De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Koos Steenbeek en zn, De Bilt, Duifkampioen over 3 jaar Marathon Noord

Geplaatst: 8-11-2018

Koos Steenbeek en zn, De Bilt, Duifkampioen over 3 jaar Marathon Noord

Koos Steenbeek en zn zijn vaste waardes op podia waar prijzen worden uitgereikt voor de marathonduivenvluchten. Afgelopen seizoen hebben ze weer laten zien, dat ze tot de beste liefhebbers van Nederland behoren. Metname op de ZLU-vluchten lieten ze van zich spreken. Bij de Fondunie 2000 werden Aangewezen Kampioen en op een haar na geen Keizer Kampioen. Op de middaglossing misten ze wel de kopduiven, maar was het prijspercentage meer dan goed. Bij de Marathon Noord hadden ze de beste Middaglossingsduif over drie jaar met ‘Miss Puck’. Een geweldige duivin die over 3 jaar 9 prijzen kon pakken, waarbij een paar echt vroege prijzen !!!

Geschiedenis
Achter de naam Steenbeek en zn schuilen twee mannen: Koos Steenbeek (60 jaar) en zoon Boyd (22 jaar). Boyd is de laatste jaren wat minder fanatiek met de duiven. Koos is loodgieter van beroep en dat al 42 jaar. In 1969 is hij door een buurman geïnteresseerd geraakt in postduiven. Koos had de liefde voor duiven niet helemaal van een vreemde. Pa Steenbeek had in zijn jonge jaren ook duiven gehad. Met zijn ouders woonde Koos in een bovenhuis. Hij zat in het weekend altijd op het balkon als de duiven van de buurman thuis moest komen. Tevens zat hij te peinzen hoe hij het aan moest pakken om uiteindelijk zelf met duiven te beginnen. Bij een vriend hadden ze een bloemenwinkel met kwekerij. Daar heeft Koos samen met een paar vrienden een hondenhok gezet om duiven in te doen. En hoe kwam je aan duiven? In het park Van Boetselaar in De Bilt gingen de jongens duiven vangen die een ring om hadden. Dit deden ze met een soort van kleine lasso. Er werd voer in en om de lasso gelegd en als de duif met een poot in de lasso stapte werd er aan het touwtje getrokken. Het touwtje ging strak om het pootje zitten en zo hadden ze de duif te pakken. De duif met het ringetje werd dan opgegeven. Meestal kregen ze dan het eigendomsbewijs.
We maken een sprongetje in de tijd. In 1985 is Koos op het huidige adres verder gegaan met de duiven. Strak tegen de schuur aan staat 5 meter vlieghok. Hierin zit 80 cm voor weduwduivinnen. Een afdeling voor de weduwnaars en een hok voor de nestkoppels. Op en in de schuur is een hokje gebouwd voor de 9 kweekkoppels en 50 tot 60 jonge duiven. Tot een paar jaar terug speelde Koos op dit hok alle vluchten. Van Duffel tot en met Barcelona. Hij liet enkel een paar ZLU-vluchten schieten. Niet zo lang geleden werd Koos Keizer Generaal van de hele afdeling. Sinds 2017 speelt hij de korte vluchten niet meer en probeert hij alle marathonvluchten te spelen. Op de ZLU gaat het sinds vorig jaar gelijk stukken beter.

Stamopbouw
De basis van de huidige stam van Koos en Boyd zijn de duiven van First Price Pigeons. Hun topkoppel komt van dit kweekcentrum. Dit koppel bestaat uit een zoon van de ‘Donkere Barcelona’ met een dochter ‘Raket’. Koos en Boyd hebben veel succes eveneens met een Zoon van de bekende ‘Carteus Giant’ van Gerrit & Jaco van Nieuwamerongen. Deze doffer kweekt goed samen met een duivin uit het stamkoppel, die een 3e en 4e nationaal St. Vincent won. Uit dit koppel komt o.a. de duifkampioen over 3 jaar. De laatste jaren heeft Koos twee goede kweekduivinnen van Verweij-de Haan. Uit de dochter van Milos kweekten Koos en Boyd de 10e nationaal Bergerac 2017. En uit een zus van Mila komen nu al twee goede ZLU-vliegers.
Bij de kweek wordt er veel gekruist. Zeker als er vliegduiven worden gekweekt. Om het kweekhok aan te vullen worden de beste duiven ingeteeld om die vervolgens weer te kruisen.

Het seizoen
Koos heeft geen snelheidsduiven (sinds 2017) meer. In totaal zitten er 60 vliegduiven. 40 tot 50% zijn jaarlingen. Op 3 maart is er gekoppeld. Dit was met volle maan. Koos: ‘Ik houd er rekening mee als de andere omstandigheden ook goed zijn, anders niet. Ze zeggen dat je dan minder verliezen hebt. Baat het niet, schaadt het niet.’ De duiven brengen allemaal 2 jongen groot. Dit jaar is Koos de derde vlucht begonnen. Ze gaan mee met de afdeling op zaterdag of zondag. Ook wordt er weleens in Hank ingemand. Deze diversiteit houdt verband met de neststanden. Op welke standen worden de duiven ingemand op een marathonvlucht? Koos: ‘Standen zijn niet zo belangrijk. Ik heb voorkeur voor de periode van 10 dagen broeden tot 4-5 jongen.’
De duiven krijgen bij de familie Steenbeek Matador voer. In het voorseizoen is dat de Start-mengeling. Als het seizoen begint komt daar Premium Fond voor in de plaats. Met de marathonvlucht wordt deze mengeling aangevuld met de Energy-mengeling. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s, TOVO, snoepzaad, P40 en hennep. Koos geeft natuurproducten van Bonypharma, zoals SGR en Bronchicorn. Drie weken voor de eerste marathonvlucht worden de duiven gecontroleerd door een dierenarts en ook nog als Koos het tussendoor niet vertrouwt. Anja Versluijs neemt ze dan mee naar Peter Boskamp.
In 2017 had Koos dat ook gedaan. De duiven had hij vrijdagmiddag ingemand in Hank. Anja belde op dat de duiven van Koos barsten van het geel. Zaterdag kwamen de duiven van een zware Souppes-des-Loing als de brandweer. ‘Wel grappig, maar ik heb naderhand wel gekuurd, hoor,’ vertelt Koos.
Door de warme zomer hebben de duiven vaker iets tegen het geel gegeven. Een keer 3 dagen BS extra en een keer een magixpil opgestoken. Dit allemaal op eigen inzicht.

De Duifkampioen Middaglossing over 3 jaar
De duifkampioen van de middaglossing over drie jaar bij de Marathon Noord is ‘de 315’ van 2013, Miss Puck. Zij is een laat jong van 2013. In 2014 heeft ze een paar inspeelvluchten gehad … niet verder dan 300 km. In 2015 belandde ze in het kweekhok. Uiteindelijk is ze dat jaar toch nog een paar vluchten gespeeld. En toen 2016, 2017 en 2018. Gelijk in 2016 de 6e nationaal St. Vincent. Ze was bijna Nationaal Duifkampioen Middaglossing. Op Bergerac kwam ze aardig gewond terug en won ze toch nog een middenmootprijs. Ze kwam net tekort voor de nationale titel. Ze werd toen 6e nationaal duifkampioen. In 2017 won ze o.a. de 18e nationaal St. Vincent. Ze werd vorig jaar duifkampioen van de fondclub Utrecht. Het jaar ervoor, 2016, werd ze ook duifkampioen van de Afdeling 7.
In de Marathon Noord won ze 7 prijzen. Ze stond een keer niet als getekende (haar eerste vlucht) en dit jaar was ze mee op Perigueux (Cahors) in plaats van Bergerac. Haar prijzen in de Marathon Noord: 23e Albi 2016, 30e Cahors 2017, 7e St. Vincent 2017, 75e Dax 2017, 93e Bergerac, 103e St. Vincent 2018, 71e Dax 2018. In de sector 3 won ze o.a. de volgende prijzen: 6e nationaal St. Vincent 2016 en 18e nationaal St. Vincent 2017.
Ze komt uit een dochter van het basiskoppel, Zoon Donkere Barcelona van Anton van Haaren met een dochter van De Raket van Klessens-de Lepper. De moeder van de duifkampioen won zelf de 3e en 4e nationaal St. Vincent. Haar vader is de Zoon van de Carteus Giant van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal. Deze bekende doffer is de vader van 4 verschillende teletekstduiven, waaronder de 3e nationaal Narbonne 2015 van de mannen uit Veenendaal en Het Veens Blauwtje van Harold Zwiers. Leuk aan het Veens Blauwtje is dat haar moeder een duivin is die de mannen uit Veenendaal weer van Koos Steenbeek hebben gekregen.

Tot Slot
Ik besloot dit voorjaar het verslag op Het Marathonduivenjournaal: ‘Tot de volgende keer!’ Dat is dan weer snel geregeld met het halen van het duifkampioenschap over 3 jaar op de Middaglossing bij de Marathon Noord. Bedankt Koos voor de gezellige ochtend in De Bilt en tot bij het inkorven van de taartvluchten en de feestmiddag van de Marathon Noord in Doetinchem.

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging