De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog Arjan van Gent 08-10-2019

Geplaatst: 8-10-2019

Hierbij mijn tweede grote weblog bijdrage. Zo gedurende het seizoen zijn er veel activiteiten die mijn tijd nemen. Dus nu even de tijd genomen om toch even wat te plaatsen.

Het was voor mij een leuk seizoen, met wat hoogtepuntjes, althans voor mij. Anderen zullen zeggen.. nou nou als dat jouw hoogtepunt is... maar voor mkij in ieder geval wel..

Week 21-24

Inmiddels hebben de vliegers een heel programma afgedraaid. De St.Vincent duiven hebben Roye en Lennik gehad.
De rest heeft Katwijk opleertje gehad en Lennik. Alleen de twee-jarigen hebben ipv Lennik Fontenay sur Eure gehad.
Lennik en Fontenay waren twee rare vluchten maar wel goed verlopen.
Dit is de vrijdag voor de inkorving van St.Vincent en de verwachtingen voor zaterdag zijn nou niet echt denderend. Harde ZW wind en buien... Het lijkt erop dat Duffel morgen wel eens uitgesteld kan worden.. Dus er zijn 5 tweejarigen naar Bourges onderweg. Deze zijn voorbestemd voor Agen ZLU. De rest, uitgezonderd de St.Vincent duiven gaan naar Duffel.

Ik heb nog 2 gewonden welke wel goed herstellen maar nog niet meegaan.

Die voor St.Vincent geef ik zondag nog wel een lapje.

Bij de kwekers liggen over het algemeen jongen voor derden. 1 koppel is nog voor mij, twee blauwen uit de Vlielanddoffer x de grijze van Bas Jansen. Dat zijn de laatste die ikzelf bij ga zetten denk ik.

Nog wel een mooie vale inktvlek doffer aangeschaft uit een prachtige koppeling.
Vader is een zoon van Zilverpenne x Brenda van Cees Nijdeken.
Moeder is een inteelt naar Rooie Japie van Harold Zwiers.Eens kijken hoe we deze gaan inpassen

Bij de jongen proberen de jongeren aan te haken bij de eerste ronde. Een deze dagen ga ik ze allemaal uit het hok halen, een druppel geven en kijken welke we al een paar keer kunnen gaan wegbrengen. Een exercitie welke mooi voor of tijdens het wachten op duiven kan plaatsvinden. Ik denk dat ik dan ook gelijk het hok even uitmest...

week 25-26

Duffel werd uitgesteld en Bourges werd teruggebracht naar Fontenay. Helaas 1 duif achter van Fontenay.
Tussendoor de St.Vincent duiven nog even een stukje weggebracht voor een laatste orrientatiecheck.
5 duiven ingekorfd voor St.Vincent. Een koppel bestemd voor St.Vincent liep van de eieren af op zaterdag en zondag legde de duivin spontaan een ei en het tweede op dinsdag. Dus dit koppel is niet ingezet en ik heb deze twee vervangen voor de 2 jarige doffer van een ervaren duivin welk ook meeging.
Het einde van het liedje is dat St.Vincent uitgesteld had moeten worden en er nog 3 redelijk onervaren duiven acter zijn. De oudere duivin van 2015 pakte een prima prijs. De tweede kwam zondagmorgen en sindsdien is het te rustig.
De week erna hebben we Bordeaux ingekorfd. Dus 2 ervaren duiven en 4 nieuwe 2017 duiven. De rest is ingekorfd voor de Vitessevlucht uit Roosendaal, behalve de duiven voor Agen ZLU.

De Vitessevlucht kwam mooi vroeg thuis op zaterdag. Bordeaux nu wel uitgesteld en ging los op zaterdag. Zondagmorgen duurde het erg lang voordat de meldingen doorkwamen. Plots rond 11.15 valt er uit het niets een blauwe duif. Ik had een blauwe mee.. en het was een vreemde duif uit Groningen... Na deze hartverzakking weer rustig gaan wachten. Om 12.55 valt er als een schicht een rode duif op de spoetnik en loopt gelijk binnen. Ik dacht aan de ervaren duiven, maar het was een 2017 doffer. Inteelt True Grit x een rode duivin van Johanna de Groot. Na een geluksmoment de duif gemeld. 3 in de Zaan, 10 in het NIC en rond de 40e provinciaal.

'sAvonds de blauwe duivin en de volgende dag nog 2. Dus nu 4 vd 6 thuis en nog 1 zeer ervaren duivin onderweg en een 2017 doffer.

Agen ZLU heb ik gisteren niet ingekorfd, gezien de temperaturen die verwacht worden. Deze drie worden volgende week op sectoraal Agen gezet. De jaarlingen staan gepland voor de midfond van deze week, maar die kan weleens verplaatst of verboden worden door de NPO gezien de zeer warme temperaturen.

 De jongen zijn allemaal uit het geweest en bekeken, en een keer op 2 km gelost. Het is nu wachten op even beter weer en dan gaan we ze weer pakken en bekijken en wellicht even een stukje wegbrengen. Het hok is schoongemaakt.

 De nieuwe doffer op het kweekhok is gekoppeld aan de Dirk Veldhuis duivin. Eens zien wat voor jongen eruit komen. De Vlieland duivin is aangelopen met Rode Ceesie.. en de duivin van Rode Ceesie is aangelopen met de Dirk Veldhuis doffer... Het kweekhok is wat dat betreft een beetje Temptation Kweekhok.

Het seizoen draait dus op volle toeren en we proberen zoveel mogelijk in te korven.
Leuk is het ook dat Menno een duif van mij voorop krijgt van Pau.
Gisteren de vliegers uitgerookt met het laatste blokje Koudijs. Ik heb nieuwe besteld. Eens zien of het nog een keer kunnen doen.
In de vereniging is de AED opgehangen en de cursus is gevolgd door 10 personen. Dus dat gedeelte is ook weer afgesloten en laten we hopen dat we de AED nooit hoeven te gebruiken.

week 27-30

Voor Agen middaglossing 6 nieuwe duiven ingekorfd. 1 duif net na de prijzen en de tweede kwam vroeg de volgende ochtend. Die andere 4 heb ik niet meer gezien. Van deze 4 had ik er 1 zeker verwacht. De andere 3 en 1 van Bordeaux en 1 van St.Vincent kwamen uit dezelfde doffer en die laten het dus allemaal afweten. Deze kweekdoffer heeft dus het kweekhok verlaten. Jammer, want ik had dus 5 kinderen in het vlieghok zitten welke het dus gewoon goed deden op de dagfondvluchten en de andere invliegvluchten. Maar marathon was dus een brug te ver. Met verschillende duivinnen trouwens.
Voor Dax twee duiven ingekorfd. De eerste en tweede van St.Vincent. Ik was eerst van plan er maar 1 in te korven, maar de doffer zag er mooi uit, dus toch maar als tweede gepakt. De duivin was vrijgezel vanaf StVincent want haar doffer kwam niet retour. Ze was na het herstel weer op de eieren gaan zitten en had er zelfs twee bijgelegd. Voor mij een reden om haar in te korven. Dax was wederom een lekkere vlucht met achteraf een redelijk verloop. Alleen wederom regen die de vlucht verstoord. Maar de 233 van 2015 deed het weer. Mooie vroege duif en dan moet ik eigenlijk overal melden BAM 32e NPO... maar dat doen we dus niet. De tweede, een doffer van 2016 had nog niets gedaan en is niet terug. de duivin vliegt dit jaar dus 2 op 2.
Het vlieghok is in tweeën gedeeld. Met een scheidingswand en een schuifdeur. Deze staat normaal gesproken open, maar ik had een andere liefhebber bij mij en die vroeg waarom de schuifdeur niet dicht zat. Want aan beide kanten een raam open, plafond dicht kan toch veroorzaken. Dus vorige week in een vlaag van verstand de decoupeerzaag gepakt en de gatenboor. Nu heb ik een mooi poortje gezaagd in de schuifdeur en deze dus dicht. Alleen nog even een schuif monteren dat het poortje ook weer dicht kan. En ik moet zeggen het klimaat verbetert en de duiven zitten rustiger... We gaan zien of dit een vooruitgang is.
De 233 duivin heeft inmiddels een jong ondergeschoven gekregen en ging er gelijk op zitten en wilde niet trainen.
Ze heeft dikke verkering nu met een andere doffer in een ander broedhok. Kijken of dat een leuk standje is voor Bergerac.
De jaarlingen hebben ondertussen Roosendaal, Roosendaal, Duffel en PntStMaxence gehad. Van de laatste werd er 1 opgegeven aan de Franse kust net onder Duinkerken en 1 weg. De eerste was al een keer opgehaald in Den Helder en de tweede is erg jammer. Wat ik met de jaarlingen verder ga doen weet ik nog niet. Of ze hebben nu alles wel gehad of ze gaan nog naar Bourges Nationaal.

Bij de kwekers is dus een eerste selectie doorgevoerd. Dit is ook gedreven door het feit dat er wat aanwas bijkomt. Ee mooi duivinnetje van Paul van den Boogaard, twee mooie jongen van Gerard Schalkwijk en een jong uit de 66e nationaal Agen ZLU oude duiven van dit jaar. Die doffer kwam dermate fris aan van deze zware vlucht en het jong wat erbij zat was nog niet geringd. Dus het jong werd geringd en aan mij beloofd.

De jongen zijn inmiddels 1 voor 1 gelost op 12 kilometer, geent en gisteren toen het nog niet zo warm was wederom 1 voor 1 gelost op 12 kilometer. Wanneer de warmte weer een beetje weg is breng ik ze hopelijk nog twee keer weg en dan kunnen ze mee met het fondclub opleerprogramma. Ik hoop ze zeker er 3 keer mee te doen.
De mandentrainer is al een keer 14 dagen in het hok van de jongen geweest, maar met dit warme weer ga ik het weer doen. Drinkpan eruit, mandentrainer erin. Dan kunnen ze leren drinken en vooral zoeken naar water.

Ook een mooie reportage gemaakt voor de eerste Barcelona en Dax bij Marathon Noord. Morgen naar Akersloot voor de winnaars van de Herman van der Velden trofee, comb Jan Hommes en Zonen.
Vanavond nog even een blik werpen bij het inkorven van Cahors ochtendlossing. Ik heb er geen mee, maar toch even supporteren.

Drukke tijden, maar wel leuke tijden. Je moet tegenwoordig de vluchten uitzoeken helaas. Maar ook leuke bezoeken, vroege duiven en motiverende omstandigheden.

week 31-32

Bergerac was voor mij een korte vlucht.... 2 duiven mee.
1e getekende had al goede prijzen in 2019 van St. Vincent en Dax.
2e getekende was een paar uur te laat van de slecht verlopen Agen middaglossing sector 2.

Om 14.15 komt als een steen uit het Zuidoosten mijn 1e getekende aan. Zijn valt zonder rondje met een plof op het dak van het hok. Na enig dralen en uitschudden loopt zij binnen om 14.16.30. Na gemeld te hebben in de NIC App wist ik al dat het een redelijk vroege duif zou moeten zijn. Door Unikon-Web worden mijn duiven automatisch gemeld bij Fondclub en Compuclub. Duivinnetje eten en een herstelpil van Beute gegeven en haar pleegjong teruggelegd heb ik even mijn Pa gebeld.

Daarna meldde ik nog aan mijn vrouw dat die tweede wel even op zich zou laten wachten, want die heeft niet zoveel ervaring.
Ik loop naar boven om even achter mijn PC te kijken naar de precieze meldingen her en der, dat vind ik makkelijk dan op een tablet. Ik wilde net gaan zitten en zie door het raam de tweede duif als een speer vallen vanuit het westen. Ik sprint naar beneden en de doffer valt binnen. om 14.35.59...

Dus weer de duif gemeld... en adem gehaald.
In inkorfcentrum 9 en 17 tegen 280 duiven, in de Zaanse CC 2 en 4, en in de afdeling twee bij de eerste 110....
pfff....
Ik had er maar twee mee, je zal er zo maar 20 of zo mee hebben... dan ben je helemaal gesloopt na een dag Bergeracduiven ontvangen. Hoezo duivensport geen topsport.....

Ondertussen zijn er twee duiven teruggekomen van Agen welke begin Juli lang openstond. Allebei niet binnen gezeten.
Verder zijn er 6 jaarlingen naar Vierzon nationaal geweest en zijn er 4 van terug. Wederom 2 uit een kweekdoffer die in het kweekhok zat weg. Bij de oude duiven zaten er 5 welke allemaal zijn weggebleven. Met drie verschillende duivinnen. Dagfond prima maar daarna het gewoon niet aankunnen.

De jongen hebben nog een keer Hoofddorp gehad en daarna mee met de afdeling naar Vuren. Ze kwamen prima af, natuurlijk enkele verliezen maar die zijn op 1 hand te tellen. Ik ga er nog 3 ophalen welke opgevangen zijn.
Volgende week gaat de ploeg door naar Asse-Zellik met afdeling 5/Fondclub NH mee.

week 33-34

In deze weken is het relatieve rust op de hokken. De jongen zijn naar Asse-Zelik geweest en dat hebben we geweten. Er zijn er totaal nog 10 onderweg...... 19 thuis op het hok, 1 opgevangen en 1 dood gevonden in Leimuiden.

Het was Heiïg weer, voorspelt was zuid-westen wind, maar het was zuidoost... Als ik zo om mij heen hoor zijn er op alle hokken veel duiven weg. ik hoor zelfs her en der percentages van 40%.

Ik neem aan dat deze voldoende geleerd hebben. Verder alle ringnummers genoteerd en gekeken waar het allemaal uitkomt. Dat bracht veel duidelijkheid. Uit meerdere koppels is alles, of bijna alles weer aanwezig, en van anderen bijna of helemaal niets. Ik heb reeds de juiste conclusie getrokken op het kweekhok zag ik al.

Ik heb gisteren het kweekhok en de vlieghokken ontdaan van alles onder de roosters. Dit was even een klusje, maar weer gelukt. Alleen het jonge duivenhok nog, maar daar wacht ik nog even mee.

Voor het kweekhok op de totale verkoop van jaap Luitjes een inteelt doffertje gekocht naar de Hulk. Uit Zoon x dochter van de Hulk. Ik was op zoek naar een doffertje en dit vond ik de beste optie. Een directe zoon uit de Hulk mal zijn dochter ging duurder weg, plus ik vond niet dat deze er top uitzag. Er waren wel meerdere mooie duivinnetjes op deze verkoop. Wie niet geweest is, heeft wat gemist.

Verder ben ik druk bezig met het kampioenenboek van Marathon Noord. Bezoeken afgelegd met René bij Richard Kuijer in Maarssen en de mannen Hommes in Akersloot. De verslagen zijn in de maak.

Ook nog een terugkomst te melden van een nationaal Vierzon-ganger. Niet binnen gezeten, gewond geweest.. ziet er redelijk uit.

week 35-40

In deze weken 3 dik 2,5 weken op vakantie geweest in Frankrijk. Heerlijk weer, lekker eten en leuke dingen gezien. De Bourgogne, Ardeche en de Provence zijn weer aan de lijst toegevoegd. We komen daar nog vast wel een keer terug.

Ook is de laatste hand gelegd aan het Kampioenenboek 2019 van Marathon Noord. Altijd weer een bevalling om dit op tijd klaar te krijgen, maar het is weer gelukt.

Ik heb op het hok na terugkomst eerst maar even de stofzuiger gepakt. Alle veren opgezogen en alle duiven door de handen laten gaan. Gekeken wat doffer en duivin is en ik denk dat ik nog 2 of 3 twijfelgevallen heb. Ook nog enkele duiven eruit geselecteerd.
In deze weken zijn er ook nog 2 duiven teruggekomen van Agen middaglossing. Een K vlucht waar de duiven behoorlijk van slag van zijn geweest. Deze twee hadden ook niet binnengezeten. Mijn Pa heeft trouwens de duiven top verzorgd. Ik heb een trapbak in het hok staan en alle duiven eten hieruit. Dus om de dag komt hij en kijkt hij of er nog genoeg water is, en voert een beetje bij voor diegene die geen kans krijgen op de trapbak. Geen één duif was wat tekort gekomen, dat was goed te voelen. Allemaal zwaar in de rui.

Ik heb wat meer doffers dan duivinnen zo het zich laat aanzien, dus de late terugkomers, 2 duivinnen, staan wel boven aan de lijst, maar mogen (nog) even blijven.

Ook tijdens de vakantie plannen gemaakt voor een kleine verbouwing. Ik heb een halletje waar toen het hok nieuw was, mijn Pa weduwduivinnen hokjes in heeft gemaakt. Maar ik speel nu nest en staat deze meter gewoon leeg. Dus ik heb de hokjes eruit gesloopt en er komen 4 broedhokken in. Ik maak in de zijwanden naar beide kanten een schuifje, zodat ik deze 4 broedhokken of bij de kwekers kan bijvoegen of bij de vliegers. De broedhokken komen niet saai naast elkaar, maar in een stapelconstructie schuin boven elkaar. Dus broedhokken van 60 cm welke elkaar dan 40 cm overlappen. Zo creëer ik dus gelijk 4 zitplaatsen...

Deze schuifjes heb ik ook in de scheidingsdeuren tussen de jonge duiven en de twee vlieghokken gemaakt. Nu staan dus de deuren dicht en de schuifjes open. Op deze manier kunnen de duiven door 3 hokken heen en het tocht niet meer. Als ik jongen heb, gaat er een schuifje dicht en als ik de oude duiven gescheiden heb gaat er nog een schuifje dicht. Ook zijn de duiven makker, minder schrikkerig.

De broedhokken zijn besteld en de schuifjes ga ik er in deze weken inmaken.

Verder weinig nieuws op het duivenvlak. De schermutselingen op bestuurlijk vlak laat ik maar even aan mij voorbij gaan. Op nationaal nivo zijn er weer een paar niet Marathonliefhebbers die zich met ons programma willen bemoeien en de nationale vluchten willen opdraaien, dus eerst Bergerac, dan Dax en dan St. Vincent. Hoe halen ze het in hun hoofd.... blijf van de drie nationale klassiekers af! Verder al die sectorvoorstellen.... pfff om moe van te worden... Voor de marathon.. lekker weer naar Noord en Zuid of Noord-Midden en Zuid....

tot een volgende.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging