De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Pieter Woord en Louw van den Berg volbrengen een unieke trilogie

Geplaatst: 10-7-2019

Pieter Woord en Louw van den Berg volbrengen een unieke trilogie

De kop had ook kunnen zijn: Pieter Woord en Louw van den berg van Urk winnen Barcelona 2019 bij Stichting Marathon Noord. Maar dat dekt nou net niet de lading. Waarom?  In 2017 winnen zij bij SMN Perpignan met Leontine. In 2018 winnen zij Marseille met Special Lady. Nu in 2019 winnen zij dus Barcelona met Miss Urk Laureaat.
Er is nog niemand geweest in de historie van SMN die alle drie de vluchten ochtendlossing een keer gewonnen heeft en dan al helemaal niet in 3 op één volgende jaren. Als leestip ziet u onderaan linkjes voor de reportages van 2017 en 2018.  

Op Urk
René en ik zijn dus op Urk. Want ja, Urk is een eiland, dus ben je op Urk en je komt van Urk.
Pieter Woord is de man die vliegt met de oude duiven. Louw speelt en kweekt de jongen op het eigen adres een 800 meter verder op. Na het jonge duivenseizoen worden de jongen geselecteerd en op het hok bij Pieter geplaatst. In het voorjaar op het eerste nestje worden deze zo rond het begin van de zomertijd over gewend naar het hok van Pieter. Daar worden ze verder gespeeld. Op deze manier kan Pieter zijn volledige hokaccommodatie gebruiken voor de oude duiven.  

Voorbereiding 2019
Mede door hun internationale overwinning op Pau in 2018 werden de duiven later gekoppeld als in andere jaren. Het aantal huldigingen die vergezeld gaan met een internationale overwinning zijn niet op 1 hand te tellen. Tot in Maart waren de weekenden bezet en kon er dus niet gekoppeld worden. Daar de duiven niet loskomen in de winter vanwege eventueel roofvogelgevaar, worden deze pas na de koppeling weer losgelaten en getraind. U kunt zien op het filmpje dat alle duiven zijn behandeld met een roofvogelspray. Dit gezien het feit dat de duiven stram uit de winter komen en dan nog niet in een goede vliegconditie zijn. Sinds dat ze dit doen is het aantal slachtoffers aanzienlijk verminderd.
De duiven worden na het eerste nestje gescheiden ingespeeld en dan specifiek gekoppeld voor een vlucht.
Er wordt alleen maar ZLU gespeeld en men korft in bij de Groene Olijftak in IJsselstein. De reden is simpel en doordacht. In IJsselstein worden de duiven door de ZLU opgehaald en hoeven niet te worden aangeleverd. Nu nemen ze bij het inkorven en uitslaan telkens een ploeg duiven mee voor een lapje van een kilometer of 80 en de duiven trainen dan mooi op de vlieglijn. Een win-win situatie vinden ze op Urk.  
Ook worden de duiven regelmatig gelapt op een kilometer of 70 om de gang tussen de vluchten erin te houden. De jaarlingen krijgen enkele dagfondvluchten en als 2-jarige krijgen ze hun eerste ZLU vlucht.
De duiven worden getraind van 0500-0600 en van 2100-2200. Het bijlichten is van 0450 tot en met 2300 uur. Ook de jongen worden op deze tijden getraind en worden dus al gewend aan deze tijden.

Barcelona
Tot nu toe was 2019 niet echt een topseizoen. Er werden wel duiven gepakt maar niet echt in de top.
Barcelona was gelukkig voor de mannen een uitzondering. Miss Urk Laureaat ging de mand in op jongen van 8 dagen, wordt geklokt om 18.07 uur en wint waarschijnlijk de 4e nationaal. Het ECS heeft een behoorlijk verloop en nadat deze verrekend is komen ze waarschijnlijk vlak voor de duif welke als 4e gemeld is.
De duivin is van 2016 en afkomstig van Ad Fortuin uit ruil verkregen. Zij is een kleindochter van New Laureaat en New Witbuik allebei nationaal overwinnaars van Barcelona. Een mooie frêle blauwbonte duivin en 17 uur na aankomst alweer redelijk hersteld. Het mooie is dat beide partijen beter zijn geworden van deze ruil.
Pieter zat de Tour de France te kijken en de regen leek wat minder te worden, toen hij een bericht kreeg van Benzing Live dat de duivin gevallen was. Hij wist dat het een vroege was, want de meldingen werden natuurlijk nauwkeurig gevolgd.
De planning is dat ze in 2020 wederom naar Barcelona gaat, de concurrentie is gewaarschuwd. Als 2-jarige is de duivin naar Agen geweest en kwam net na de prijzen thuis. Op Perpignan speelde ze de 161e nationaal. Nu als 3-jarige deze topprestatie.  

Epiloog
Pieter en Louw zij begonnen in 2014 als combinatie. Ze hebben flink geïnvesteerd en de prestaties zijn navenant. Alle topduiven uit het verleden zijn allemaal nog aanwezig op de kweekhokken. Ze hebben een planmatige aanpak met bijzondere kanten, zoals bijvoorbeeld het spelen en overwennen van de jonge duiven. Ook wordt er goed nagedacht over bijvoorbeeld het inkorfcentrum ZLU nadat NIC Urk gestopt is.
De volgende uitdaging dit jaar wordt Perpignan. Gezien de resultaten van de eerste 2 vluchten is er gezondheidsonderzoek gedaan en er wordt ingegrepen. Eerst de duiven weer op orde en dan weer inkorven.

Na 2 internationale overwinningen, 3 overwinningen binnen Marathon Noord en vele andere titels en kopprijzen zal het niet lang meer duren voordat de volgende parel op de kroon gezet kan worden!

Reportage 2017 Perpignan

Reportage 2018 Marseille

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging