De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Henri Wilharms, Westerhaar, Duifkampioen over 3 jaar Marathon Noord Middaglossing

Geplaatst: 10-10-2019

Henri Wilharms, Westerhaar, Duifkampioen over 3 jaar Marathon Noord Middaglossing

Duifkampioen over drie jaar … een prachtig kampioenschap. Een duif die in drie jaar op drie vluchten per jaar heeft geschitterd. Weinig duiven is dat gegeven. In drie jaar driemaal drie prijzen winnen lukt nog wel, zeker als de liefhebber de duif speelt als hij of zij goed is. Er zijn immers genoeg vluchten om te kiezen. Is de goede duif voor een vlucht wat minder, dan kan er worden afgeweken naar de week erop. Dit laatste geldt niet voor het kampioenschap bij de Marathon Noord. Hier moeten binnen een jaar de prijzen worden verdiend op de drie klassiekers van de middaglossing (St. Vincent, Dax en Bergerac). Op deze vluchten moeten de duifkampioenen knallen … een uitwijkmogelijkheid is er niet. Uit deze inleiding kun je dus heel goed concluderen dat de winnaar van dit kampioenschap in het bezit is van een topduif. Dat is zeker waar! De topduif over de jaren 2017-2019 is in het bezit van Henri Wilharms uit Westerhuis. Een sympathieke liefhebber die altijd op zoek naar een goede duif met prestaties.

De liefhebber
Henri Wilharms is 56 jaar en in het dagelijks leven al 30 jaar beveiligingsbeambte bij het Ministerie van Defensie. Hij is als 6-jarig kereltje begonnen met postduiven. In de familie Wilharms zaten genoeg duivenmelkers en duiven leek hem op die jonge leeftijd ook wel leuk om te hebben. Door de liefde voor duiven van de jonge Henri raakte Pa Wilharms ook besmet met de duivenbacil. Hij ging ook starten met duiven. Hij is nu 81 jaar en is drie jaar terug uiteindelijk gestopt. Hij leeft nog steeds met zijn zoon mee.
Door zijn werk is Henri op zoek gegaan naar een duivensportbeleving die minder intensief is. Dat werd de marathonduivensport. Een minder lang seizoen en minder belangrijke vluchten. Meer ontspanning … Hij staat nog steeds achter zijn keuze!

Stamopbouw
In de ‘tijd van programmavluchten’ was de basis van zijn duivenstam de duiven van plaatsgenoten Comb. Niks en Hans Uitslag uit Vriezenveen. Deze programmaduiven spelen nog steeds een rol in de huidige marathonstam. Na zijn overschakeling zijn deze duiven, die de marathonvluchten goed aankonden, gebleven. Dit is aangevuld met duiven van Dick ten Cate Hattemerbroek en Guus van Aken uit Wijk bij Duurstede. De meeste duiven kwamen via Comb. Vierhouten (Nunspeet). Zij hadden een kruising tussen de Jonge Witbuik, via Guus van Aken, en de Goede Vale van Dick ten Cate. Daar kwamen toppers uit en daar haalde Henri een koppel eieren. Ook kwamen van eerder genoemde liefhebbers rechtstreekse duiven.  Met plaatsgenoot Jan Jasper is met goed resultaat samenkweek gedaan met zijn Kampioensduif van de VNCC. Henri over zijn stam: ‘Het zijn misschien niet allemaal klinkende namen. Dat is dan ook ondergeschikt aan de vliegkwaliteiten die een duif heeft. De basis moet gewoon goede duiven zijn!’

De duifkampioen over 3 jaar
De Asduif over drie jaar bij de Marathon Noord is ‘De 85’ van 2013. De vader van deze kanjer komt uit ‘De 119’ (topper van Henri zelf met o.a. de 6e NPO Perigueux) met de duifkampioen van Jan Jasper. De moeder is een product van het oude programmasoort (Comb. Niks en Hans Uitslag) met een duivin uit de koppel eitjes van Comb. Vierhouten (Van Aken en Ten Cate).

Deze kampioen heeft als jaarling twee keer gemist. Als tweejarige miste hij de eerste keer en de tweede vlucht zat hij in het midden van de uitslag. Daarna heeft hij nooit meer gemist.

In 2017 won hij zijn mooiste prijs met  een 10e nationaal St. Vincent. 2018 leek niet zo’n goed jaar voor hem te worden. Hij kwam met het inspelen steeds te laat. Op St. Vincent is hij toch gespeeld. Hij zat achter in de prijzen. Henri ging op zoek naar een mogelijke oorzaak. ‘De 85’ zat altijd op de tochtzolder. Dat is best lastig … als je hem pakken wil. In de winter is dat maar eens dichtgemaakt … na St. Vincent dan toch maar weer open gemaakt. Het resultaat was gelijk goed … de 68e nationaal Dax.

Het seizoen
Henri speelt zijn duiven op weduwschap. Sinds twee jaar heeft hij er een hokje met nestduiven bij. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht mee. Soms gaat er een duif ook mee op de eerste dagfondvlucht. De voorkeur gaat echter uit naar alleen vitesse- en midfondvluchten als voorbereiding. Daar heeft Henri de beste ervaring mee. De ervaren duiven gaan drie keer mee op een marathonvlucht en een jaarling in principe een keer. Dit seizoen heeft Henri een uitzondering gemaakt. Zijn goede Cahors-duif (8e nationaal) leek op Bergerac zo mooi … die moest worden ingemand. Helaas is deze duif op Bergerac verspeeld. Dus zal het voortaan bij één keer blijven.

Tot Slot
Duivensport is prachtig. Naast de mooie prestaties van de duiven is genieten van de verzorging en de onderlinge contacten eveneens belangrijk. Henri over zijn duivensportbeleving: ‘In het duivenhok vergeet ik alles. Heerlijk met de duiven bezig zijn … voorbereiden voor de vluchten. Dromen wat er van gaat komen. Helaas komen de dromen niet altijd uit. Ik geniet enorm van de duivensport. Ondanks de vergrijzing gaat het binnen de marathonvluchten nog goed. Dit jaar was er zelfs een kleine groei op de marathonvluchten in onze regio.’

Henri, nogmaals gefeliciteerd met je Duifkampioen over drie jaar binnen de Marathon Noord en hopelijk mag je nog jaren van hem genieten en … van zijn nakomelingen!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging