De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Henk Gerritsen uit Woerden wint met Josh Perpignan 2019

Geplaatst: 11-8-2019

Henk Gerritsen uit Woerden wint met “Josh” Perpignan 2019

Nadat ondergetekende samen met Paul v/d Boogaard in 2018 ook al bij de winnaar van St.Vincent middaglossing namens  SMN bij Henk langs waren geweest, mochten wij nu weer bij hem langs komen. Nu omdat Henk, 72 jaar jong, de laatste ZLU vlucht 2019 winnend wist af te sluiten. Het is mij en Paul nog niet eerder overkomen dat wij twee jaar achtereen, bij de overwinnaar van een vlucht, op visite mochten komen. Eens moet de eerste keer zijn.
Paul op de fiets vanuit Kamerik en ik vanuit Bodegraven met de auto waren wij exact op de afgesproken tijd op de plaats van bestemming. Henk stond Paul op te wachten in de achtertuin terwijl Ada, Henk zijn vrouw, mij bij de voordeur stond op te wachten. Ik begreep meteen waarom zij mij stond op te wachten want ik had natuurlijk de grote bos bloemen bij me.

Nadat wij de trotse winnaar van Perpignan van harte hadden gefeliciteerd met deze mooie overwinning, werd “Josh” een mooie kras doffer die het ringnummer 14-1095336 met zich meedraagt, aan ons voorgesteld. De nodige foto’s werden gemaakt en Henk begon zijn verhaal.
Hij was vanuit de tuin naar binnen gelopen om te kijken op de meldlijst van de ZLU, hoeveel duiven er al gevallen waren. Er stonden nog maar 2 meldingen op. Beide in het zuiden van het land, hij had nog wel even de tijd. Later bleek dat erbij de ZLU een storing zat bij het melden van de duiven. Weer in de tuin te zijn gelopen zag hij tussen de losvliegende koppel duiven van zijn buurman een duif doorheen schieten. Hij viel op het dak van het huis en daarna gelijk op de klep. Ik zag meteen dat hij het was, zei Henk. Dit moest een vroege duif zijn en rillingen gingen door heel zijn lichaam heen. Nog maar 2 duiven op de meldlijst en dan in Woerden een duif. Er gaat echt van alles door je heen en onder deze omstandigheden, probeer dan maar eens rustig te blijven. Nadat de duif bij het inkorfcentrum was gemeld, werd Henk overspoeld met felicitaties. Het is toch prachtig dat er zoveel duivenmelkers zijn, die je zo’n overwinning gunnen. Dit is toch wel het mooie in onze sport. Ada belde gelijk naar hun 15-jarige kleinzoon Sem met de mededeling dat opa een vroege duif had gedraaid. Binnen een half uur stond Sem met een grote taart op de stoep. Als Sem bij opa is, heeft hij altijd interesse in de duiven en loopt ook geregeld het hok in.

Josh
Zoals ik al eerder schreef had Henk in 2018 ook een overwinning op zak. Dit was St. Vincent middaglossing. Deze rode duivin kreeg de mooie naam mooie Liz, genoemd naar de kleindochter van Ada en Henk. Zij vroeg toen gelijk aan Henk, opa als u weer een eerste prijs wint, wilt u hem dan vernoemen naar Josh, mijn broertje. En dat beloofde opa natuurlijk. Niet wetende dat het zo snel ging gebeuren werd de belofte toch al met een jaar ingelost. Josh werd geklokt om 9.23.30 uur en wist met een snelheid van 952 m.p.u de 1095 km. te overbruggen. Dit betekent nationaal de 3e prijs en internationaal de 29ste prijs. Hij werd als tweede getekende de mand ingedaan op een jong van tien dagen. Zijn vader is de 10-1730781, een doffer die het levenslicht zag bij Tim Hage. De moeder van Josh 12-1658229, stamt af van een doffer 10-1730606 van Gebr. Kamerbeek (speelt een eerste in de afd. 5 van Cahors tegen 2984 duiven en een duivin 07-1377142  die Henk had opgevangen van Koop en Gerda Kiekebelt uit Drijber. Henk mocht deze opgevangen duivin houden en het eigendomsbewijs wisselde van eigenaar.

Het seizoen begon voor Henk voortvarend. In het sterke inkorfcentrum Gevleugelde Vrienden uit Woerden, na horen zeggen in 2018 het sterkste inkorfcentrum van de ZLU. Regelmatig stond hij in de bovenste regionen van de uitslag. Maar er volgde een grote domper op de vlucht vanuit Agen. Er gingen tien duiven in de mand en er zijn er nog acht van onderweg. Henk ging bij plaatsgenoot en assistent van drs. Vd Sluis Rob vd Bijl langs om bij een duif een vetbultje bij het oog weg te laten halen. Rob nam deze duif mee naar de praktijk en onderzocht de patiënt. Rob kwam terug met de duif en hij adviseerde, nadat hij de bewuste duif verder had onderzocht, de duiven te kuren tegen het geel. Aangezien de duiven nog nooit een geelkuur hebben gehad was dit wel even wennen voor Henk. Henk gaf de duiven namelijk bij hoge uitzondering geneesmiddelen en een geelkuur heeft hij sinds mensenheugenis nooit meer gegeven.. Hij werkt het liefst het gehele jaar door met knoflook in het water. Maar nu is hij toch enigsins tot inkeer gekomen en zal de duiven eerder onderwerpen aan de deskundige zorg van de eerder genoemde dierenarts.

De duiven die het hok bevolken zijn grotendeels afkomstig van de Gebr. Kamerbeek uit Woerden, Paul vd Boogaard uit Kamerik en de fam. Huizer uit Rhoon. Verder wordt er ook nog regelmatig via een bon of met het ruilen van duiven, afkomstig van een meerdere grootheden uit het inkorfcentrum De Gevleugelde Vrienden, vreemd bloed op het hok geplaatst.

De gehele accommodatie waarop de duiven vertoeven bestaat uit een vlieghok met een lengte van 7.50 m. bij een diepte van 1.80 m.. Het wordt bevolkt door 22 koppels die op nest worden gespeeld en 45 jonge duiven. Daarnaast is er nog een kweekhok waarin nu 10 koppels zitten  maar, dit wordt volgend jaar terug gebracht naar 8 koppels.

Nadat wij na het interview nog lekker een poosje met elkaar van gedachten hadden gewisseld, en vele herinnerringen werden opgerakeld waarom wij nog steeds kunnen lachen, moesten we toch afscheid van elkaar nemen. Henk beloofde ons met een brede glimlach, dat hij voor het volgend vliegseizoen weer voor een overwinning zou zorgen.

Ada en Henk, bedankt voor het hartelijke ontvangst en blijf genieten van onze mooie sport.


Auteur
Pieter Vreeling

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging