De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Benno Kastelein wint de Koninginnevlucht vanuit St.Vincent met zijn Powerlady.

Geplaatst: 29-6-2019

 

Benno Kastelein wint de Koninginnevlucht vanuit  St.Vincent met zijn Powerlady.

Op dinsdagmiddag ben ik samen met Mike richting Hengelo gereden om een reportage te gaan maken van de vluchtwinnaar die woont vlakbij het centrum van Hengelo in Overijssel. Benno heeft twee zoons die al uit huis zijn en woont in hun nieuwe vrijstaande woning samen met Patricia die op het moment van ons bezoek aan het werk was. Sinds twee jaar hebben ze hun nieuwe optrek op de kop getikt en het erg mooi opgeknapt. Vanuit de smaakvolle woonkeuken hebben ze zicht op het hok dat achter in de tuin is geplaatst. Toen ik twee jaar geleden dit bouwwerk zag op facebook had ik mijn bedenkingen maar bij Benno ‘de optimist’ heeft het erg goed uitgepakt. Het is een ‘van Zon’ hok ,welke Benno speciaal heeft laten maken, met golfplaten en licht doorlatende polycarbonaat platen die naar voren aflopen met ingebouwde valkleppen bovenop de rennen. Hij heeft vier gelijke afdelingen, drie voor de oude duiven en een voor  de jonge garde. Zijn hok is ingesloten van alle kanten. Dit geheel zorgt voor een tochtvrij hok met veel zuurstof en verse lucht hetgeen voor duif en liefhebber ideaal is. Feit is dat vanaf dag één Benno hier veel succes op heeft.

Voor het hok staat de lavendel die op het moment van de overwinning mooi aan het bloeien was. Twee weken voordat hij deze klapper realiseerde stond er op zijn facebook: ‘Ik hoop wel dat de lavendel bloeit voor de foto’s van de overwinning op St.Vincent, is toch net iets mooier’.   Alsof het zo moest zijn gebeurde het ook nog.  Onze winnaar is 55 jaar en is eigenaar van een restaurant/cafetaria in Hengelo  waar Benno samen met zijn zoon de zaak runt. Ik had wel het idee dat Benno nu samen met Patricia wat meer op zoek is naar de kwaliteit van leven, samen genieten en daar ook tijd voor vrij maken. Werken is ook naar de groothandel en de slager gaan. Benno omschrijft zichzelf als een redelijk luie liefhebber die zijn duiven gewoon wekelijks in zijn club inkorft en er eigenlijk amper mee rondrijd.

Op deze vlucht wint Benno het zilver en brons in sector III tegen ruim drieduizend duiven. Een erg knappe prestatie voor dit nog jonge hok. Het waren twee tweejarige  dames die hem verrasten. De eerste duif 2e in Sector III is een klein duivinnetje (Kleine Witpen), die hij heeft verkregen door te ruilen met Jeroen van Vugt,  en werd gespeeld op eitjes. Elf minuten later arriveerde Power Lady die boven aan de poulelijst prijkte en dus telde voor Marathon Noord. Ze wint de 3e in Sector III en pakt de overwinning bij Marathon Noord. Ze werd gespeeld op kale jongen. Op facebook melde Benno 2 weken voor St.Vincent dat hij in zijn nieuwe hok bloedluis was tegen gekomen (gratis gekregen via een kip van zijn achter buurvrouw) en dat hij hier wat aan ging doen. Toen ik dat las had ik hem al afgeschreven maar het heeft allemaal gelukkig toch goed uitgepakt.

Na een kop koffie en een taartje zijn we naar zijn mooie duivenstek gaan kijken. Toen we de topduivin Power Lady gingen bekijken zat ze vast op het nest op twee flinke donkere jongen waar de veren al van door kwamen. Ze sloeg de vingers eraf zo fel en gek was ze op haar kroost.


Hoe kom je aan zo’n topper die vorig jaar op Periqueux  al tijdens haar debuut op de overnacht de eerste vloog in Sector III.  Harald Dekker is de kweker van deze topduivin, de vader komt van Cor Vrolijk (lijn B. Schrijver x H. van Gurp) en de moeder is Blacky (mix van J,Jellema, K.Mulder en eigen soort). Benno had iemand geholpen met wat koppels duiven die in de lappenmand waren terecht gekomen, hij mocht er uit kweken maar besloot er toch niet mee verder te gaan en zo kwamen ze bij Harald terecht. Die hielp Benno vervolgens bij de herstart met enkele jonge duiven van zijn eigen soort waaronder dus Power Lady.  Het kan toch maar weer raar lopen. Zo komen er dus kampioentjes op de wereld.

Elk jaar haalt Benno jonge duiven via bonnen of ruilingen bij van veel verschillende liefhebbers.  Verder bezit hij veel rechtstreekse duiven van zijn duivenvriend Jelle Jellema die hem niet alleen van goede duiven voorziet maar ook van raad en daad. Benno’s beste duiven zijn hoofdzakelijk kleine duivinnen veelal kruisingen welke dan vaak voor de helft van oorsprong van Jelle komen.  

Het hok is zuurstofrijk en de duiven mogen gaan nestelen waar ze maar willen ook al is dat onder een patatdoos. Via luikjes in de rennen kunnen ze van hok naar hok lopen. Benno is een ruime voerder met in elk hok een dienblad met vetrijk voer waar de nestduiven zich lekker kunnen vol eten. In het middelste hok zijn de schappen in het rond gebouwd zodat de duiven elkaar goed kunnen zien. Op het huidig adres wordt alleen op nest gespeeld terwijl vroeger Benno  op weduwschap speelde.

Ik ben benieuwd of Benno de Power Lady nog gaat spelen of op het kweekhok plaatst. ‘Silver Lady’ die de 1e nationaal Cahors op haar naam zette is hij toen verspeeld en een goeie kwijt worden doet altijd pijn.  Maar hem een beetje kennende en aanhorende denk ik te weten dat Benno gewoon zijn Power Lady weer gaat inkorven. Als je wilt presteren moet je immers je beste duiven spelen.Benno is een man met een duidelijke visie en stopt veel tijd in de duivensport. Bestuurlijk is hij voorzitter van het VNCC en van de sectie Marathon NPO, erg mooi dat hij zich daar voor inzet . Vaak zie je dat bestuurders zelf minder hard vliegen met duiven maar hier is dat zeer zeker niet het geval.

Benno deze overwinning bij Stichting Marathon Noord is je van harte gegund. Bedankt voor je gastvrijheid en heel veel succes met de komende vluchten dit jaar. We gaan je graag zien op 26 Oktober op onze feestmiddag in Doetinchem.  

Auteur
Patrick Sticker

Voor diegene die het filmpje nog niet gezien hebben:

 

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.