De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog van Arjan van Gent 02-03-2019

Geplaatst: 2-3-2019

Ik ga weer een poging wagen om regelmatig mijn geschrijf te delen op deze site. Ik probeer regelmatig, meestal eens in de 2 weken te schrijven wat ik doe en meemaak in de duivenwereld. Deze weekblogs staan op mijn privé site en worden hier dus ook gedeeld.

Ik hoop dat het u boeit.

Week 1

Allereerst iedereen een goed en gezond 2019...

Ik was nog steeds op zoek naar een leuk kleurtje voor in het kweekhok en bruikbaar voor de overnacht. Nu stuitte ik op de verkoop van Bas Jansen uit Zutphen. Hij had mooie schimmels, witte en rood bonte te koop staan. Laat ik nou een dubbelslag geslagen hebben met een prachtige schimmel en een rood-bonte. Van de rood-bonte wilde ik eigenlijk het broertje hebben, ook een schimmel, maar die was echt te duur. Maar deze rood-bonte past precies op de schimmel.

Deze kan ik perfect gebruiken ook los van elkaar om te zetten op de Beens-Jellema doffer, de Dirk Veldhuis duiven of op de van der Laan duiven. Marathonbloed in optima forma.

Op Facebook veel tegenstanders gehad op het dubbel enten van Paramixo en Paratyphus. Na een week kan ik u vertellen dat de duiven er super uitzien. Ze hebben er totaal geen last van gehad.

Ook is op 1 januari de inschrijving voor Marathon Noord 2019 begonnen. voor 01.00 uur waren er al 4 die zich hadden ingeschreven!

Verder is de tentoonstelling voltekend... vanavond de ringen halen voor 2019.. eens kijken hoe het op de vereniging is.

Week 2-4

In deze weken voor de wintercheck naar Stephan in Kockengen geweest. Spoelwormen was het oordeel, dus de duiven 2 dagen gekuurd en 2 weken later wederom 2 dagen. Na de eerste keer het jonge duivenhok waar de duivinnen zich nu bevinden helemaal onder en boven de roosters gereinigd en gebrand. Na de laatste keer oude duivenafdelingen helemaal gereinigd onder en boven de roosters en helemaal uitgebrand. Ook het jonge duivenhok werd schoongemaakt en gebrand. Bij de kweekdoffers werd alles gebrand.
De kweekdoffers en de duivinnen worden sinds week 3 bijgelicht. van 0700 tot 1900 brand het licht. Aan het einde van week 4 wil ik de kwekers koppelen.
Ze zijn al een keer aan elkaar voorgesteld, maar alle koppels zijn nieuwe koppels. Ook hoop ik koppel 9 ook te kunnen koppelen, het Coen van Haarlem koppel van Bas Jansen.

Wanneer de kwekers eenmaal gekoppeld zijn gaat het licht weer uit bij de duivinnen. Bij de kwekers zal het blijven branden totdat er eieren zijn.

De tentoonstelling was een groot succes. Zaterdagavond werden de duo's gebracht en gekeurd. De meeste liefhebbers bleven zitten en hadden alle belangstelling en aandacht voor de keuring. Zoals verwacht gingen de prijzen bijna allemaal naar de voorzitter en de landelijke dagfondtopper. Mijn twee jaarlingen deden het ook prima. 2x 92 punten. Op zondagmiddag was het erg druk met bezoek en was het erg gezellig. Een beetje andere opzet deed wonderen.

Korte Update. Donderdagavond de kwekers samengezet. Vrijdagmiddag 2 duivinnen omgezet wat wonderen deed. Verder het jonge Bas Jansenkoppel weer uit elkaar gehaald. De doffer is gewoon te jong. Dus proberen we het met deze 2 over een maand.
De koppels zijn inmiddels beschreven op mijn site.

Week 5-8

Bij de kwekers kwamen de eerste  eieren na 12 dagen. In twee dagen lagen er bij alle koppels eieren op 1 na. Dit late duivinnetje heeft na 17 dagen gelegd. Inmiddels denk ik gezien te hebben dat er 13 van de 14 eieren bevrucht zijn. Het koppel van het late duivinnetje heb ik nog niet gechecked.

Ze hebben hun geelkuurtje gehad tijdens het broeden. Nu moeten we afwachten hoe de jongen uit gaan komen. Gelukkig is het wat warmer en lichter geworden. De eerste 10 dagen met de koppeling was het koud en vroor het 'snachts. Maar de duivinnen gingen precies leggen toen de nachtvorst verdween.

Ook heb ik het kweekhok helemaal weer schoongemaakt. Een klikootje vol en weer lekker proper.

Dit weekend heb ik de doffers en duivinnen allebei 1 keer los gehad. Van de 4 late aankopen heeft er zich net 1 doffertje gemeld. Eén van de Vlielanders is een doffer. Nu is het nog wachten of één van de twee Bas Jansen duifjes een doffer is. Hij is verkocht als een vermoedelijke doffer, maar ik heb mijn twijfels. Ik geef ze nog een week of twee en dan zien we verder. Wellicht gaat het licht en het warme weer zijn werk doen.

Tijdens de voorjaarsbeurs staat MarathonNoord in stand 219. Ik ben er op zaterdag. Eens kijken wie er allemaal langs gaan komen.

Ook ben ik druk met de 4e marathonavond welke we organiseren in ons Nationaal Inkorfcentrum. We hebben weer een interessant programma samengesteld.

Alles gaat nog steeds elke week in bad. Daar wordt zeer gretig gebruik van gemaakt.

Verder weinig nieuws omtrent de duiven. Alles ziet er goed uit.

Week 9-10

Inmiddels zijn er 13 jongen uit. 1 Ei was dus onbevrucht.  De twee latere eieren zijn ook bevrucht. Inmiddels blijkt de rode van Bas Jansen dus een duivin deze is dus weer uit het hok naar een ander die een duivin nodig had. Het lijkt erop dat van de twee Vlielanders er dus 1 een doffer is. Dat is mooi. Die grijze ga ik later inkoppelen in het kweekhok en dan gaat er een uitvliegende duivin naar het vlieghok.
De marathonavond ligt vast. De verkoop loopt van 5 tot 14 maart as op www.toppigeons.nl.

Zaterdag sta ik op de voorjaarsbeurs voor onze mooie stichting, dus wellicht ga ik u daar zien.

De duiven zijn inmiddels dus allemaal 3x los geweest. Lekker buiten spelen. Ze speren de hoogte in en dan spelen ze lekker door de lucht. Er zit nog geen vliegconditie op, maar dat hoeft nog niet. Daarvoor gaan ze te onregelmatig los. Na half maart hoop ik dat meer te kunnen doen, want dan hebben we weer meer daglicht.

Tot op de voorjaarsbeurs !

 

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 14 juli 2020
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juli 2020
Lossing St.Vincent gepland
zondag 26 juli 2020
Inkorven Barcelona
vrijdag 31 juli 2020
Lossing Barcelona gepland
maandag 3 augustus 2020
Inkorven Perpignan
dinsdag 4 augustus 2020
Inkorven Dax
vrijdag 7 augustus 2020
Lossing Dax gepland
vrijdag 7 augustus 2020
Lossing Perpignan gepland
maandag 10 augustus 2020
Inkorven Narbonne
dinsdag 11 augustus 2020
Inkorven Bergerac
vrijdag 14 augustus 2020
Lossing Bergerac gepland
vrijdag 14 augustus 2020
Lossing Narbonne gepland