De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Kampioen Ochtendlossing en Criterium der Azen ochtendlossing 2019: R. Kuijer en Zn, Maarssen

Geplaatst: 27-8-2019

Kampioen Ochtendlossing en Criterium der Azen ochtendlossing 2019: R. Kuijer en Zoon Maarssen.

Richard Kuijer hebben wij vorig jaar ook al aan u voorgesteld. Toen was hij 3e kampioen ochtendlossing. Dit jaar is vader Roel bij hem in de combinatie gekomen. Vandaar de toevoeging en Zn bij de naam op de uitslag. Een andere belangrijke schakel is zoon Youri. Dus eigenlijk is het een combinatie van 3 generaties.

De focus ligt al enkele jaren op de ZLU vluchten. Deze zijn leidend in het seizoen. Ook had hij ingeschreven voor Marathon Noord middaglossing en heeft hij St. Vincent en Bergerac gespeeld. Voor Dax waren er helaas geen duiven beschikbaar, dus is deze vlucht overgeslagen.

Verder lag de focus in 2019 op de getekende duiven.
Zoals u heeft kunnen lezen in het verslag van vorig jaar heeft het vlieghok een korte historie. Er heeft een kleine verbouwing plaats gevonden eind vorig jaar om de kweekkoppels weer thuis te kunnen huisvesten. Hierdoor is het aantal vliegkoppels gedaald naar 30. Maar het lijkt wel of de kwaliteit gestegen is. Ik heb een lijstje gemaakt met de ZLU vluchten en prijspercentage. Dit ligt ongelofelijk hoog.

Pau: 3 van de 4. Beginnend met de 58e nationaal.
Agen Oude duiven: 1 van de 4. 585e nationaal.
Barcelona: 2 van de 3. Beginnend met de 173e nationaal.
St Vincent: 1 van de 5. 268e nationaal.
Marseille: 3 van de 3. Beginnend met de 105e nationaal.
Narbonne: 2 van de 2. Beginnend met de 153e nationaal.
Perpignan: 2 van de 2. Beginnend met de 18e nationaal.

Barcelona
Op Barcelona was de Mooie Rode Cramers zijn eerste duif en 2e getekende om 21.12 uur. Deze Rode doffer is een combinatie van Een zoon van de Rode Cramers via Pieter Woord en Louw van den Berg x de 775 Topkweekster. Deze duivin is een inteelt naar de Strik van Cor Blokdijk en Ben de Kramer. Deze 775 is onder andere de moeder van het Rood Vinkenborg van de fam van Houten.
Dan wil de familie eigenlijk gaan slapen, want het is al donker en de volgende morgen moet er weer vroeg worden opgestaan. Dan horen ze in het pikke donker een duif op de klep vallen. Om 22.59 weet De Lieveling in 1 landing de klep te vinden van de spoetnik. Pikkedonker. Vorig jaar 11e nat Perpignan, nu weer top van Barcelona. Deze duivin is een dochter van de 171. De 171 komt uit een doffer van  Marlon Kok, kleinzoon Ceasar x een duivin van Juriaan van Amerongen, dochter Rode Cramers. De vader komt uit een doffer van van Houten uit Ijsselstein keer een dochter van het Super elfje van Sjaak van der Velden uit Breskens.

Marseille
Op Marseille komt zijn blauwe Marseille duivin aanzeilen om 21.39 uur. Deze duivin zal in de absolute top komen van de beste Marseille duif over 3 jaar bij de ZLU. Zij komt uit een zoon  Halfbroer Dakhaas, Blokje een 775 (Inteelt Strik) maal een dochter uit Marco x dochter Blauwe Vanoppen via Dirk Pals. De volgende ochtend wordt de tweede getekende geklokt om 06.13. Deze komt uit een Nico Volkens doffer van Bert Kos maal een dochter van de Ceasar van Marlon Kok, welke weer op een Nico Volkens duif stond.

Perpignan

Op Perpignan komt als eerste de 2e getekende 6-671 aan om 10.07. Deze doffer komt uit de Blauwe van Tuyl via Gerard van Tuyl maal een inteelt Nellie van de Comb. Van Houten. Dan om 11.29 de 5-930 als 1e getekende. Deze duivin komt uit een Inteelt naar de Katsu van Boogaard van Buuren via Sami Begovic maal een duivin uit kleinzoon Ceasar van Marlon Kok x een duivin van Same Begovic.

Combinerend samenvattend zijn op de 3 voor Marathon Noord vluchten 7 duiven gezet en er 6 in de prijzen gedraaid. En allemaal bewezen duiven die al eerder aan de kop hebben gezeten op de ZLU.

Enkele leuke weetjes en feitjes

  • Na Barcelona is er gestart met het lappen van de duiven. 2 tot 3 keer in de week is Youri met de duiven naar Baarle-Nassau gereden en ze daar gelost. Ook nog enkele keren in België. Ze worden niet op een vast tijdstip gelost, soms vroeg in de morgen soms in de middag.
  • Twee weken voor Marseille zijn de geplande duiven een keer of 5 gelost bij Eindhoven om iets meer de oostelijke richting te trainen.
  • Tijdens de warme weken trainden de duiven bij huis nog steeds super. Meer dan een uur trainen in 30 plus graden was geen uitzondering.
  • Richard mag van zijn vrouw geen verbouwingen meer doen aan zijn hok. Het gaat nu reeds twee jaar super, dus het gereedschap zit achter slot en grendel.
  • Richard overlegt veel met Jurrian van Amerongen en Jay Lissenberg. Er wordt veel met elkaar gekweekt. Ook is er goed contact met onder andere Marlon Kok, de familie van Houten, Pieter Woord en Louw van den Berg. Van de laatste zijn er net late jongen gekregen om uit te testen. We zagen dit vorig jaar bij T. Koele en Zn ook al. Sparren en overleggen met anderen werkt!
  • Richard korft in bij de Groene Olijftak in IJsselstein… een zeer sterk centrum, zeker voor Marathon Noord. Kijk de verslagen maar na van de afgelopen jaren, Piet en Jan van Straten, Pieter Woord, Combinatie van Houten, Gerard Schalkwijk, C. van Wijk en Zoon, W.H. Murk en Zoon, P.J. van den Berg en Zoon zijn enkele voorbeelden.
  • Richard is op landelijk topniveau handbalcoach geweest. Nu past hij hetzelfde fanatisme toe op zijn duiven.
  • Zoon Youri heeft dit jaar de duiven veel gelapt. Net een rijbewijs en dan met vrienden lekker rijden en duiven meenemen. Deze jonge mannen raken nu ook geïnteresseerd in de duivenhobby!
  • Richard bewijst dat op een klein hok met weinig duiven mee men toch topuitslagen kan maken. Keuzes maken is moeilijk, maar op dit soort hokken noodzakelijk.
  • Richard doet veel met late jongen. Vorig jaar bijvoorbeeld had hij ingekorfd op een dramatische jonge duivenvlucht. Er werd een ronde laatjes gekweekt, uitgewend en een 3-tal keer opgeleerd. Als jarige gelijk de mand in en deze werden gespeeld op Perigueux en/of Bergerac. Met nog 2 tot 3 nestpennen haalden deze gewoon de uitslag. De eerste duif van Perpignan is ook een oktoberjong van 2016!  Natuurlijk heb je meer verliezen, maar hij schrikt er zeker niet van terug.

In 2018 waren René en ik al onder de indruk van de duiven, hok en liefhebber. Nu in 2019 is dit alleen maar bevestigd en vergroot. De oude Striklijnen van Ben de Kramer en Cor Blokdijk gekruist met de oude Theelen duiven in een modern jasje zoals Rode Cramers en Ceasar. Met een snuifje Volkens, van Tuyl en Katsu. Als je hoort wie er allemaal zeer goede duiven hebben van Richard dan verbaast het je ook niet meer dat er rondom Utrecht zo hard wordt uitgehaald op de Marathonvluchten.  

Roel, Richard en Youri, we gaan jullie op een zeer gepaste wijze huldigen in Doetinchem. Wij denken dat een bus met aanhanger op zijn plaats is om iedereen van de Groene Olijftak mee te nemen om alle prijzen te incasseren !

Auteur

Arjan van Gent

 

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.