Nico de Fouw uit Bant 3e Ochtendlossingskampioen SMN 2019
Nico en Betty de Fouw wonen in het pittoreske dorpje Bant dat is gelegen aan de snelweg A6, tussen de plaatsen Emmeloord en Lemmer. Bant is genoemd naar het vroegere Bantega of Bant in Lemsterland, waarvan de landerijen zich ver naar het zuiden, dus tot in het huidige poldergebied, uitstrekten. De betekenis is 'streek', 'gebied'. Het is een relatief jong dorp, pas in 1951 is men begonnen te bouwen. Wat nog wel leuk te vermelden is dat de jeugdfilm Abeltje (de liftjongen uit een boek van Annie M.G. Schmidt) in 1998 voor een grootdeel is opgenomen in Bant.
Nico is in 1982 begonnen met de duivensport en is nu alweer 5 jaar met prepensioen. In zijn arbeidzame leven was hij timmerman. Zo ook heeft hij zijn prachtige huis helemaal zelf gebouwd en daar is hij met recht trots op.
Betty en Nico hebben 3 dochters en 7 kleinkinderen en dat is te zien. Er hangen in het huis allemaal mooie tekeningen van het creatieve grut.
Hokken
De duivenhokken zijn natuurlijk ook door Nico zelf gemaakt. Het hok is 10 meter lang en 2.40 meter breed, geïsoleerd en dubbelwandig. Wat opmerkelijk is dat de ramen schuin uitgevoerd zijn en van onderen open staan, zodat er via de onderkant genoeg zuurstof naar binnen kan stromen. Natuurlijk zit er wel gaas voor om ongenode gasten te voorkomen. Het plafond is dicht met een strook van 50 cm die open is en voorzien van schuiven. Hiermee kan Nico de ventilatie perfect regelen.
In het meest linkse hok daar zitten ca. 22 jonge duiven, daarnaast zitten de kwekers met nog een 15-tal latere jonge duiven. In de laatste hokken zitten de nestbakken voor de vliegploeg.
Het kleine hokje meest rechts op de foto noemt hij het ‘wachthok’. Dit leek mij wat klein voor Nico om daarin op de duiven te wachten, maar de functie is een andere. Hierin moeten de kwekers tijdelijk wachten als de duiven worden om gekoppeld of als er van een duivensportvriend duiven worden geleend.
Ook heeft Nico aan de zijkant van zijn huis nog een verrijdbaar duivinnenhok staan met een open voorkant.
Stamopbouw
Nico sprak de filosofische woorden: “zonder geluk vaart niemand wel”. Dat geldt zowel voor de kweek als het vliegen. Om net dat koppel bij elkaar te plaatsen waar de echte goede uitkomen of om een super vroege duif te mogen klokken, daar moet ook alles meezitten.
Nico zijn hok met duiven is hoofdzakelijk opgebouwd duiven van N. Volkens, de Jellema’s via Streefkerk en natuurlijk zijn zeer sterk spelende clubgenoten Jaap Mazee uit het naburige Ens en plaatsgenoot Jan Grootoonk.
Zo komt Nico zijn vaandeldrager de “Vale Barca” 08-4204786 uit duiven van Jan Grootoonk. Deze doffer was in 2014 1e Gouden Barcelona duif ZLU 2014 en 1e Asduif Barcelona over 3 jaar ZLU in 2014. In zowel 2013 als 2014 speelde hij de 1e van sector 4 op Barcelona en vloog de 9e Internationaal Barcelona op 20.669 duiven. In totaal speelde deze doffer 12 prijzen op 12 marathonvluchten. Je moet wel bedenken dat Barcelona naar Bant linea recta bijna 1300 km is. Ga er maar aanstaan.
Zo is Nico zijn 1e Barcelona 2019 (14-1498114) een zoon uit deze doffer en de 1e Perpignan 2019 (17-1674071) een kleinkind van deze geweldenaar. Dus de “Vale Barca” vererft ook nog zeer goed.
Daarnaast won Nico in 2009 de 1e Nat. sector 4 en 1e Internationaal NU op St. Vincent met een doffer uit de oude lijnen van Jaap Mazee. Ook deze doffer heeft een grote inbreng in de opbouw van zijn kolonie fondduiven. De 1e Marseille (16-1103036) is een kleinkind van deze doffer en de 1e Perpignan 2019 (17-1674071) is een kleinkind van deze doffer x een kleinkind van de “Vale Barca”.
Het gewonnen kampioenschap dit jaar bij SMN mag dan ook wel worden opgedragen aan deze 2 SUPER doffers.
Systeem
In maart worden de kwekers gekoppeld en de jaarlingen brengen jongen groot van de kwekers en goede vliegers, maar de oude vliegdoffers laat hij maximaal 10 dagen broeden en gaan daarna op weduwschap. Dit doet Nico om te voorkomen dat de duiven te vroeg gaan ruien. Ook verduistert hij de oude duiven van maart tot eind mei, hij licht ze daarentegen niet bij. Het verduisteren heeft vooral een latere vormpiek en een latere rui tot gevolg en dat is nu net het effect wat hij hiermee probeert te realiseren.
Nico is een echte fondliefhebber en speelt het liefst op weduwschap en heeft ±30 weduwnaars. Met de duivinnen vliegt hij niet op de marathon. Hij heeft wel geprobeerd op nest te spelen, maar dat beviel niet goed. Veel werk met loslaten, duiven van het nest sturen, duiven die weer snel het hok in willen, dat systeem past niet bij hem.
Tijdens het vliegseizoen worden de weduwnaars om 6 uur los gelaten en krijgen dan een uur de tijd om te trainen. De doffers worden niet met vlag o.i.d. in de lucht gehouden en mogen dus vrij vliegen. Om 17.00 uur krijgen ze weer een uur tot anderhalf uur de vrijheid om Bant en omgeving te verkennen. De tijden zijn richttijden en Nico maakt zich hier niet zo druk over als het iets eerder of later wordt.
Het is tegenwoordig erg in om de duiven ’s avonds om ca. 21.30 uur nog een uur verplicht te laten vliegen, ook dit doet Nico niet, al speelt hij wel met de gedachte!! Zijn buurman Jan Grootoonk doet deze werkwijze wel en met geweldig resultaat.
De oude doffers gaan 3 keer mee op de marathonvluchten en de jaarlingen worden max. 2 keer ingezet. Met de jonge duiven speelt hij het programma van de afdeling zoveel mogelijk, ze moeten ervaring opdoen.
Voeding en medische begeleiding
Nico voert Beyers Koopman All-in-one, dit is zwaar voer geeft hij aan, dus werkt hij veel met zuivering om het in bepaalde periodes als dat nodig is lichter te maken. De laatste paar dagen voor inkorven worden de duiven opgevoerd met energierijkvoer. Daarnaast krijgen ze grit, diverse vitamies en mineralen, deze staan altijd ter beschikking.
Buiten de jaarlijkse PMV-enting wordt er op medisch vlak weinig aan de duiven gedaan. De jongen worden niet gekuurd en de oude duiven -dus ook de kwekers- krijgen voor Limoges (begin juni), een ‘Geelpil’ van v.d. Weert opgestoken en voor de laatste overnachtvlucht hebben ze nog een BS kuurtje gekregen. Zo simpel kan het zijn.
Meest opmerkelijke prestaties
Nico is erg te spreken over de ZLU ochtendlossingen en vindt dit een prachtig spel. Voor seizoen 2019 heeft hij zich speciaal op de 3 ochtendlossingsvluchten van SMN gericht en het is dan wel heel erg fijn dat het zo goed uitpakt. Zo won Nico brons op deze discipline, hij moest Richard Kuijer en Jelle Jellema voor zich dulden.
De duiven die dit presteerden waren:
• De 14-1498114 stond 2e aangewezen en werd 25e duif in SMN op Barcelona 1299 km.
• De 16-1103036 stond 1e aangewezen en werd 26e duif in SMN op Marseille 1053 km.
• De 17-1674071 stond 1e aangewezen en werd 17e duif in SMN op Perpignan 1149 km.
Nico trots met de vroege duif van Barcelona 2019
Betty en Nico nog bedankt voor de koffie en de gezelligheid bij jullie thuis en ik mag zeker stellen dat als je zo’n hok met goede marathonduiven hebt, dan kun je er nog vele jaren plezier van hebben.
auteur
Simon Kuipers