De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Wim en Mart Derksen, Almelo, 2e Kampioen Ochtendlossing Marathon Noord

Geplaatst: 18-11-2018

Wim en Mart Derksen, Almelo, 2e Kampioen Ochtendlossing Marathon Noord

Tweede worden in een competitie van de Marathon Noord is een hele prestatie. Het is voorbehouden aan topliefhebbers. Met je aangewezen duiven moet je drie keer per jaar er goed bijzitten. Bij de competitie van de ochtendlossing zijn deze drie keer de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Als je weet dat je concurrenten bestaan uit onder andere Jelle Jellema, IJsbrand Kaptein, Verweij-de Haan, Kees Droog, Harold Zwiers, Jan Hommes en znn, Jurrian van Amerongen en zo kan ik nog wel even doorgaan, dan is het geweldig als je deze mannen allemaal verslaat en mag je als tweede het podium betreden. In 2018 slaagde daar Wim en Mart Derksen uit Almelo in. Een prestatie waar opa en kleinzoon met veel genoegen op terug kunnen kijken.

De liefhebbers
De combinatie uit Almelo bestaat uit Wim (79 jaar) en kleinzoon Mart (20) Derksen. Wim is inmiddels al wat jaren met pensioen en daarvoor was hij leraar Machineschrijven bij DOC (Doetinchem). Mart is een timmerman. Wim is geboren in het Oosten van Gelderland, in Stokkum bij ’s-Heerenberg. Hij heeft vanaf zijn 8e jaar duiven. Hij is door een oom in aanraking gekomen met de sport. Wim mocht hem helpen met de verzorging als hij druk was met werken. Zoals iedereen in die tijd is Wim begonnen als programma-speler. Bij zijn ouders heeft Wim ook nog eens een paar jaar duiven gehad. Vader Derksen was niet erg enthousiast over de hobby van zijn zoon. Toen is de nestor van de duivenfamilie Derksen weer bij oom en opa (die samen een bedrijf hadden) duiven gaan houden. Daar was Wim dan ook dag en nacht te vinden. Dat vond zijn vader ook niet gezellig. Het logische gevolg was dat hij thuis weer een hok heeft gekregen. In 1969 kwam Wim in Almelo te wonen … eerst op een ander adres. Toen zoon Anthony (vader van Mart) oud genoeg was om mee te doen, heeft Wim jarenlang met zijn zoon in combinatie gevlogen. Inmiddels speelt deze zoon op de programmavluchten, met de nadruk op de dagfond en jonge duiven, in combinatie met zijn zwager. Hij hoort tot de top van afdeling 9 op zijn discipline. In de tuin van Wim staat 16 meter duivenhok: 5 afdelingen voor de oude vliegers, 2 voor de jongen en 1 voor de kwekers. Wim speelt op 3 afdelingen en Mart op 2 afdelingen met de vliegers. Dit hok is naar het huidige adres overgezet eind jaren ’70. Het hok heeft een lekker klimaat. Er zitten schuiven in, maar deze worden nooit verzet. Hoe warmer het hok hoe beter. Op een gegeven moment had opa Wim twee afdelingen leeg. Op deze hokken speelt sinds enkele jaren Mart. Hij speelde eerst van het erf van zijn ouders, maar daar had hij veel last van de roofvogels. Doordat Mark bij opa mee ging vliegen, kwam de motivatie bij opa Wim ook weer helemaal terug. Wim: ‘Zo’n jonge gast inspireert je. Omdat hij zijn eigen afdelingen heeft, is er ook een gezonde competitie tussen Mart en mij.’
De stam die Wim en Mart hebben bestaat voor het overgrootste deel uit duiven van de Gebr. Brugemann en Jelle Jellema. Er zit nog een vleugje van het oude soort in, wat voor het grootste deel uit Brinkman-duiven bestaat. Samen hebben Wim en Mart 24 kweekkoppels. Om nieuwe vliegduiven te kweken wordt er gekruist. De beste duiven worden ingeteeld om het kweekhok te versterken.

Het 2e Kampioenschap Ochtendlossing
Wim en Mart Derksen werden 2e Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Ze moesten alleen Henk Wegh uit Lochem voor laten gaan. Op Barcelona pakten zij de 18e prijs, op Marseille de 7e prijs en tot slot op Perpignan lieten ze de 28e prijs noteren. Nationaal hadden ze op Barcelona de 126e prijs (ook nog de 158e en 3 van de 4 duiven in de prijzen), op Marseille de 26e nationaal (2 mee en 1 prijs) en op Perpignan de 261e nationaal (alle 3 de Perpignan-duiven in de prijzen). Op deze vluchten tellen zoals in de hele competitie van de Marathon Noord alleen de eerste twee getekende duiven.

De duiven die deze titel binnenhaalden

Twee duiven haalden de punten binnen, zodat Wim en Mart Derksen uit Almelo als 2e eindigde in de competitie van de Ochtendlossing bij de Marathon Noord. De eerste was ‘de 427’ van 2015. Zij won de16e Barcelona en de 28e Perpignan. Nationaal betekende dit respectievelijk de 126e en de 261e prijs. Deze kras-duivin komt uit ‘Zoon Mister Marseille’. ‘Mister Marseille won veel prijzen (o.a. de 91e nationaal Marseille en de 4e Limoges van de VNCC). Deze doffer is overwegend van het Brugemann-ras en bleek later ook een goede kweker te zijn. De moeder van ‘de 427’ is een Jellema-duivin. Zij komt uit ‘Rode Barabas’ (Jelle Jellema maal Harold Zwiers) met dochter Hellas. Uit de moeder van ‘de 427’ komen al meerdere goede nazaten.

De tweede topper is ‘de 971’ van 2015. Zij won de 7e Marseille bij Marathon Noord en de 26e nationaal. Deze donkere witpen duivin komt ook uit een zoon van ‘Mister Marseille’ met een Brugemann-duivin. In deze duivin vinden we ‘De Orhan’ nog terug. De moeder van ‘de 971’ komt uit een zoon van ‘Mister Marseille’ (met een Brugemann-duivin). Deze zoon van ‘Mister Marseille’ stond gekoppeld aan een duivin met een afkomst van 50% Brinkman en 50% Brugemann.

Het seizoen
Het seizoen is gestart met 90 vliegers (waarvan 70% jaarlingen). De jaarlingen zijn als jong alleen op de natour ingespeeld, daardoor hebben ze bij de jaarlingen veel uitval. Vanaf het begin wordt alles zoveel mogelijk ingemand. Tot aan de dagfond gaan ze wekelijks mee. En dan wordt het geleidelijk terug genomen. Alles wordt op het nest gespeeld. De neststand van 12 tot 16 dagen eieren is favoriet, maar duivinnen op 3 of 4 dagen jongen mag ook. Op Marseille is nationaal een vroege prijs gepakt. Deze Marseille-duif kwam kapot thuis van St. Vincent middaglossing. De mannen hebben dit duifje toen een geelpil gegeven. Toen is ze teruggenomen en vervolgens zijn ze de training weer gaan opbouwen. De mannen zagen weer meer leven en gedrevenheid in het duifje komen en toen is ze ingemand op Marseille. Dat leverde een kopprijs op.
Ieder jaar wordt er op 18 maart gekoppeld. De duiven brengen dan een koppel jongen groot. Voor zover ging het normaal in 2018. In het begin van het vliegseizoen liep het echter niet goed genoeg. Vanaf het weekend van Barcelona en Dax ging het lopen. Zo is ieder jaar weer anders. Vorig jaar, in 2017, ging vanaf het begin van het seizoen goed en ging het op het eind minder.
Waarom ging het van het weekend van Barcelona en Dax beter? Wim: ‘Mart had een paar dagen geen tijd gehad om schoon te maken. Het ging goed op Barcelona. We hebben toen niet meer schoongemaakt tot eind augustus. Of dat het is geweest, weet je natuurlijk nooit zeker. Maar als het goed gaat, moet je die lijn doorzetten. Nu, in het najaar, zijn we weer begonnen met schoonmaken. In de winter moet je de duiven beter verzorgen dan ’s zomers. In de winter worden de prijzen verdiend voor het komende seizoen. De ruiperiode is heel belangrijk.’

Verzorging en Beleving
De duiven krijgen voer van Beyers. Voor het grootste deel is dat de mengeling van Koopman (All-In-One). In het begin zit er ook nog Kweek van Beyers bij. Het voer wordt altijd aangevuld met P40, TOVO en snoepzaad erbij. Duiven worden regelmatig gecontroleerd door Jelle Jellema (metname de duiven van Mart). Voor het seizoen krijgen de duiven een geelpil van De Weerd (Mart heeft deze geelpil van Jellema) of een klein kuurtje. Tussendoor krijgen ze alleen iets als het nodig is. Gelukkig is dat bijna nooit het geval.
Het seizoen is al met al goed verlopen … Wim en Mart: ‘We houden er een tevreden gevoel aan over. We hadden graag nog iets vroegere prijzen gepakt, maar uiteindelijk zijn we gewoon tevreden. We hebben een vaste stam. De goede vliegers komen soms uit het ene koppel en dan uit het andere.’ Mart: ‘Toen ik in 2015 bij opa ging vliegen, wende ik wat duiven over. De eerste duiven die dat jaar al goed kwamen, zijn dit seizoen de duiven van Barcelona en Perpignan.’
Wim en Mart zijn gedreven duivenliefhebbers. Het blijft echter wel een hobby. Wim vindt het verzorgen van de duiven het mooist. En Mart? … ‘Vroege duiven draaien!’

Tot Slot
Wim en Mart genieten van de duiven en de sport die ze samen met hun beesten doen. Wim is blij dat ze Marathon spelen met hun duiven. Opa Derksen: ‘Marathonspel geeft minder ergernis dan het programmaspel. Het is rustiger en minder gestresst.’ Mart beaamt dit. Tot slot zegt Wim: ‘Het is erg jammer dat het terug loopt.’ En dat is zo en dat kan misschien veranderen als je wat aansprekende vluchten gaat organiseren en een samenwerking tussen de verschillende organisaties, zodat je een compacter programma krijgt. Dat zal tijd kosten om dit voor elkaar te krijgen. Wim en Mart bedankt voor jullie openheid en de gezelligheid tijdens het bezoek wat Mike en ik bij jullie hebben afgelegd. Voor nu zeggen we … tot op de feestmiddag in Doetinchem !!!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging