De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Flip Hoogervorst, ter Aar heeft de beste duif ochtendlossing over 3 jaar 2019.

Geplaatst: 20-8-2019

Flip Hoogervorst, ter Aar heeft de beste duif ochtendlossing over 3 jaar 2019.

Je zal hem maar hebben. Het is een teken dat je een duif op het hok hebt waar je al meerdere jaren op kunt rekenen. Aan het eind van het seizoen 2019 vinden we deze duif in Papenveer een klein gehucht dat hoort bij het dorp Ter Aar. Ter Aar is een plaatsje in Zuid-Holland gelegen aan de rand van het groene hard van de randstad.
 

Op een zaterdagmiddag, waarop de vluchten van de afdeling 5 zijn uitgesteld in verband met zware buien in combinatie met stormachtige wind, rij ik door het prachtige polder landschap richting Ter Aar. Eerst dacht ik nog dat ze de duiven best hadden kunnen lossen, omdat het weer er toch niet zo heel beroerd uitziet. Maar als ik iets verderop langs een boerderij kom waait er plotseling een handdoek voor mijn auto langs. De was van de boerin word door de wind mee genomen en als ik kijk hangt er niet veel meer aan de lijn. Als de duiven met deze harde wind ook nog eens een zware bui treffen kon het best wel eens mis gaan. (Dus een goede beslissing van de lossings commissie)
 
Aangekomen in de Chrysantenstraat kan ik mijn auto parkeren voor het hek en ga, zoals hier gebruikelijk achterom en word verwelkomt door de heer des huizes Flip. Ja, ik ben hartelijk verwelkomt door de eigenaar van de kampioensduif over de laatste 3 jaar: Flip Hogervorst. Als je naar de achterdeur loopt kom je al langs het hok waar de kampioen woont. Het staat in een prima onderhouden tuin, waar het een plezier moet zijn om op de duiven te wachten.
 
Ik krijg gelijk een bakkie aangeboden, en we hebben het meteen over de duiven. Nou John dat is een tijd geleden dat wij elkaar gesproken hebben, zegt Flip en hij begint meteen over de tijd dat we nog in Koudekerk inkorfde.
Hoe gezellig het daar altijd was bij Jan en Nel van der Wal, en hoe we altijd aan tafel zaten met mensen als Leo Hogervorst, Jos van Ackooy, Gerrit en Ron de Jong en ook mijn persoontje. Direkt begon hij over de avond dat we met ons vaste koppeltje Leo gingen feliciteren met zijn eerste nationaal Perpignan. We deden dit expres op maandagavond, want dan zou het wel niet zo laat worden................ mmmm (drie uur)
 
Ja Flip, maar ik kom hier nu voor de resultaten van de laatste drie jaar van die kanjer van jouw met het ringnummer 14-1093956. Ik moet Flip haast wel in de rede vallen om wat over deze duif te weten te komen.
Nou zegt Flip, het is er gelukkig weer een van mijn eigen oude soort en dus een v d Wegen duif.
 
Vroeger vlogen Leo en ik ook al met eigenlijk alleen met vd Wegen duiven, en met veel succes.
Ik had toen der tijd de 73 die een geweldige kanjer was op Barcelona, en Leo had toen de 56 die hier op de overvlucht kampioensduif van de Z.L.U. werd. Weer moet ik Flip er aan herinneren dat er nu voor hem ben, en vraag of er nog veel duiven op het hok bivakkeren. Nee joh er zitten er niet zo veel meer, ik heb een rottijd achter de rug, na het verlies van mijn vrouw. Ik heb zelfs al een keer gezegd dat ik er mee ging stoppen, maar toen kreeg ik meteen heel veel steun van andere liefhebbers.
 
Er was er zelfs een die zij dat ik pertinent niet mocht stoppen, want dan had ik helemaal niks meer. Jij krijgt van mij wat uit mijn allerbeste en die ga je maar eens opleren. Een poosje later kwam Flip een keer thuis en zag dat er een mandje op de trap van het hok stond. In de mand zaten 10 schitterende jongen en de stambomen zaten er al bij. Aan deze jonkies kan ik best een hoop plezier beleven, want ik kreeg ze niet van de eerste de beste. Het was namelijk Vincent Vork die verantwoordelijk was voor deze opkikker, en van hem kun je best een paar jonkies hebben.
 
Kijk dat is nou het mooie van de grote fond. De liefhebbers onderling hebben altijd wat voor elkaar over. Dit en de prestaties van die paar duiven van mijn oude soort hebben mij er toch weer een beetje bovenop geholpen. We hebben het hier inderdaad over een paar duiven, want op dit kleine hok zit ook nog de 13-1275774 die de 5e kampioensduif over drie jaar is.
 
Kom zegt Flip we gaan eens kijken in het hok. Er zitten inderdaad maar ongeveer 12 koppels vliegduiven en de kampioens duif haal je er niet zo in eens uit op het eerste gezicht. Het is een prachtig donker doffertje die niet meteen opvalt in het hok. Maar als je hem in de hand heb, voel je dat het toch wel een bijzonder duifje is.
Niet groot, maar zijde zacht en soepel gespierd en zo gezegd altijd zijn zondagse pak aan. Maar als je dan weet welke het is zie je ook direkt dat het een duif is die alles in de gaten heeft en je blijft volgen tot je het hok weer verlaten hebt. Niets ontgaat hem, maar als je hem in de hand wil nemen verzet hij zich niet zo hevig, omdat hij weet dat het toch wel gaat gebeuren.
 
Flip heeft nu na een beroerde tijd de draad weer een beetje op weten te pakken. Hij tennist weer een beetje en is ook gaan biljarten, maar op woensdagochtend hebben ze tegenwoordig duiven café. Er komen die morgen uit de hele omgeving liefhebbers een bakkie koffie doen en er word dan over niets dan duiven gerept. Hier gaat Flip ook heel graag naar toe. Met ander woorden: het gaat weer een beetje met hem en dit is toch wel hoofdzakelijk te danken aan de mooie hobby die “duivensport” heet.
 
Dan nog even dit, zegt Flip.
Zet je ook nog wel even in het stukje hoe geweldig ik het spel van de “Marathon Noord” vind. Of je nu een liefhebber bent met een paar duifjes of een mega melker, je speelt hier allemaal maar met 2 duiven.
Dus allemaal even veel kans. En die feestmiddag in Doetinchem vind ik ook geweldig. Prachtig dat het Wilhelmus word gespeeld voor de kampioenen, en het eten is er ook altijd best.
Nou Flip je mag deze keer zelf op het podium komen, en dan word jij gehuldigd voor de prestaties van de 956.
Dus we zien je daar.
 
Auteur
John van Klink

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging