De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Wim Peer uit Millingen aan de Rijn, winnaar Criterium der Azen middaglossing

Geplaatst: 27-10-2019

Wim Peer uit Millingen aan de Rijn, winnaar Criterium der Azen middaglossing

Slechts 3 vluchten tellen bij de competitie van Marathon Noord en dit zijn wat betreft de middaglossing: St.Vincent, Dax en Bergerac. Als u zich bedenkt dat er in totaal 403 liefhebbers hebben gestreden en er slechts 4 liefhebbers in staat zijn geweest om op deze 3 vluchten hun beide getekenden nationaal te klasseren, kunt u wellicht inschatten hoe bijzonder het is om winnaar te worden van het Criterium der Azen bij Marathon Noord. Het is dit jaar de 72-jarige Wim Peer uit Millingen aan de Rijn die met de titel aan de haal gaat. Met in het verleden al klasseringen op plek 8,7 en 2 in de competitie op de middaglossing is Wim ook geen onbekende bij SMN.

De liefhebber
Wim is met zijn 72 jaren jong  distributeur bij de Persgroep en werkt  nog met liefde zo’n 20-25 uur per week.  Samen met zijn vrouw is hij al vroeg in de ochtend (03.30 uur begint voor hen de dag) in de weer om ervoor te zorgen dat de mensen  de kranten tijdig in de brievenbus hebben liggen. Het is leuk, plezierig werk houdt hem jong en je moet toch bezig blijven. Na het werk voor de Persgroep zijn de duiven aan de beurt.  Daar waar hij 10 jaar geleden overigens veel fanatieker bezig was met de verzorging van zijn duiven,  6-7 uur per dag, is dat vandaag de dag nog ‘slechts’ 2 uurtjes.
Op zijn 15e is Wim al begonnen met duiven aangestoken door zijn broertje die sierduiven had. 12 jaar geleden is hij verhuisd en kon hij bij zijn nieuwe huis geen duiven houden. Alle duiven zijn weggedaan. Zijn beste duif de ‘07’ welke 2x op teletekst heeft gestaan verhuisde naar Nico Meuwsen. Voorwaarde was wel dat Wim er 2 jongen uit terug kreeg als hij weer zou beginnen met duiven.  Een jaar na zijn verhuizing  kreeg Wim de kans om dichtbij huis weer te beginnen met duiven. Nico kwam de gemaakte afspraak netjes na en Wim kreeg 2 mooie jongen . Afgelopen winter kon Wim nog dichter bij huis (loopafstand 1 minuut) duiven houden. Alle duiven werden overgewend (100 meter hemelsbreed)  naar het hok van een oud-liefhebber die vanwege ziekte geen duiven meer kan houden. Bij het oppassen van de duiven zit Wim nu zelden alleen en zijn deze lieve mensen er altijd gezellig bij.

Duivenbestand en accommodatie
Wim behoort tot de kleine liefhebbers. In de winterdag huizen er totaal slechts 22 duiven op zijn accommodatie van 6 meter hok + rennen en bestaande uit 3 afdelingen. Kwekers heeft hij overigens niet. Overdag zitten de duiven in de winter verplicht in de ren. Ze kunnen en mogen het hok niet in.
Eind februari koppelt hij zijn duiven. Als het vluchtseizoen begint gaan de weduwnaars vanaf het begin van de vluchten  mee. Ze moeten kilometers maken. Verder  is de verzorging simpel: 2x per dag los en dan verplicht trainen een half uur tot 3 kwartier. Als de duiven goed zijn zie je ze even goed wegtrekken en zit de gang er behoorlijk in. Je moet ook niet teveel doen aldus Wim, het gaat immers om de goede duiven. Hoe meer je doet hoe slechter het gaat.
Medisch is het ook vrij simpel al is het misschien wel opvallend dat Wim al jaren in de winterdag met Baytril uit Polen 15 dagen kuurt tegen Paratyfus. Bij het koppelen krijgen de duiven een 10-daagse kuur tegen het geel. Bij thuiskomst van de vlucht zit er iets voor het geel in het water maar dat is wel op natuurlijke basis. Dit is eigenlijk de medische begeleiding.

Criterium der Azen
Zoals gezegd gaat het in dit kampioenschap om zoveel mogelijk getekende duiven te draaien. Als je bedenkt dat er slechts 26 duiven zijn die op alle 3 middag klassiekers prijs vlogen in onze competitie. Hoe bijzonder is het dan dat je als enige liefhebber 2 duiven bezit die dat dit  jaar presteerden. Het zijn beide doffers en afstammelingen van de eerdere genoemde jonge duiven  uit de ‘07’ en uit een doffer (Aarden soort) via zijn broer welke ooit steenvroeg zat op Bergerac.  Wim is overigens wars van commercie maar ook van stamkaarten vandaar de summiere gegevens.
De 15-1480930 vliegt in 3 jaar tijd nu 9 prijzen op de overnacht. Vorig jaar werd deze doffer zelfs 4x gespeeld en vloog even zo vaak prijs. Nu in 2019 klasseert hij zich achtereenvolgens als 29e , 73e en 144e bij Marathon Noord
Met de 15-1480943 bezit Wim nog een kanjer van een doffer. Als jaarling al direct 2x prijs op Orange en Perigueux vloog deze prachtige doffer als 2-jarig direct vroeg op zowel St.Vincent als op Dax. Dit jaar klasseert hij zich als 156e op St.Vincent, 86e  op Dax en 34e op Bergerac.
Met deze klasseringen wint Wim dit jaar de Criterium der Azen bij marathon Noord. Een prestatie om trots op te zijn.

Duivensport
Wim heeft over een aantal zaken een uitgesproken mening en steekt zijn ongenoegen over het reilen en zeilen bij de NPO ook niet onder stoelen of banken.  Zijn vereniging heeft moeite om elke week het benodigde aantal inkorvende leden bij elkaar te krijgen. Als de NPO het verplichte aantal inkorvende leden gaat verhogen zal zijn vereniging ophouden te bestaan. Er is geen liefhebber die naar Nijmegen gaat inkorven. Wim gaat er maar vanuit dat het verhaal niet waar is over verplicht klokken op een door de NPO bepaald electronisch systeem want dat gaat anders ook leden kosten. Ik ben blij met het electronisch constateren maar het heeft ook al een hoop kapot gemaakt. We vergeten wel eens dat de duivensport een sport van de arbeiders is. Het moet niet een commerciële sport worden met mega hokken. Grote liefhebbers doen veel voor de sport maar maken ook veel kapot is zijn mening.
Het mooie aan de duivensport is naast de successen ook voor Wim de  maandelijkse  bijeenkomst met totaal 7 liefhebbers uit de regio. Om en om komen ze bij elkaar over de vloer om te praten over hun geliefde hobby.  Dat het er hier heel gezellig aan toe gaat zult u begrijpen en het is toch ook prachtig dat je zo met elkaar plezier beleeft aan de sport.

Wim bedankt voor je openhartigheid en de gezellige uurtjes. Tot de 26e dan mag je opnieuw het podium betreden en genieten van je huldiging.

Auteur
Mike Freriks

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging