De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. Jan Hommes en Zonen, Akersloot, winnaars Middaglossing 2019 bij SMN

Geplaatst: 8-9-2019

Comb. Jan Hommes en Zonen, Akersloot, winnaars Middaglossing 2019 bij SMN

Wij brengen aan de mannen in Akersloot een tweede bezoek dit jaar. Tijdens het seizoen waren we reeds bij hun voor het winnen van het combinatie klassement St. Vincent en Barcelona, De Herman van der Velden trofee. Nu blijkt dat ze ook de middaglossingcompetitie gewonnen hebben.
Wanneer je vraagt waar ze het meest trots op zijn vertellen ze gelijk dat ze het enige hok aan de westkant zijn in de top 10 van Marathon Noord middaglossing. Dus ondanks de overheersing in 2019 van het oosten toch de titel weggekaapt de hebben. Al tijdens het thuiskomen van de Bergeracduiven hadden de mannen al berekend dat ze waarschijnlijk op de bovenste trede van het podium zouden komen.

Verder vult vader Jan aan dat ze in de Fondclub Noord-Holland onaangewezen maar 42 punten hebben verloren op 6 vluchten. Op deze vluchten waren totaal 3000 punten te behalen en er werden er 2957,3 behaald.
Ze spelen alle marathonvluchten, dus ochtend- en middaglossing. In 2018 hadden ze een topjaar met een nationale overwinning op Perigueux, 2e nationaal en internationaal Perpignan, de beker van Vlaanderen, Champions league, Kampioen van Noord- en Zuid-Holland enzovoort enzovoort. Kan het nog beter? Ze hebben een poging gedaan. In 2019 dus weer titels behaald welke men nog niet behaald had. Waaronder nu Kampioen Middaglossing 2019 bij SMN.

Even in het kort wat cijfers
Op de drie vluchten die tellen voor SMN werden de volgende sectorprijzen behaald door hun getekenden.
St.Vincent. 29e in Sector 2, 1e getekende en de eerst aankomende duif.
Dax 8e in Sector 2, 2e getekende en de eerst aankomende duif.
Bergerac 7e in Sector 2, 2e getekende en de eerst aankomende duif.
 
We gaan in deze reportage het jaar doornemen. Want met een vliegploeg van ongeveer 210 duiven komt hier veel planning bij kijken. Door de vele successen zijn de mannen ook veel van huis om gehuldigd te worden. Wanneer u meer wilt weten over de combinatie dan kunt U dat lezen in de reportages van 2018 en 2019.

Het seizoen
Het nieuwe seizoen begint halverwege november. Dan worden de kwekers geënt met dode paratyfus entstof. Na deze enting worden de duiven nauwlettend geobserveerd of er afwijkingen zijn.  Zijn deze er, dan worden deze verwijderd. Deze enting is altijd een 4 tot 5-tal weken voor de koppeling van de kwekers.
Wanneer het weer gunstig is en de mannen tijd hebben worden de kwekers gekoppeld. Dit kan gebeuren vanaf half december maar wordt ook wel eens gedaan vlak voor kerst. De eerste 3 ronden van de kwekers zijn voor eigen gebruik.
Ook worden de toekomstige jaarlingen over de hokken verdeeld, zodat ze aan het hok kunnen wennen.
Ook worden in december alle duiven ontwormd. Met 2x een pil om de 14 dagen van 2 verschillende leveranciers, maar altijd 1 van Belgica de Weerd. Ook worden dan de duiven gespoten en gedruppeld met U200 tegen de luizen. Natuurlijk wordt er regelmatig gecontroleerd tijdens het seizoen op luizen en indien nodig ingegrepen.

1e duif van Dax, 14-948

Het nieuwe jaar

In het nieuwe jaar worden de vliegers in januari geënt met dode paratyfus entstof en worden de duiven gescheiden. Vanaf half februari worden de duiven losgelaten en mogen ze ongedwongen trainen. In het begin wordt dit hok voor hok gedaan om de jaarlingen over te wennen naar het goede hok. Er wordt goed opgelet welke duiven er moeilijk overwennen, want dat is een slecht teken vinden ze. De duiven moeten snel hechten aan het nieuwe hok en dus ook aan het binnenkomen op het nieuwe hok. De duiven worden ‘snachts niet buiten gelaten. Wanneer de duiven zijn overgewend gaan de doffers en duivinnen gescheiden los en maar niet meer hok voor hok.
Eind maart wordt de gedwongen training ingevoerd en opgevoerd naar 30 minuten om de conditie op te bouwen. Ook worden de duiven door de duivenarts onderzocht. Dit kan zijn in Kockengen, maar kan ook zijn als hij ergens in de omgeving op een vereniging aanwezig is.
Wanneer het weer goed is gaan de duiven vanaf de eerste opleer mee. Tot de koppeling rond half april zijn ze dan al 2 tot 3 keer gescheiden mee geweest. Wanneer het kan gezien de vluchtomstandigheden en conditie gaan de duiven op eieren dan 4 tot 5 keer mee in twee weken. Dus zaterdag, woensdag, zaterdag, woensdag, zaterdag. De eieren gaan in de broedmachine. Wanneer de eieren uitgekomen zijn gaan de duiven om en om mee. Dan worden alle mogelijkheden bekeken waar er ingekorfd kan worden. Dus afdeling, fondclub, Soest, Giesbeek, Kruiningen, Velddriel of IJsselstein worden benut om de duiven in te korven, als het maar 1 nacht mand is. De 1e dagfond wordt zeker niet ingekorfd in de Afdeling, maar dan gaan de duiven op een groot jong mee in Hank naar 500 kilometer. Bij de terugkomst wordt er begonnen met een geelkuur en wordt de dierenarts weer bezocht voor een onderzoek. Dit is ongeveer 2 tot 3 weken voor St. Vincent.
 
Na deze dagfond worden de duiven gesplitst. De jaarlingen en de duiven voor Barcelona en verder in de planning krijgen nog een tweede dagfondvlucht. Hierna worden de duiven regelmatig gelapt met de Pyreneeënclub in Egmond. Dat is een vlucht van 100 kilometer per week. Een week voor de inkorving blijven de duiven thuis. In de tweede helft van het seizoen krijgen de duiven dan ook een week voor inkorving een geelpil toegediend.
De duiven worden door hunzelf niet gelapt. Alleen zoals dit jaar dat het extreem warm is en de duiven niet trainen. Dan worden de duiven gelapt in plaats van de training op 50 km.

1e duif van Bergerac 17-381

Enkele dagen na Perpignan wordt de selectie doorgevoerd en worden jaarlingen worden dan verplaatst naar de hokken waar ze de rest van hun vliegcarriere gaan wonen.
De eerste 2 tot 3 ronde jongen duiven worden opgeleerd met het jonge duiven programma. De overige rondes worden ingekorfd op de natoer, fondclub of waar men maar in kan korven van oost tot west. Er wordt een schema gemaakt van de mogelijkheden die er overal in Nederland geboden worden.
Dit zijn ongeveer grofweg de 12 maanden van een duivenjaar bij de combinatie Hommes en Zonen.


Slotwoord
René en ik waren nu voor de derde keer op reportage bij een zeer gedreven combinatie die er erg veel voor doen. Er wordt een strak systeem gehanteerd wat in de loop der jaren is bijgeslepen. Er wordt her en der wat bijgehaald en uitgetest. Op deze manier hebben de mannen een hok opgebouwd dat onder alle vluchtomstandigheden kop kan vliegen op alle marathondisciplines.  Ook bij hen gingen in 2019 ervaren en bewezen duiven verloren en stonden er toch weer andere op. Ook in Akersloot heeft men last gehad van de onregelmatige vluchten in 2019. Maar toch werden er weer topprestaties geleverd. Op dit moment is dit één van de sterkste allround Marathonhokken van Nederland.

Mocht u verder nog informatie over deze combinatie zoeken, kijk eens bij de reportages van 2018 in het kampioenenboek van 2018 of op onze site.

Mannen, het was ons een genoegen en tot in Doetinchem!

Auteur
Arjan van Gent
 

Reportage Perpignan 2018

Reportage Criterium der Azen Ochtendlossing 2018

Reportage Herman van der Velden Trofee 2019

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


woensdag 1 januari 2025
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025