De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Henk Wegh, Lochem, Kampioen Ochtendlossing 2018 Marathon Noord

Geplaatst: 1-11-2018

Henk Wegh, Lochem, Kampioen Ochtendlossing 2018 Marathon Noord

Kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord wordt je niet zomaar. Je moet één van je twee aangetekende duiven op drie vluchten in de kop van de uitslag zien te pakken. Op de Ochtendlossing tellen hiervoor de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. De concurrentie bestaat uit de beste liefhebbers van de ZLU-vluchten van ‘boven de grote rivieren’. Het gebied loopt van het Noordelijk deel van Zuid Holland, via Noord Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen naar Friesland. U kunt wel nagaan welke namen we dan allemaal tegenkomen. Ik ga ze niet noemen, want je kan makkelijk een topper vergeten. Van al deze toppers was Henk Wegh uit Lochem in 2018 de beste. Henk heeft zijn sporen de laatste decennia wel verdiend op de ZLU-vluchten … metname op Barcelona. Naast zijn eigen hok hebben veel andere hokken meegeprofiteerd van de goed verervende eigenschap van Henks duiven. Na een paar mindere jaren heeft Henk vanaf 2017 weer de weg omhoog gevonden. Dit jaar kan hij een parel toevoegen aan zijn erelijst … Kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord. Een kroon op een goed seizoen voor de voorzitter van de Fondunie 2000.

De liefhebber
Henk Wegh (78 jaar) uit Lochem is de Kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord. Henk is inmiddels 15 jaar met pensioen. De laatste jaren van zijn werkzame leven was hij directeur van de Daf-dealer (Cosmo) in Lochem. Henk is opgegroeid in een binnenvaartschippersgezin. Vader Wegh had een stoomsleepboot. Henk is opgegroeid bij een oom en tante in Doornenburg. Dat was natuurlijk doordat het gezin niet lang op dezelfde plek was. In die jaren ving Henk een duif op, die hij in een konijnenhok deed. Daar kwam er nog één bij. Dat werd natuurlijk een koppeltje. Vanaf de middelbare school ging Henk naar kostschool. De duiven moesten mee. De zusters van de kostschool hielpen met verzorgen van de duiven. Nadat Henk zelfs op een schip waar hij werkte een duif in een hokje op het dek had, kwam hij voor vast in Venray te wonen. In 1970 begon hij daar met duiven. Zijn start kwam doordat hij via zijn werk in aanraking kwam met Joost van Haren uit Venray. In 1974 trouwde Henk en ging in Overloon wonen. Daar startte hij opnieuw met duiven.
De laatste nieuwe start was in september 1988. Henk werkte in Lochem bij Cosmo, de Daf-dealer. In 1989 heeft de kampioen van de Ochtendlossing bij de Marathon Noord op het huidige adres de eerste jonge duiven gekweekt. Het eerste jaar ging het gelijk goed op het hok. Henk had het vorige huis met het hok samen moeten verkopen. De nieuwe eigenaar kon wel wat met dat duivenhok. Op het erf van zijn huidige huis stond een oude schuur voor een paar varkens. Hij verbouwde deze locatie als duivenhok. De bedoeling was dat dit tijdelijk zou zijn. Binnen niet al te lange tijd zou er een echt duivenonderkomen worden neergezet. Maar toen het op het tijdelijke hok (de oude varkensschuur) het gelijk heel goed ging, is deze mini-stal tot op de dag van vandaag het vlieghok van Henk gebleven.

2012-198

Kampioen Ochtendlossing
Henk Wegh uit Lochem werd Kampioen Ochtendlossing Marathon Noord met de volgende prijzen in deze competitie: 11e Barcelona (met ‘de 198’ van 2012), 21e Marseille (met ‘de 574’ van 2015) en de 8e Perpignan (met ‘de 542’ van 2015). Nationaal had Henk de volgende prijzen op deze vluchten: 112e nationaal Barcelona (1249 km), 168e en 184e nationaal Marseille (3 duiven mee) en de 50e nationaal Perpignan (2 van de 3 duiven in de prijzen).

De duiven die het Kampioenschap binnenhaalde
Op Barcelona pakt Henk de 11e prijs in de competitie van Marathon Noord. De duif die hiervoor verantwoordelijk was, is ‘de 198’ van 2012. De vader van deze duivin komt van Gerard Koopman. In de stamboom van de dagfondduif zit Duco, Mister Ermerveen, Gazira, Ribucan en Edana. De moeder van ‘de 198’ is een Inteelt naar de doffer van ‘Het Goede Koppel’. De opa van moederskant is een zoon van ‘Het Goede Koppel’. Hij won o.a. de 10e nationaal Barcelona. De oma van moederskant is een dochter van de doffer van ‘Het Goede Koppel’. De moeder van ‘de 198’ is 100% van het soort van Jeu Vervuurt. ‘De 198’ won inmiddels 8 overnachtprijzen waaronder drie op Barcelona.
De duif die onze man uit Lochem pakte op Marseille (21e prijs in de Stichting Marathon Noord) is ‘de 574’ van 2015. Deze doffer pakte op Pau (eerder in 2018) de 70e nationaal, op Cahors 2017 de 59e nationaal en nog een prijsje op Perpignan 2018. Deze donkerkras doffer komt van vaderskant uit een koppeling ‘Zoon Gouden Barcelona’ van de comb. Vrösch-Meijers uit Heerlen met het Perpignan-duifje van Henk zelf. Deze duivin won de 4e internationaal Perpignan en komt uit ‘Zoon Gouden Barcelona ‘05’ met kleindochter ‘Gouden Barcelona ‘05’. De moeder van ‘de 574’ is ‘de 198’ van 2012, de duif van Barcelona, die hierboven staat beschreven.
Op Perpignan had de kampioen Ochtendlossing ‘de 542’ van 2015 voorop. Deze duivin won naast de 50e nationaal Perpignan 2018 in 2017 o.a. de 44e nationaal Orange. Haar vader is een kleinzoon van de 2e Internationaal Barcelona. De oma van vaderskant komt van Sam de Jong … uit zijn Superkoppel. De oma van vaderskant is een dochter van de 2e Internationaal Barcelona met een dochter van een F3-tje met de dochter 7e nationaal Tarbes van Jeu Vervuurt. De moeder van ‘de 542’ is de Blauwe Barcelona, die bij Henk o.a. de 53e Barcelona won. Zij komt weer uit de 10e nationaal Barcelona (uit het Goede Koppel van Vervuurt) met ‘Het Barcelona-duifje’ (87e nationaal Barcelona). Deze laatstgenoemde duivin komt weer uit een Vervuurt-duivin met een zoon van de TV-winnares, die toen gekoppeld stond aan de vader van ‘De Autowinnaar’. In deze koppeling zit weer van twee kanten ‘De Wegh-duivin’.


2015-574

Het seizoen en de verzorging
Henk is gestart met 30 koppels vliegduiven. Hij heeft gekoppeld op 20 maart en de vliegkoppels hebben allemaal één jong grootgebracht. De duiven worden het hele seizoen op het nest gespeeld. De favoriete standen voor de marathonvluchten zijn 10 dagen of ongeveer 7 dagen jongen. Henk: ‘Op deze standen kunnen zowel doffers als duivinnen goed uit de voeten.’
In het begin van het seizoen slaat Henk een paar korte vluchten over. Onze kampioen uit Lochem: ‘De oude duiven gaan ineens op een vlucht van ongeveer 200 km. De jaarlingen breng ik zelf een paar keer weg en gaan dan op een vlucht van 120 km mee. Dit jaar was de gezondheid vanaf het begin goed. Zo goed dat de vorm medio juni volgde’.
Henk voert tijdens de kweek Matador-voer en in het vliegseizoen Mariman. Dit voer wordt aangevuld met snoepzaad, hennerp en een vetrijke mengeling. Dit laatste krijgen ze de laatste dagen voor inkorven. Voor het vliegseizoen krijgen de duiven een parastop-kuur en een wompil. Op de eerste eitjes krijgen ze verder gedurende 5 dagen een kuurtje met BS tegen het geel. Al deze producten komen van  Henk de Weerd. Tijdens de vluchten komt Henk nooit bij een dierenarts. Hij zegt hierover: ‘Als je tijdens het seizoen van 7 weken naar de dierenarts moet is het toch al te laat.’ Naast eerder genoemde middelen geeft Henk geen natuurproducten. Wel krijgen ze regelmatig ‘allerhande’.


2015-542

Tot Slot
Henk is al weer wat jaren de voorzitter van de Fondunie 2000. Tot slot nog een mooie uitspraak van Henk, waarmee hij aan mijn opa deed denken: ‘Duivensport is een ziekte, daar kom je nooit vanaf. Je bent altijd met de toekomst bezig, dus je blijft actief. Dat is een voordeel’. Mijn opa zei daar altijd bij: ‘Een duivenmelker wordt altijd een jaar ouder als ‘een normaal mens’ … volgend jaar vliegen de duiven zeker beter.’
Henk ik wil je (ook namens Mike) hartelijk danken voor de gezellige zaterdagmiddag in Lochem. We gaan elkaar nog regelmatig zien … zeker in Doetinchem bij de prijsuitreiking.


auteur
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging