De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie Bosman uit Doetinchem 2e kampioen Middaglossing en winnaar Hans Eijerkamp trofee

Geplaatst: 18-9-2019

Combinatie Bosman uit Doetinchem  2e kampioen Middaglossing en winnaar Hans Eijerkamp trofee.

Op een mooie zomeravond hadden Mike en ondergetekende een afspraak bij John Bosman uit Doetinchem. De reden van ons bezoek is dit keer dat de combinatie Bosman winnaar is geworden van het 2e kampioenschap Middaglossing. Daarnaast winnen ze de Hans Eijerkamp trofee (winnaar beste duif middaglossing). De combinatie bestaat al heel veel  jaren, John samen met vader Harry wonnen in 2008 een eerste nationaal op St. Vincent met hun weduwnaar ‘Jory’. Daarnaast vloog deze doffer destijds nationaal ook een 39e Montauban en een 23e Bordeaux. Hiermee kroonde ‘Jory’ zich niet alleen tot beste duif op de middaglossing maar bezorgde hij Harry en John eigenhandig het 1e kampioenschap Middaglossing in onze competitie. In 2013 waren we ook op bezoek bij deze topmelker, toen helaas zonder zijn vader Harry die in 2011 is overleden. De doffer van 2005 de “438” was toen bij SMN de beste duif op de ochtendlossing over drie jaar. Zolang ik deze combinatie ken spelen ze al op alle marathonvluchten inclusief de nodige Z.L.U vluchten en dit dus niet zonder succes.

Vlak bij de watertoren aan de Leliestraat staat het vijftien meter lange dumo tuinhok van John. In de tuin, in het bijzijn van Henk van Til, hebben we een tijdje zitten melken en hebben het afgelopen seizoen besproken. Henk is de vaste duivenmaat van John en als John er niet is staat Henk altijd voor hem klaar. Dit jaar heeft John die nu in combinatie met zijn moeder speelt( daar zitten de kwekers) een erg goed jaar gehad. In onze competitie kom je hem op verschillende plekken tegen.

1e duifkampioen middaglossing 2019
2e kampioen middaglossing 2019
2e duifkampioen ochtendlossing over de laatste drie jaar
8e bij het Criterium der Azen middaglossing 2019
14e supercup 2019

Het verhaal van ‘Evert’ die het dit jaar flikte om er elke keer weer te zijn.
Als jong (2016) heeft deze doffer de jonge tour doorlopen maar viel niet echt op. Als jaarling was hij van Periqueux te laat en op Orange kwam hij na twee weken weer terug op zijn hok. Aangezien John alle duiven, mits ze gezond blijven, tot twee jaar een kans geeft mocht de doffer ook blijven. In 2018 werd hij weer gespeeld op Periqueux 1 en speelde een 57e. Toen kwam Orange en hier was hij 109e en op de tweede Periqueux was hij 91 nationaal in sector 3. Het waren 3 kopprijzen onder extreem zware omstandigheden in 2018 en hiermee werd ‘Evert’ al 16e marathonduif van Nederland. In 2019 wint ‘Evert’ een 30e, 22e  en een 307e nationaal (Sector 3). Zo zie je maar dat er altijd uitzonderingen zijn die niet opvallen en een tweede kans verdienen.  Aangewezen was er in de competitie van Marathon Noord dit jaar geen betere met een 8e, 13e en een 71e positie op de drie nationale vluchten. De combinatie Bosman wint hiermee de Hans Eijerkamp trofee, de beker voor de beste duif op de middaglossing van SMN in 2019. Na ‘de Jory’ winnen ze deze prestigieuze titel nu dus voor de 2e keer.

Vorig jaar werd er bij “De Mac” in Doetinchem een hele hoge paal geplaatst met daarop een enorme M, als je bij John achter thuis voor zijn hok staat zie je hem duidelijk. Evert kwam dit jaar van elke vlucht precies uit die hoek. Dus ik zei al De rode Big Mac is een toepasselijke naam, maar hij had de naam Evert al gekregen, ter herinnering aan een overleden oom van John. In de afstamming van ‘Evert’ vinden we de oude lijnen van John terug, o.a  zijn 17e nat. Barcelona duivin, de rode lijn van zijn duivenmaat Henk van Til, Jory en de Vale (vader van 1e NPO Aurillac 2015 en 1e NPO Periqueux 2016). ‘Evert’ ging overigens met nog acht oude pennen de mand in op Bergerac. Hoe dat zo kwam kon John niet verklaren. Voor het raam van de weduwnaars zit een wit doek en stroom heeft John niet op de hokken, dus bijlichten of iets dergelijks is niet van toepassing.  

2e kampioen middaglossing 2019
John is dit jaar 2e kampioen geworden op de middaglossing door twee topnoteringen van ‘Evert’ en  op Bergerac was het de 2017-1024477 ‘Talent 77’ die een 74e nationaal won. Als 2e getekende met een 16e plek bij SMN zorgde de 477 voor de punten. Deze prachtige kras doffer was dit jaar 426 nat. op St.Vincent en 193e op Dax. Van deze topper gaan we zeker nog meer horen aankomend jaar.  Zijn afstamming is er eentje om een puntje aan te zuigen. De vader ‘193’ is een bewezen kweker en komt van Cor de Heijde.  De 193 is nog een achterkleinzoon van de alom bekende Klamper (84-149) en Don John (99-031) van Cor de Heijde uit Made. Zijn moeder is de 05-420 (Dochter Mister Bergerac x Gouden Blauw) Deze 05-420 vloog o.a. 58e Nat. Montauban, 76e Nat. St.Vincent en 106e Nat. Tarbes in één jaar (2009). De 193 is tevens de grootvader van Harry (1e NPO Periqueux 2016 en 4e NPO Orange 2016) en van Kathy (1e NPO Periqueux 2015).  De moeder van de  477 (Jeltje) komt van Jelle Jellema. Ze is een dochter van ‘Moos’ (o.a. vader van Hunter en Blauwe Benno) van Harold Zwiers x Klein Kweekstertje van Jelle. Jeltje zoals ze heette werd in Doetinchem opgevangen en zat in een konijnenhok, John had de sterk vermagerde duivin bij de opvangers opgehaald en haar opgegeven bij Jelle. Hij mocht haar houden, later bleek ze een halfzus te zijn van Silvie (3e internationaal Barcelona in 2014).  Je kunt het slechter treffen.    

Ik vroeg John of hij dit jaar nog wat nieuws of iets anders heeft gedaan, het antwoord was eigenlijk niet, behalve dan dat hij dit jaar een ren aan het hok heeft gezet voor de jonge garde. Hij is dit jaar gestart met meer duiven dan gewoonlijk door weinig verliezen met de jongen van vorig jaar. Na ze flink aan de tand gevoeld te hebben ging hij met ruim honderd vliegduiven het voorjaar in.  Omdat hij drie hokken voor de doffers en twee voor de duivinnen nodig heeft was er gebrek aan hokruimte. Vandaar ook de uitbreiding van de ren.  

Dit jaar heeft wel de nodige veren gekost maar waar was dat niet het geval. Hij heeft de vliegers gekoppeld in februari, de duiven hebben een keer wat tegen het geel gehad en vanaf half juni hebben alle duiven Bio Lugecol in het drinkwater gehad.  John is iemand met veel geduld maar als hij eenmaal aan het spelen is gaan ze elke week de mand in. Hij schroomt niet om de overjarige duiven vier keer en de jaarlingen drie keer te spelen. De hele club werd op weduwschap gespeeld tot en met de laatste vlucht Bergerac. Wat mij opviel is dat zijn duiven op weduwschap sneller herstelden dan de nestduiven die ik thuis heb zitten, ze verspillen op het hok geen energie buiten de dagelijkse trainingen om. Toch weer een punt om daar van de winter eens over na te denken.

Voor John is de huldiging dit najaar in Doetinchem een thuiswedstrijd van de superboeren de club waar hij geregeld heen gaat. Geniet van je successen en de komende huldigingen en bedankt voor je gastvrijheid.

Auteur
Patrick Sticker    

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging