van Marathon Noord was een groot succes. Een zeer volle zaal en veel aanwezige prijswinnaars. Ook de primeur werd goed ontvangen. De Stichting Marathon Noord jaarlingen ringenrace. Details kunt u vinden op de site.

Ik won nog een prachtige duivin van Wim Peer. Er zat geen stamboom bij dit late jong, maar na contact te hebben gehad is het een halfzus van de twee doffers welke het Criterium der Azen gewonnen hebben en 8e en 11e duifkampioen van SMN in 2019 geworden zijn. Blij mee! Moet wel geduld hebben om deze te kunnen koppelen, maar dat gaat goed komen.

De duiven zijn bijna klaar met hun Paratyphuskuur. Dit keer 14 dagen. Ook hebben de duiven allemaal een wormpil gehad. Deze krijgen ze over 14 dagen nog een keer. het mooie is dat ik dan gelijk alle duiven nakijk. De stand van de rui, gewicht en meer van dit soort zaken. Bij de tweede wormpil gaan de duiven gelijk uit elkaar. het wordt tijd om te gaan scheiden.

Ook de poortjes in het gangetje zijn nu klaar. Nu kan ik het gangetje met de 4 broedhokken of bij de kwekers of bij de vliegers bijvoegen door een poortje open te zetten. Op deze manier hoef ik er dus niet te voeren en water te geven en toch gebruik maken van de extra ruimte.

De duiven komen lekker door de rui en moeten nog maximaal 1 pen. Wanneer de duiven een aantal weken gescheiden zijn zal ik de definitieve selectie doorvoeren. Kijken of er nog duiven wisselen van doffer naar duivin of andersom.

Bij de kwekers zit bijvoorbeeld een aangekochte doffer van Wijlen jaap Luitjes. Deze heb ik op de totale verkoop gekocht en ik blijf twijfelen of het een doffer is. Hij/zij is van 2018 maar ik denk toch echt dat het een duivin is. We gaan het zien. Ik hoop het niet, want dan heb ik een duivin over en een doffer te kort. We gaan het zien. Eerst de Lava-korrel Embregt-Theunis in het jonge duivenhok.

 Week 46-48

De Lavakorrel ligt in het jonge duivenhok. De duiven zijn gescheiden en dus zitten alle duivinnen, kweek en vlieg,, in het jonge duivenhok. De vliegdoffers zitten in het vlieghok en de kweekdoffers op het kweekhok.

Er werd verteld dat de lavakorrel niet aan de schoenen blijft plakken, maar helaas dat doet deze wel. Verder nog geen conclusies. Eerst maar eens harken en branden.

Als het even kan gaan de doffers los en dan doe ik de 1hoksrace late jongen daarbij. Kunnen die ook nog even buitenspelen. De duiven zitten op een krap dieet van 50% zuivering en 50% ruimengeling. De laten voer ik zo nu en dan wat extra's.

De duiven krijgen zo veel mogelijk elke week een bad en Epsom zout en een scheut Azijn. Ze worden hier lekker zacht van en zien er top uit.

Vorige week twee speciale jongen opgehaald. Speciaal gekweekt uit teletekstduiven. Ik hoop dat ze zich goed aanpassen. Het ziet er goed uit, ze eten prima. Ook deze worden nog elke dag bijgevoerd. Worden ze ook een beetje tam van.

Verder gebeurt er op duivengebied niet zo veel. Ik ben wat voorbereidingen aan het treffen voor de tentoonstelling en nog verder de marathonavond in maart 2020.

Ook is de site van Marathon Noord al klaar gemaakt voor 2020. Met de nieuwe extra competitie de SMN Jaarling Ringen Race hopen we weer wat leuks toe te voegen. De reacties zijn in ieder geval veel belovend. We hebben heel veel ringen besteld welke we hopelijk allemaal gaan versturen aan de deelnemers.

De eerste koppellijstjes zijn ook al gemaakt. Altijd weer een leuke puzzel. Altijd weer proberen wat passens the vinden voor doffer en duivin.
De duiven hebben ook hun tweede wormpil gehad, paratyphuskuur gehad en ik denk nog na over de entingen.
Koppeling van de kwekers is gepland halverwege januari.
Ook op de zondag na de afdelingsfeestavond mijn prijs opgehaald bij de ZCC. Ook zij hadden veel werk gemaakt van de kampioenendag. Een mooi diploma voor het duifkampioenschap op de Marathon was mijn deel. Beter dan de diploma's van de afdeling, want daar stond op elk diploma een taalfout....

Week 49-52

In deze laatste weken van het jaar toch nog twee aankopen gedaan. 2 doffers. 1 doffer van WWRacingpigeons. Deze doffer komt uit inteelt Red Bullens x een dochter van Red Power x Doutzen. Ik heb alijd al iets willen hebben van Red Bullens en deze is mooi ingeteeld. Red Power en Doutzen hebben allebei een eerste nationaal gewonnen. En de nakweek van Doutzen is bewonderenswaardig. Een plaat van een doffertje welke zich prima heeft aangepast.
De tweede aankoop was bij Joosen uit Halle-Zoersel. Deze Blauwband witpen doffer komt uit een doffer van Jan Grootoonk uit Sem x Melanie keer een kleindochter van de Dorus van Cor Schermer. De Grootoonkdoffer is aan beide kanten 50% Jellema. De duivin komt rechtstreeks bij Cor Schermer vandaan en komt uit de juiste lijnen. Bij oa Kees Droog is de kruising Schermer met Jellema zeer geslaagd...deze doffer wordt in ieder geval in 2020 gekoppeld aan dochter Dorus. Ik kan deze doffer ook tegen de van der Laan duiven zetten.. dus mogelijkheden genoeg.

De duiven hebben allemaal een paratyfus-enting gehad met levende entstof. Dit met ongeveer 4 weken voor de koppeling van de kwekers is mooi op tijd.
De specials doen het prima. Zo nu en dan een beetje bijvoeren in de spoetnik om de groei niet te belemmeren. De duiven worden namelijk redelijk krap gehouden. Ze zien er top uit.

Ook hebben we alle puntjes op de i gezet voor Marathon Noord. Ook ben ik bezig met de verenigingstentoonstelling en de Marathonavond. Het is dus een beetje druk....

Week 1-3

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2020.

Op 1 januari is de inschrijving van Marathon Noord begonnen en op dit moment bestelt ongeveer 78% van de deelnemers de ringen voor de SMN Jaarlingen ringen race. Als deze trend zo doorgaat zullen we dikke 1500 ringen gaan uitzetten. De ringen zijn bijna binnen bij onze ringenadministrateur, de verzendenveloppen e.d. gaan ook die kant op. Dus richting 1 februari zullen de eerste ringen worden verstuurd.

Mooi om te zien dat er animo is voor deze nieuwe competitie.

Verder heb ik besloten om het experiment met de Lavakorrel te stoppen. Ondanks het harken en het branden blijf het stoffig en vochtig in het hok. Vooral het stof is vooer mij een reden om dit experiment te stoppen. Ik kreeg zelf last van dit stof als ik het hok binnenkwam. Het spul is erg zwaar en is dus in gedeelten in de afgelopen weken verwijderd en de roosters zijn teruggeplaatst.

De kwekers worden sinds gisteren bijgelicht van 0700 tot 1900. Dit doe ik ongeveer 10 dagen. Ik heb de planning om in het weekeinde van 24-26 januari de kwekers te koppelen.

In het najaar had ik bij Cees een leenduivin teruggegeven en ik heb net een prachtige inteeltdame uit de top van de top te leen teruggekregen.

Totaal staan 9 koppels klaar waar ik er denk ik 8 van kan koppelen. Van nr 8 is het doffertje net even te jong denk ik. De twee speciale laten van eind oktober worden ook nog niet gekoppeld. Verder de oneloft race koppels van Johan Bol worden ook nog niet gekoppeld.

Ik ga 8 koppels koppelen in het kweekhok en de twee extra koppels komen in het nieuwe gedeelte in het halletje.

De doffer die ik gekocht heb op de totale verkoop van wijlen Jaap Luitjes blijkt dus toch een duivin te zijn. Rond nieuwjaar heb ik ze een tweetal uurtjes voorgekoppeld en daar kwam uit dat het een duivin was. Dus de koppelingen weer omgegooid en een nieuwe koppellijst gemaakt.

ik maak altijd een lijst met alternatieven voor als een koppel niet aan wil lopen. Het moet wel bijna liefde op het eerste gezicht zijn. Ik laat ze nooit dagen bij elkaar als het niet wil.

Ik koppel rond een uur of 5 'smiddags. Dan hebben ze nog twee uurtjes licht. Vlak voordat het licht uitgaat maak ik aantekeningen welke er aanlopen en welke niet.

De volgende ochtend krijgen de geslaagde koppels een ingepakte broedschotel en begin ik met loslaten. Er staat een trapbak in het kweekhok dus ze kunnen altijd voer vinden. Als ik duiven moet omkoppelen, dan doe ik dat op de 2de dag. 8 koppels, dus allemaal een 45 minuten los en dan kunnen ze ongeveer 2x per dag even los en weer zoeken naar het broedhok.

De tabakstelen en de nestmatjes zijn in huis, dus dat is ook onder controle.

De vliegers worden pas eind maart gekoppeld.

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging