De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Hans Hanssen winnaar Bergerac SMN

Geplaatst: 9-8-2019

Hans Hanssen uit Erlecom, winnaar Bergerac SMN 2019
 
De laatste vlucht vanaf Bergerac is gewonnen door de 71-jarige Hans Hanssen uit Erlecom. Het prachtig gelegen dorpje, midden in de Ooij polder, telt 165 inwoners. Aan de Kerkdijk midden in de natuur wonende heeft Hans een werkelijk fantastisch uitzicht o.a. richting het heuvelachtige landschap rondom Nijmegen.
 
De liefhebber en het hok
Hans 71 jaren jong is een rustige levensgenieter. Zakelijk nog altijd meer dan bezig maar ook vaak samen met zijn vrouw op reis. Het bezoek aan Hans heeft ook de maandagavond na Bergerac snel plaats gevonden omdat Hans samen met zijn vrouw in hun “busje’ de volgende ochtend is vertrokken naar hun geliefde Frankrijk. Dat compagnon en vriend Jan Lukassen een onmisbare schakel in het geheel is zult u dan ook begrijpen. Jan is deze week naast het verzorgen van de oude duiven ook begonnen met het opleren van de jonge duiven. Zonder Jan is de duivensport voor Hans onmogelijk.


Hans heeft sinds een paar jaar een zelfgebouwd aluminiumhok. Zelfs voor iemand met een duivenmelkers long was het goed vertoeven in dit hok 😊. Wat voor Hans belangrijk is: het hok is eigenlijk onderhoud vrij en makkelijk ingericht. Het schoonmaken kost niet veel tijd. Ideaal voor iemand die zichzelf een luie liefhebber noemt. Zijn hok is aan de voorzijde geperforeerd. Het is voor gedeeltelijk open, geen trek, geen tocht of wind, maar wel een gelijkmatige luchtstroom. In dit hok heerst een geweldig klimaat en de duiven presteren er prima op.
  
Het seizoen
In het begin van dit seizoen had Hans voor zijn doen redelijk veel oude duiven. Echter het grootste gedeelte bestond uit nog niet gespeelde late duiven van 2018. Er zijn nu helaas niet veel jaarlingen meer over maar ook bij de oudere duiven is de spoeling dun geworden. Er zijn duiven verspeelt op de vluchten, teveel,  maar ook de roofvogels en dan met name de haviken slaan meer dan regelmatig hier hun slag. Natuurlijk is het niet leuk als er weer een favoriet van je hok verdwijnt maar Hans gaat hier goed mee om en probeert zich met zijn duiven aan te passen aan de natuur. De duiven komen in het najaar en in de winter niet buiten. Het voorjaar blijven ze ook vastzitten. Eind maart worden ze dan gekoppeld en eind april zijn ze pas weer voor de eerste keer naar buiten geweest. De oude duiven zijn dit jaar i.v.m. de late jongen 17x afgericht, niet zoals bij de meesten van ons op een steeds verdere afstand maar echt op korte afstanden van een paar kilometer.

Ter info: zijn 594, de winnares van Bergerac, had voor St.Vincent nog geen 800 km in de vleugels zitten. Daarnaast zijn de duiven bij huis amper los geweest. Tussen St.Vincent en Dax zaten 4 weken. De oude duiven zijn toen niet voor een training weggebracht of mee geweest op een vlucht. Ook na Dax tot aan de inkorving van Bergerac hebben de duiven geen mand meer gezien. Tegen alle duiven logica van tegenwoordig in wint zijn 594 ‘gewoon’ de 2e nationaal Bergerac in Sector III en pakt de overwinning bij Marathon Noord. Zegt u het maar!!


De 594
Afgelopen zaterdag zat Hans achter zijn PC te kijken en was hij rustig aan het wachten op de duiven van Bergerac. De meldsite van Compuclub lag eruit en hij had nog niets vernomen. Op een gegeven moment stond er plotseling een melding van de combinatie A. Driessen & Zn te Wijchen op de meldsite. Zijn vrouw keek net op dat moment naar buiten op de klep van het hok en daar zag ze een duif lopen. Snel naar buiten maar het systeem had zijn werk al gedaan en de 594 was al geconstateerd op 09.02.45 uur.

De winnares van Bergerac is een late jonge van 2015. In het geboortejaar niet de mand in geweest. Als jaarling geregeld mee geweest echter vaak (te) laat thuis. In 2017 kwam ze heel erg gewond een paar dagen na een vlucht op karakter naar huis. Hans zei destijds ‘als een duif zo gewond toch nog in staat is om thuis te komen moet het een goede zijn’. Vorig seizoen vloog ze een 41e in Sector III vanaf Dax en had ze prijs op Bergerac. Nu in 2019 vliegt ze een 49e op St.Vincent (nest stand jong 10 dagen), 289e Dax (op eieren van een dag of 10) en een 2e van Bergerac, dit alles in de sector III.  Ze bezorgt Hans een prachtige overwinning bij SMN en eindigt ook nog eens als 3e duifkampioen middaglossing. De laatste dagen voor de inkorving had ze overigens alleen de zorgen voor een groot jong. Hans had haar doffer van het hok gehaald dit zorgde ervoor dat de 594 met de dag feller werd op haar nest.

Onze winnares komt uit een doffer van Huub Spaan van de combinatie Heijsen-Spaan uit Nijmegen. Gekocht op een bon vloog deze doffer in 2013 o.a. een 1e in de kring van St. Vincent. De moeder van de 594 is een duivin van het eigen oude soort (Piet Janssen, Schmitjes/van Heijst en Jan Theelen). Deze duivin won meerdere prijzen op de overnacht o.a. in 2013 een 1e van Cahors. In de vader van deze duivin zit bloed van de soorten: Eijerkamp-Muller, Jan Peters, Bernd Morsnowski en Vluggen. Deze doffer vloog heel goed in de jaren 2010 en 2011. De moeder van deze duivin komt uit een 100% Theelen-doffer via Toon Corbeek en ‘Adje 22’ van Ad Hendriks.

Alle 3 prijs vliegende duiven van Hans op Bergerac zijn volle zusters van elkaar. Ze komen dus uit een uitstekend koppel. In 2017 zorgde een volle zuster mede voor het 2e kampioenschap middaglossing SMN. Helaas is dit koppel niet meer op het hok van Hans aanwezig. Beide ouders zijn verspeelt. Wat betreft de vader is het nog wel een bijzonder verhaal. Deze doffer bleef achter van een vlucht en werd door een Franse liefhebber uit Lourdes opgegeven. Hans sprak met de Fransman was hem dankbaar dat hij deze goede doffer had opgegeven en vertelde hem dat hij heel graag de doffer terug wilde hebben. Combinerend met een vakantieverblijf wilde hij de doffer gaan ophalen. Echter een half uur later belde de Fransman terug dat de doffer was overleden…Tot slot
Als u in deze reportage het medische verhaal heeft gemist, dat klopt. Hans is al 4 jaar niet meer bij een dierenarts geweest. Het is hier wonende midden en aanpassende aan de natuur ook een verzorging op natuurlijk basis. Als we met ons allen nu ook gaan inzien dat later beginnen met het vliegseizoen ons helpt tegen het roofvogel probleem zijn we goed bezig. Nog beter zou het zijn als we ook later beginnen met de jonge duiven vluchten. Hiermee spelen we ook in op de klimaatverandering waar we zelf maar zeker ook onze duiven steeds vaker mee te maken zullen krijgen, aldus Hans.
 
Hans en Jan bedankt voor de gezellige uurtjes duivenmelken. Nogmaals gefeliciteerd met jullie overwinning bij Marathon Noord en tot 26 oktober bij de Kruisberg in Doetinchem
 
Auteur
Mike Freriks

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging