De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Nico-Jan Koenders 3e kampioen middaglossing Marathon Noord

Geplaatst: 15-11-2019

Nico-Jan Koenders 3e kampioen middaglossing Marathon Noord

Nico-Jan Koenders kennen we allemaal als de man die al jaren tot de top van Nederland behoort op de snelheidsvluchten en eendaagse fond. Als je op je erelijst o.a. hebt staan: beste liefhebber van Nederland, Nationaal kampioen jonge duiven, winnaar eendaagse fondspiegel klassement 3 jr, categorie 4 en 5 winnaar eendaagse fondspiegel, 7 NPO overwinningen hebt behaald, een Olympiadeduif hebt mogen afvaardigen en alle 1e kampioenschappen in de afdeling al hebt gewonnen, dan behoor je tot de buitencategorie in onze sport.
In 2017 begonnen met jonge fondduiven en nu, in zijn debuutjaar bij Marathon Noord, ook direct op het podium eindigen bij de middaglossing is een prestatie van formaat. Het bewijst opnieuw dat hij een top liefhebber is die in staat is om zijn duiven tot grootse prestaties te motiveren.

De liefhebber
Van jongs af aan leerde Nico-Jan om te gaan met vogels welke zijn vader achter thuis had zitten. De structuur van het omgaan met dieren is hem met de paplepel ingegoten. Nico-Jan zegt hierover. ‘Een duif vliegt goed als deze zich prettig voelt in zijn territorium. Met een goede training komt dan de vorm ook. Je ziet duiven veranderen. Als melker moet je kunnen herkennen of een duif het naar zijn zin heeft. Het is aan mij om het beste uit mijn duiven te halen’. Zijn vader had vroeger voor zijn trouwdag al duiven alleen is hij ermee gestopt want moeder Koenders vond het maar niks die postduiven. Als 14 jarig jochie mocht Nico-Jan in 1979 zich aanmelden bij een duivenvereniging. De voorwaarde was wel dat hij eerst zijn school moest afmaken alvorens hij aan de vluchten deel mocht nemen. 3 Jaar later werd Nico-Jan al generaal van zijn vereniging.  Enkele decennia lang is de familie Koenders (we mogen vader en zoon Niek hierbij niet vergeten) uiterst gedisciplineerd, gemotiveerd, planmatig, intensief tot in de perfectie bezig geweest met de begeleiding en het coachen van hun duiven. Het heeft hen vele overwinningen en titels gebracht. Hard spelen op de snelheidsvluchten en structureel succes hebben komt niet vanzelf. Uiteraard moeten de hokken goed zijn en de duiven ook.  Maar je moet er ook heel veel energie insteken. Oog voor detail hebben en je kunnen verdiepen in het karakter en gedrag van elke duif afzonderlijk wil je succesvol zijn en blijven.
Begonnen als vertegenwoordiger maar inmiddels als commercieel eindverantwoordelijke werkzaam bij Versele Laga is Nico-Jan doordeweeks al vroeg van huis. ’s-Morgens om half acht zit hij in de auto en het is vaak al 18.30 uur voor hij weer thuis is. Het drukke werkzame leven, het feit dat zijn ouders in 2014 zijn overleden en zoon Niek op zichzelf woont zorgden ervoor dat hij eind 2016 een andere invulling/uitdaging zoekt. Fond spelen vond hij altijd al mooi en hier heeft hij in het verleden ook goed op gedraaid. Zijn eerste NPO overwinning was zelfs op Brive!

De start met de fond duiven.
In de winter van 2016 zat Nico-Jan samen met Michel Verweij en Simon Kuipers in een duivenforum bij de Fondclub Betuwe-Waal-Rijn-Combinatie. De vragen gingen bijna allemaal aan hem voorbij en gingen over de overnacht. Nico-Jan dacht bij zichzelf waarom zit ik hier…… denken ze soms dat ik geen overnacht kan spelen. Op de feestavond van de Afdeling kwam Eef van Aalten uit Huissen bij Nico-Jan en hij wilde graag wat eendaagse fondduiven. Ze kwamen tot een deal; Eef kreeg jongen van Nico-Jan en in het voorjaar van 2017 kwam Eef met een mandje met 11 jonge fondduiven bij Nico-Jan achter thuis lopen. Stamkaarten kreeg hij er overigens niet bij, eerst moesten ze maar gaan presteren. Naast de duiven van Eef van Aalten zijn er fondduiven gekomen afkomstig van A.Saarloos & Zn., Edwin Timmerman (soort H.Hoeks x A.Beens), Henk Klomp en Marcel Jansen.
Alle jonge fondduiven zijn op het hok samen met de ‘snelle’ jongen gezet. Ze moesten mee in het systeem van 2x per dag trainen. Veel rijden, verduisteren en op de deur spelen. Zeker 25x zijn ze als jonge duif de mand in geweest en hebben zo veel ervaring opgedaan. Prijs vliegen was er amper bij vaak waren er al 40 van de 50 snelle alvorens er een paar fondduifjes arriveerden. In 2018 zijn de jaarling fondduiven op weduwschap gespeeld op de reguliere programma vluchten en zijn ze slechts 1x op de overnacht mee geweest naar Perigueux. Dit is een bewuste keuze Nico-Jan is van mening dat zijn fondduiven moeten uitgroeien en als jaarling al meerdere malen op de overnacht spelen ze geen goed doet.

Het systeem van voeren is in 2018 bij de weduwnaars zoals Nico-Jan het al jaren doet. In potjes in de broedbak. De hele dag onbeperkt eten. Hier ontstaan echter de eerste uitdagingen t.o.v. zijn ‘snelle’ duiven. In de zomerdag gaan de weduwnaars om 5.15 uur los. Nico-Jan is het gewend dat zijn doffers goed trainen bij huis en wegtrekken. Hij maakt dan ook elke morgen nadat de weduwnaars los zijn een wandeling met zijn honden en houdt de lucht in de gaten of hij ze ziet. Tot zijn verbazing zaten de weduwnaars regelmatig alweer op het dak. Hij moest de ploeg zelfs op gang helpen om te vliegen. Met gezondheid had dit niets te maken. Volgens Nico-Jan kwam dit doordat fondduiven minder gemotiveerd zijn om te trainen. Ruim voeren was niet goed. Een verbeterpunt voor 2019..

Seizoen 2019  
Het seizoen 2019 is Nico-Jan gestart met 22 fondkoppels en 14 dagfond koppels. Voorafgaand aan het seizoen had hij een schema gemaakt welke duiven op welke vlucht mee zouden gaan. De meerjarige fondduiven zouden in principe 2x meegaan op een overnachting en Bergerac zou hij t.z.t wel kijken. Toen de vitesse vluchten begonnen werden de fondduiven gekoppeld. De eerste 3 weken zijn de fondduiven doordeweeks meegegeven. Daarna zijn ze wekelijks mee geweest met de reguliere vluchten in het weekend.
Daar waar hij het normaal gewend is als er een duif op de voorhand valt om uit te rekenen hoe laat hij moet draaien om deze voor te zitten, is dat op de overnacht toch even anders. Nico-Jan daarover: ‘ik denk dan weleens hoe moeilijk kan het zijn. Ik ben het gewend om met de eersten mee te doen. Als je dan zo ’s-morgens al vanaf 5.00 uur onder het afdek zit te wachten is dat zeer zeker wennen’. Al is het wachten dan wel weer gezellig dankzij de vele aanloop die Nico-Jan altijd heeft.

Het voersysteem voor zijn dagfond duiven was weer net als andere jaren. De fondduiven zijn echter heel schraal gevoerd. Pas de laatste 4-5 voerbeurten voor inkorving werden ze opgevoerd. Het trainen bij huis van zijn weduwnaarsploeg was weer zoals hij het gewend was. Nico-Jan is er van overtuigt dat mede door het samen trainen en de snelheid van zijn snelheidsduiven de conditie van zijn fondduiven beter is geworden. Bovendien is zijn overtuiging dat een fondduif kilometers nodig heeft om in vorm te komen. En hoe verder de afstand is hoe bepalender de goede duif is.

Het 3e kampioenschap middaglossing is in feite behaald door 2 rechtstreekse duiven van Eef van Aalten uit Huissen. Nico-Jan is hier uiteraard Eef super dankbaar voor.
Zijn duivin 07-1034963 was zijn 2e getekende op St.Vincent en zat 37e in de SMN uitslag. De weduwnaar 07-1034929 pakt 2 kopprijzen. Op Dax 15e bij Marathon Noord en op Bergerac vloog deze doffer zelfs een 6e in Sector III hetgeen bij SMN de 2e prijs was. Overigens zat deze doffer op zijn enige overnachting als jaarling bij de eerste 100 in afdeling 8 op Perigueux.

Nico-Jan beseft maar al tegoed dat hij 3 jaar nodig heeft om ergens te komen en het zal met pieken en dalen gaan. Om echt terug te kunnen vallen op een breed hok met duiven die kunnen presteren op de overnacht zal het hem 5 jaar gaan kosten. Het is nu eigenlijk nog los zand. Hij heeft echter vertrouwen in zijn basis duiven en hier gaat hij dan ook mee verder. Zelf zegt hij hierover. ‘Ik ben zo eigenwijs en ik moet mijn eigen soort krijgen met duiven die ik motiveren kan. Ik sta nu nog onderaan de ladder. Als ik duiven erbij aanschaf zal ik heel gericht te werk gaan. Ga niet blanco nu bijhalen want dat getuigt ook niet van respect voor mijn duiven nu.  Ik ben redelijk kieskeurig en ga niet bij 1 jaarse toppers wat bijhalen. De prestaties in 2019 waren leuk maar ik ben nu nog veel te kwetsbaar. (in totaal op 7 vluchten korfde Nico-Jan 50 duiven en dit waren ‘slechts’ 17 prijzen). Afhankelijk zijn van een enkele vroege duif is niet wat ik wil. Als ik ergens voor ga dan moet het ook gebeuren’.

De toekomst
Voor volgend jaar heeft Nico-Jan als doel om op de eendaagse en de overnacht het optimale uit zijn duiven te halen. De duiven zullen in het begin van het seizoen wel meegaan maar ze hoeven nog niet goed te zijn in het begin. Misschien gaat hij ooit alleen de overnacht spelen maar de prestatiegerichtheid in hem zegt nu dat hij dat pas gaat doen als hij zeker weet dat hij meedoet met de eersten. Het zegt alles over zijn gedrevenheid en winnaars mentaliteit. De toekomst zijn ook zijn jonge duiven van 2019. Deze heeft hij dit jaar op een apart hok gezet en op de natour gespeeld. Van de 40 gekweekte jonge duiven zijn er nu nog 34(!) over.
Taartvluchten doet hij niet aan mee. Dit is volgens hem een verplaatsing van het probleem om jonge duiven te verspelen. De angst van het verspelen van de toekomst moeten we van ons afzetten. Worden jonge duiven zoveel slimmer door met een klein groepje duiven naar huis te vliegen? Of door ze 2 nachten mand te onthouden? Ik denk dat hoe vroeger je ze speelt hoe slimmer ze worden. Bovendien wil ik altijd competitie…..

Tot slot
Ik heb tijdens mijn bezoek genoten van de gedrevenheid en passie die Nico-Jan heeft voor zijn duiven. Hij heeft een duidelijk doel voor ogen en houdt vast aan zijn systeem. In huize Koenders geniet men en beleven ze veel plezier aan de duiven. Men betrekt de hele vriendengroep van zoon Niek er zelfs bij maar daarover wellicht in een volgende reportage meer. Dat die er gaat komen is net zo zeker als dat Nico-Jan tot de top van Nederland gaat behoren op de overnacht. Het is een kwestie van tijd.

Auteur
Mike Freriks   

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging