De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Harry Hendriks, Vinkeveen wint Marseille 2019 SMN

Geplaatst: 26-7-2019

Harry Hendriks, Vinkeveen wint Marseille 2019 SMN

Slechts anderhalf uur nadat in Gilze-Rijen het 75 jaar oude hitterecord was verbroken, nam Eindhoven de koppositie over. Rond 16.40 uur werd het daar 39,3 graden. En op deze warme maar prachtige zomeravondavond ging ik samen met mijn duivenvriend Paul vd Boogaard naar het mooie Vinkeveen.
Hier woont de 57-jarige Harry Hendriks. Harry is zeker geen onbekende bij S.M.N. In 2016 eiste hij de overwinning van het Criterium der Azen en de Supercup voor zich op. Toch wil ik even voor hen die Harry niet kennen hem aan jullie voorstellen. Harry woont samen met zijn vriendin in een rustige wijk aan de buitenkant van Vinkeveen. In het dagelijkse leven werkzaam als facilitair manager in de zorgsector. Het betreft hier verpleeghuizen in Vinkeveen, Maarssen en Woerden. Als zoon van tuinder en tevens een duivenmelker werd de liefde voor de natuur en de duiven er bij Harry met de paplepel ingebracht.

De vlucht
Het is zijn nestdoffer, die het ringnummer 15-1570174 met zich meedraagt die alle concurrenten bij S.M.N. het nakijken gaf. Ingekorfd op een groot jong met daarbij ook nog eieren onder zich, moest hij de bijna 992 kilometer overbruggen. Bij een lossing om 6.35 uur en een snelheid van 1149 mpm wist deze blauw bonte doffer de thuisbasis terug te vinden. In de nationale uitslag Z.L.U. betekende dit de keurige 16e plaats. Hij ging als eerst getekende van de vier ingekorfde duiven de mand in. De 174 verdiende deze plaats omdat hij in 2017 als 106e op Perpignan in de ZLU uitslag was te vinden en in 2018 een 7e nationaal Bergerac sector 2 vloog.

15-1570174 (duif heeft geen naam)
Deze doffer heeft als vader de 13-1090098. Dit is een zoon van de bekende Vino van Richard vd Berg uit de Kwakel. Die tegenwoordig furore maakt in de combinatie Baas/Berg. Vino met het ringnummer 10-1529306 vloog in zijn vliegcarrière een 1e nat. Cahors tegen 15.704 duiven. Een 5e nat. Cahors tegen 9832 duiven en een 29e nat. Bergerac tegen 5105 duiven. Uit de 098 heeft Harry in samenkweek met een duivin van Tim Hage uit Woerden in 2016 de 2e nat. SNZH Marseille gevlogen. Richard heeft van deze geweldenaar in 2013, 2 eitjes aan Harry gegeven. Zie nu met het bekende resultaat.  Tegen de Vino stond een duivin van Gerrit Veerman uit Volendam. Misschien was deze liefhebber wel in het bezit van het bekendste koppel ooit in Nederland. Dat heb ik het natuurlijk over het “Betuwe koppel”. Deze bestond uit Petertje 02-1214615 en Agnes 03-2014909. Als moeder heeft de 174 de 14-1837253. Dit is het soort van Jos Pepping uit Egmond aan den Hoef. In de afstammeling lezen we “De Scherpe” eveneens een duif met een grote palmares. Deze duivin heeft Harry  in 2014 tijdens de beurs in Houten gekocht van Jos Pepping. Aangezien er tijdens deze beurs geen duiven vervoerd mochten worden, dit in verband met de vogelgriep, heeft hij hem vanaf de stamkaart op afstamming gekocht.

Jonge duiven
De duiven worden eind maart gekoppeld en blijven gedurende het vliegseizoen bij elkaar. De kwekers hebben dan de 1e ronde gedaan en deze jongen zijn voor de bonnen kopers. Na het spenen krijgen de jongen (50/60 stuks) open hok en deze worden op de natour afgericht. Harry is ervan overtuigd dat de jongen beter omgaan met de gevaren van de roofvogels, die erin dit natuurgebied voldoende aanwezig zijn. Ook geeft hij de ouden als het in het seizoen niet helemaal naar zijn zin gaat, open hok gedurende de dag, dit voor een tweetal weken. Hij raapt dan wel wat jongen op, die bij het sluiten van de klep tussen de ouden zitten.

Medische begeleiding
In december wordt er een kuur van 3 weken gedaan voor paratyfus. Hierna wordt er niet, zoals bij vele anderen, overgegaan op het enten van de duiven. Harry heeft hier een aantal jaren geleden slechte ervaring mee opgedaan. De duiven worden natuurlijk wel geënt op paramixo. Tijdens het vliegseizoen wordt er maandelijks een bezoek gebracht aan dierenkliniek vd Sluis. Er wordt alleen iets gegeven als er ook duidelijk iets mankeert. Er wordt dus niet blind gekuurd.

Bijproducten
Harry is hier heel erg open in geheimen heeft hij niet. De volgende bijproducten worden er gebruikt, op maandag dr. Bockamp Endosan Oregano, op dinsdag dr. Brockamp Probac 1000. Een dag voor het inkorven en op de dag van aankomst Belgasol van dr. v/d Weerd. Op de dag van aankomt conditiemix met voedingsolie over het voer van dr. v/d Sluis

Toekomst van de duivensport
Harry ziet deze niet rooskleurig in. Er is te weinig animo bij de jeugd en er vallen veel ouderen buiten de boot als de plannen van het NPO doorgaan. Het betreft hier de klokken die we in de nabije toekomst moeten huren van het NPO. Doordat de verenigingen kleiner worden zal er meer gecentraliseerd moeten worden. We zullen er toch aan moeten geloven.

Paul en ik waren bij een zeer sympathieke liefhebber op bezoek. Die het geen moeite vindt om dagelijks 1200 meter te moeten lopen om bij zijn duivenhok te komen. Die daar niet voorzien is van een waterleiding en die het water in plastic tonnen met een kruiwagen naar zijn hok moet brengen. Die daar schapen heeft lopen van om en nabij 17 jaar oud omdat zijn vader dat zo mooi vond. Niets is hem te veel.
Harry bedankt voor je hartelijke ontvangst en een leerzame avond.
                    

Auteur

Pieter Vreeling

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging