De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Geert Tiemes uit Didam wint in 2019 de Toppigeons SuperCup bij Marathon Noord.

Geplaatst: 25-11-2019

Geert Tiemes uit Didam wint in 2019 de Toppigeons SuperCup bij Marathon Noord.

Dit jaar komen we vrij veel oude bekenden tegen die ondanks een niet even makkelijk vliegseizoen toch weer hun duiven op het juiste moment wisten te laten pieken. Ook Geert Tiemes  wonende aan de Koeleplekstraat in Didam is zeker geen onbekende in onze competitie. Echt voorstellen hoeft denk ik niet. Twee jaar geleden schreef ik dat hij vastberaden en doelgericht was en nu is dat nog steeds zo.
In 2017 stond Geert in zaal De Kruisberg in Doetinchem op de hoogste trede bij de kampioenen van de ochtendlossing. Tijdens de huldiging pinkte hij een traantje weg en genoot van deze ceremonie. Geert is een nuchtere Achterhoeker die de kat vaak eerst uit de boom kijkt, branie en veel bravoure kent hij niet. Doe maar normaal dan doe je gek genoeg.  

Toen ik dit stukje schreef heb ik eerst nog eens het verhaal van 2017 doorgenomen en kwam tot de conclusie dat er in huize Tiemes weinig was veranderd. Hetzelfde hok, hetzelfde systeem, hetzelfde soort en dezelfde passie en visie. Geert maak je niets wijs en hij denkt veel na over wat het beste is voor zijn gevleugelde vrienden. Inmiddels is hij weer voorzitter geworden van zijn duivenclub , een rol die hij voorheen ook al vervuld had in de andere vereniging die is opgeheven.

Ik vroeg aan Geert wat hij afgelopen twee jaar anders heeft gedaan, maar het antwoord was kort en bondig: eigenlijk niets. Zijn duivenbestand is voor een groot gedeelte afkomstig van Jelle Jellema die hij  in 2011, 2012, 2013 samen met Peter Wanders  daar heeft aangeschaft. Hij is altijd op zoek naar versterking, ook dit jaar ruilt hij met andere toppers om nog betere duiven te  krijgen die op de koningsvlucht Barcelona kunnen vlammen. Geert zijn doel is om in de toekomst op deze vlucht landelijk een topuitslag neer te zetten.
Zijn motto is veel kweken, veel spelen, streng selecteren en heel veel tijd er in stoppen om ze zo picobello aan de start te krijgen, op elke vlucht weer zowel bij jong als oud.  Geert speelt zijn duiven wekelijks en die wie thuis blijven worden gelapt in verschillende richtingen. Heel ver rijdt Geert er niet mee maar ze gaan wel een voor een de lucht in. Hij speelt nog steeds met doffers op weduwschap en met duivinnen op nest.

Hij was zelf over het afgelopen seizoen gematigd tevreden. Op onze zes vluchten draait Geert van de twaalf getekende duiven er tien. Niemand die meedoet aan deze competitie deed dit beter.

Toen de uitslag bekend was over zijn kampioenschap ging ik toch eens kijken of hij dat deed met duiven die twee jaar geleden zorgden voor het toenmalige kampioenschap. De conclusie is dat geen van die drie getekende duiven van toen nu hun steentje hadden bijgedragen. Gekker nog, alle drie de duiven van toen zijn verspeeld, een op St.Vincent maar ook een op een simpele eigen africhting.  Kampioenen sneuvelen op het veld van eer als je ze blijft doorspelen. Alles in het kweekhok stoppen is voor Geert ook geen optie want daar zit al topmateriaal.    
Op bijna al onze vluchten stonden er doffers getekend terwijl de duivinnen  als eerste thuis waren. Het aanwijzen blijft moeilijk, je let op alles maar moet toch kiezen als ze worden ingekorfd. Vaak zet Geert zowel een doffer en een duivin bij de bovenste twee, dus een weduwnaar en een duif op nest. Zo heb je altijd twee duiven uit twee verschillende hokken en spreid je de kans om een getekende te draaien.

Hoe kwamen de duiven op de zes vluchten?
St.Vincent     6 mee/3 prijzen,  zijn derde is de tweede getekende
                                                       48e melding bij S.M.N.
Dax                 6 mee/3 prijzen, zijn derde is de eerste getekende (146)
                                                       106e en143e melding bij S.M.N.
Bergerac        15 mee/9 prijzen, zijn zevende duif is de eerste getekende(146)
                                                       257e en286e melding bij S.M.N.
Perpignan      3 mee/2 prijzen, de tweede duif is de eerste getekende (108)
                                                       48e melding bij S.M.N.
Marseille       2 mee/2 prijzen, de eerste duif is de eerste getekende
                                                       4e en 57e melding bij S.M.N.
Barcelona      5 mee/4 prijzen, de tweede duif is de eerste getekende(108)
                                                        62e en 92e melding bij S.M.N.

Een bijzonder verhaal is er over de volgende duivin deze lichtkras dame is een prachtige ranke duif met het ringnummer 16-1276108. Ze was in 2018 Geert zijn eerste duif op Barcelona. Ze stond niet als getekend omdat ze aan een kant van haar vleugel de laatste vier pennen had laten staan. Ik snap Geert zijn motivatie want wat is er dan met zo’n duif aan de hand?  Je weet het  niet,  ze was prima in orde en werd dus uiteindelijk als eerste op Geert zijn hok geklokt. Een jaar later in het seizoen 2019 heeft ze weer een pen laten staan, ze had er de dus drie vervangen maar een pen zat er dus al twee jaar in en weer stond Geert in dubio wat hij moest doen, het vertrouwen was er en ze bewees weer uit het goede hout gesneden te zijn.

Familie Tiemes bedankt voor jullie gastvrijheid, ik denk dat we op dit adres  niet voor de laatste keer waren in Didam en voor 2020 kun je er op rekenen dat Geert weer zijn mouwen opstroopt om vroege duiven te klokken. Op zaterdag 26 oktober gaan we er weer een leuke middag van maken in Doetinchem  en gaan we  alle winnaars in het zonnetje zetten.

Auteur
Patrick Sticker.

 

 

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging