De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Oorzaken van een slechte rui en hoe je het voorkomt

Geplaatst: 4-12-2019

Heeft jouw duif een slechte rui?

December nadert snel! De duiven moeten dan klaar zijn met ruien, vooral de oude duiven. Als dat niet het geval is, hoef je je geen zorgen te maken. Dit kan gebeuren en is niet erg. Je moet je wel afvragen waarom je duif een slechte rui heeft! Houd deze tips voor het volgende seizoen in gedachten om jouw duiven in een normaal rui-ritme te houden.

Zoals je weet, begint de rui stapsgewijs. In de zomer worden de eerste slagpennen geworpen. Na de vijfde slagpen begint het verendek te ruien. De veren worden nu stap voor stap afgeworpen. Dit betekent dat de duif kaal wordt en een nieuw ‘pak’ maakt. Dit nieuwe verendek is erg belangrijk voor de gezondheid en de prestaties van de duif.

Sommige van de duiven hebben mogelijk moeite gehad met ruien. Ze begonnen laat, de rui duurde lang of de nieuwe veren zien er niet gezond uit. Het is belangrijk om de oorzaken te weten en hoe je dit volgend jaar kunt voorkomen! Ook zijn er nog enkele dingen die je kunt doen om het eindresultaat te verbeteren en de kracht van je duif te vergroten.

Wat veroorzaakt een slechte rui?

De rui is afhankelijk van verschillende factoren. We zullen de meest voorkomende oorzaken voor een slechte rui bespreken. We zullen onmiddellijk enkele tips en best practices geven om een slechte rui te voorkomen en de gezondheid van de duif te stimuleren.

1. Verduistering van het hok veroorzaakt een slecht ritme

De eerste reden ligt voor de hand, duiven hebben een natuurlijk ritme. Niet iedereen is zich hiervan bewust, maar als je het hok verduistert heeft dit invloed op het natuurlijke ritme van de duiven. Het verduisteren van het hok is belangrijk om dit ritme te stimuleren, maar als je op het verkeerde moment verduistert, of met de verkeerde intervallen, zal dit een slechte invloed op de duiven hebben. Als je het hok verduistert, wees je er dan van bewust zijn dat duiven op een ander moment in het jaar kunnen gaan ruien dan normaal. Lees onze blog over het trainen van duiven om erachter te komen wanneer we het hok verduisteren.

2. Een zwaar vliegseizoen verbruikt energie

De tweede, meest voorkomende reden voor een andere of slechte rui is de inspanning van de duif. Als je tot laat in het seizoen met je duif vliegt, zal de duif zijn energie gebruiken om te racen, dus voor fysieke inspanning. We hebben eerder besproken wat er gebeurt met de energie en spieren van uw duiven tijdens het racen. Dit betekent dat energie niet kan worden gebruikt voor de rui. Als gevolg hiervan begint de duif later in het seizoen te ruien. Dit betekent niet direct een slechte rui. Maar de duif kan de rui later voltooien, of de duif kan sneller ruien. Beide kunnen de kwaliteit van de rui beïnvloeden. Een sneller rui-proces kan bijvoorbeeld resulteren in slechte veren. Ze kunnen te snel worden gegroeid en de pennen hebben tijdens het proces mogelijk niet voldoende bloedcapaciteit. Bloed is belangrijk voor de groei van veren. Als de pennen snel worden gevormd, kunnen ze dunner zijn en kan de bloedcapaciteit minder zijn. Als gevolg daarvan ontvangt de veer niet genoeg bloed om zich adequaat te vormen. Houd er rekening mee dat een duif die dit seizoen zeer goed presteert, in het volgende seizoen minder kan presteren vanwege de invloed op de rui.

3. Wanneer het bloed onzuiver is

Bloed is belangrijk, wat ons bij de derde reden voor een slechte rui brengt. Als een duif is geïnfecteerd, niet het juiste voer of voldoende water krijgt, heeft dit invloed op de zuiverheid van het bloed. Goed bloed is belangrijk voor het transport van ‘bouwmaterialen’. Je moet ervoor zorgen dat je je duiven altijd het beste voer geeft. Geef je duiven periodieke detoxen. Bio 1, Travi-Allicin-plus, Setrachol, Knoflook + Ui, etc. Deze zullen de leverfunctie stimuleren en het bloed zuiveren.

Bouwstenen zijn enorm belangrijk. Als jouw duif niet de juiste vitamines, mineralen, enzymen, brandstoffen, etc. ontvangt, blijft de duif achter. We noemden het voer al. Het juiste voer is de basis voor de fysieke conditie van de duif. Het is belangrijk dat je ook de juiste supplementen geeft. Geef niet altijd hetzelfde voer, maar wissel de dagen van de week. We geven meestal Rik Mix, maar daarnaast geven we verschillende gezonde ‘snacks’ zoals mineralen en grit, koolsoorten of supplementen zoals Omega Olie mix.

4. Wanneer het hok niet ‘thuis’ is

De vijfde factor die de rui beïnvloedt, is natuurlijk het hok. Onze duiven moeten zich veilig, warm en gelukkig voelen. Het hok heeft hier een grote invloed op. We hebben al enkele basisprincipes van het hok behandeld in een ander artikel. Iets dat de rui beïnvloedt, is de hoeveelheid tocht in het hok. Zorg ervoor dat er geen tocht is. Luchtcirculatie is belangrijk voor frisse lucht, maar een koude tocht kan verkoudheid of irritatie aan de huid veroorzaken. De veren beschermen tegen tocht, maar tijdens de rui is de duif kwetsbaarder.
Hoe herken je een slechte rui?

Er zijn enkele tekenen dat de rui niet goed gaat. Let op strepen over de pennen en oude dons in de nek. Het is verstandig om contact op te nemen met een dierenarts voor een diagnose. De slechte rui is niet altijd toe te schrijven aan een van de bovengenoemde redenen, maar kan ook door een infectie komen. Als je een diagnose van de dierenarts hebt, kunnen wij je verder helpen met advies en een gericht behandelplan.

Om je te helpen, hebben we een rui-schema opgesteld dat jouw duiven tijdens de rui zal helpen. We hopen dat je deze informatie en het schema in jouw voordeel kunt gebruiken!

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 28 oktober 2023
Feestmiddag en kampioenenhuldiging
Lees meer >