De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jelle Jellema, Nijverdal, 2e Ochtendlossing Marathon Noord

Geplaatst: 4-11-2019

Jelle Jellema, Nijverdal, 2e Ochtendlossing Marathon Noord

Na een jaartje afwezigheid is Jelle Jellema terug op het podium van de Marathon Noord op het onderdeel Ochtendlossing. Niet dat Jelle in 2018 een minder jaar had, maar op Perpignan lieten zijn aangewezen duiven iets langer op zich wachten, dan gehoopt. In de jaren 2015 t/m 2017 bezette hij iedere keer een andere trede in de Top 3 van de Ochtendlossing van de Marathon Noord competitie. Met andere woorden Jelle is over de laatste jaren de meest stabiele deelnemer van deze prachtige competitie op dit onderdeel.

De liefhebber
Iedere marathonduivenliefhebber kent Jelle Jellema uit Nijverdal. Hij roept bij iedere fondman bewondering op. Jelle kwam in de sport via zijn vader Ultsje. Hij heeft in Steggerda nog steeds duiven en laat zich regelmatig in de kop van de uitslag zien.

De laatste zes jaar van het huidige decennium heeft de voormalig dierenarts uit Nijverdal veel successen beleefd. Jelle werd in 2016 Keizer Generaal van de Fondunie 2000 en stond drie jaar op rij op het ereschavot bij het Kampioenschap Ochtendlossing bij de Marathon Noord in de periode 2015 – 2017 en nu in 2019 weer. Hij werd een keer 1e, een keer 3e en dit seizoen voor de tweede maal 2e. Daarnaast wonnen zijn duiven tientallen kopprijzen op de diverse marathonvluchten.

Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd.
Jelle zit nooit stil. Hij is altijd op zoek naar verfijning van de verzorging, de trainingen en op zoek naar goede duiven om in zijn goede stam in te brengen. De nieuwe inbreng slagen niet allemaal, maar er zitten gelukkig ook duiven bij die de stam verrijken.

De duiven van het Kampioenschap
Voor de kampioenschappen van de Stichting Marathon Noord tellen op drie vluchten alleen de twee eerst getekende van de inkorflijst en wel de eerst geklokte van deze twee. De vluchten die voor de Ochtendlossing tellen zijn Barcelona, Marseille en Perpignan. Het Marathon Noord-seizoen verliep voor Jelle zo …
Jelle had op Barcelona 19 duiven mee. 9 duiven vlogen in de prijzen. Hij pakte met de 7e getekende de 3e nationaal. Wat weer een fantastische prestatie was en is. De duif, die telde voor het kampioenschap van de Marathon Noord was de 2e getekende, genaamd Jill.

Ze was Jelle’s derde duif en pakte binnen de Marathon Noord de 5e prijs. Nationaal was het goed voor een hele knappe 72e prijs. Jill, geboren in 2015, won in haar loopbaan onder meer de 2e Internationaal Perpignan 2017 en de 132e nationaal Barcelona 2018. Haar vader komt uit de fameuze Barcelona-duiven New Laureaat en Kleine Jade, beiden Internationaal winnaar van deze Koningsvlucht. Deze vader is eveneens de vader van onder meer de 2e nationaal Cahors 2017. De moeder van Jill is Bont Goud. Zij komt nog rechtstreeks uit Jelle’s stamvader Zwart Goud met een dochter van Snelle Jelle van Arjan Beens. Deze doffer won o.a. de 2e nationaal Perpignan. Ook Bont Goud is één van de ouders van de 2e nationaal Cahors 2017.

Op Marseille had Jelle 18 duiven mee en speelden 7 duiven prijs. De eerste 3 duiven zaten lekker in de kop van de uitslag … 22e, 48e en 91e nationaal. De tweede duif was de 2e getekende en pakte de punten voor het kampioenschap. De derde duif was de 1e getekende. 
De puntenpakster van Marseille heet Ming Mei en is geboren in 2017. In de Marathon Noord-competitie pakte ze de 5e prijs. Zij won ook de 162e nationaal Agen en de 260e nationaal Narbonne als jaarling en eerder in 2019 de 210e nationaal Pau. Haar vader komt uit Orion (beste zoon Zwart Goud) met een dochter van Julia (9e nationaal St. Vincent). Haar moeder is een zus van de vader van Jill. Zij is dus een dochter van New Laureaat en Kleine Jade.
De 91e nationaal Marseille 2019 (9e bij de Marathon Noord) werd gewonnen door Dochter Rena. Eerder in 2019 won ze de 46e nationaal Pau. Deze duivin, die geboren is in 2017, komt uit Jort en Rena. Jort is een doffer uit Inteelt Rika (stammoeder van het hok Arjan Beens en soort van Jelle zelf) met een dochter van Zwart Goud. Hij won zelf de onder andere 45e nationaal Marseille 2016 en de 116e nationaal Pau 2016. Moeder Rena won in haar loopbaan als vliegduivin onder meer de 5e nationaal Pau, 8e nationaal Barcelona, 30e nationaal Marseille en de 132e nationaal Barcelona. De vader van Rena is Roman. Hij is een zoon van Blauwe Benno en Romee. Romee is één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac). Zij is inmiddels een topvererfster op het hok Jellema geworden. De moeder van Rena is Evi. Ze won voor 2016 3 prijzen bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27e nationaal Perpignan in 2015. In 2016 won ze de 10e nationaal Barcelona en de 9e nationaal Perpignan.

Op de derde vlucht van de Marathon Noord, Perpignan, had Jelle 45 duiven mee en meer dan de helft, 24 stuks, kwamen in de prijzen terug. Hij begon met de volgende serie 27e, 34e, 50e, 63e en 83e. De duiven die het in de Marathon Noord moesten doen waren Joyce en Romy (de 3e nationaal Barcelona van eerder dat jaar). Joyce won de 125e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven (22e SMN). Joyce won eerder de 8e nationaal Agen ZLU als jaarling en de 80e nationaal Pau 2019. Haar vader is topkweker MG 430 (Zoon Miss Gijsje) van Arjan Beens. Hij is ook vader van de 3e Internationaal Narbonne, 9e nationaal Perpignan, 10e nationaal Barcelona, 13e nationaal Marseille en 14e nationaal Pau. Haar moeder is Kleine Jade, 1e internationaal Barcelona 2014.
Romy won de 181e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven (27e SMN) en eerder dat jaar de 3e nationaal Barcelona. Een jaar er voor won ze de 29e nationaal Perpignan. Hugo Batenburg heeft Romy gekweekt uit Special One, de internationale Barcelona winnaar van 2015 met Romee van Jelle zelf. Zij  werd Olympiade winnaar 2015 (prijzen zie hierboven). Jelle vertelde eerder dit jaar over deze duivin: ‘Eigenlijk was Romy bestemd voor het kweekhok. Maar omdat ik haar daar eigenlijk niet mooi genoeg voor vond (brede staart, slappe rug) heb ik haar op het vlieghok gezet. Hier heb ik geen spijt van. Nu ze zo goed vliegt vind ik haar bij nader inzien toch wel mooi.’

Tot Slot
Jelle heeft weer een puik seizoen achter de rug. Op Het Marathonduivenjournaal kom ik daar wat uitgebreider op terug. In 2019 lieten in de bijzonder de kleinkinderen van Romee zich goed gelden, wat haar naast onder meer Kleine Jade tot één van de steunpilaren van de huidige Jellema-stam maakt.
Als dierenarts is Jelle gestopt. Hierdoor besteedt hij niet meer tijd aan zijn duiven, maar het gaat nu onder minder tijdsdruk, vertelde Jelle ons bij zijn bezoek. Jelle is een op en top duivenmelker. Jelle: ‘In het seizoen ben ik dag en nacht met de duiven bezig. Gelukkig heb ik steun van mijn vrouw als dat nodig is. Verder werk ik met een aantal liefhebbers samen. Met mijn vader natuurlijk en anderen. Ik overleg met hen en doe samenkweek. Die leuke contacten zijn voor mij wel een heel belangrijk onderdeel van de sport!’ Wat blijft er zo mooi aan de duivensport? Jelle: ‘De wedstrijden! Dus het klaarmaken en het thuiskomen van de duiven.’

Jelle, gefeliciteerd met je 4e podiumplek in 5 jaar en tot eind oktober in Doetinchem!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging