De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jan van Straten uit Utrecht heeft de beste ochtendlossingsduif over 3 jaar bij SMN

Geplaatst: 5-10-2018

Jan van Straten uit Utrecht heeft de beste ochtendlossingsduif over 3 jaar bij SMN
 
En weer heeft de 75-jarige Jan een parel aan zijn kroon toegevoegd. De beste duif van de ochtendlossing over 3 jaar is geen kattenpis. Jan heeft al veel gewonnen en dit is dan wederom een hoogtepunt van een erg goede liefhebber. Nu wil het feit dat broer Piet uit Vianen dit jaar Dax won bij Marathon Noord.
 
Jan woont in de wijk Pijlsweerd welke tegen het oude centrum van Utrecht aan ligt. De achtertuin van de woning van Jan ligt tussen twee hoge woningrijen in. Beide rijen 5 verdiepingen hoog. Het hok van Jan staat in de vorm van een L. De lange poot waar de jongen zitten staat op het oosten en de korte zijde op het zuiden. De weduwnaars zitten precies in de hoek en krijgen dus tussen 12.00 en 13.00 de eerste zon. Jan speelt met 22 weduwnaars het klassieke weduwschap en met 16 koppels nestduiven.
De jonge duiven worden helemaal niet gespeeld. Deze worden als jaarling 8 tot 9 keer weggebracht en dan worden ze op 100 km gezet. Daarna gaan ze met het programma mee. Verder vliegt Jan alleen nog maar ochtendlossing omdat het anders te veel wordt.

Sterke Japie
Sterke Japie is één van de favoriete doffers van Jan en de winnaar van het klassement van de beste ochtendlossingsduif over 3 jaar bij Marathon Noord. Hij weet gewoon dat deze doffer komt als deze wordt ingekorfd. De doffer is middel groot en ondanks de rui ziet hij er super uit. Vol spieren en spirit.
Het is een laat jong van 2013 maar werd toch in 2014 gespeeld op Agen ZLU waar hij gewoon zijn prijs pakte. In 2015 pakte hij een dikke 1 op 10 prijs van Perpignan. En 2016, 2017 en 2018 pakte hij elke jaar een prijs van Barcelona en Perpignan. (Barcelona in 2017 alleen internationaal) 95e nationaal Barcelona en een 596e nationaal Perpignan in 2016, 451e nationaal Perpignan in 2017 en 350e Barcelona en 125e Perpignan in 2018.
De doffer wordt gespeeld op weduwschap en niet meer dan 2 ZLU vluchten per jaar.
De doffer komt uit Max maal Anna.
Max is product uit een doffer van P. Bruinenberg uit Steenwijk maal een duivin, genaamd Hannie, uit de 160 x inteelt dochter van de Barca 212 van Jan van Haaren uit Oss. De doffer van P. Bruinenberg komt uit broer Jolijn x halfzus Jolijn.
Anna komt ook uit Jay, een doffer van P.Bruinenberg welke een zoon van Jolijn is. De moeder van Anna is een dochter Ger-Ko (1e NPO Perigueux bij Murk en Zn) x Jantje, een echte topper en topkweker van het hok Jan van Straten.
De duiven van P. Bruinenberg zijn voornamelijk Volkens duiven, gekruist met Vertelman of Brugemann duiven.
De doffer gaat volgend jaar op de kweek, want Jan heeft er al kinderen uit die zich al getoond hebben.

Bezig met de toekomst
Jan was een echte uitslagenpluizer. Had hij iets speciaals gevonden dan werd er gebeld en werd die liefhebber bezocht. Heel vaak kwam hij dan thuis met jongen uit de toppers van die liefhebber. Zo is hij al bij vele topliefhebbers geweest.  Door de leeftijd wordt dit napluizen van de uitslagen minder, maar nog steeds ziet, leest en hoort hij veel.
Verder is Jan elk jaar bezig met de toekomst, want kweken is een passie van hem. In zijn hoofd heeft hij al koppels in 2020 gezet. Ook heeft hij al hoop op enkele duiven welke hem gaan helpen aan topuitslagen in 2019. Door continue zijn topduiven te behouden voor de kweek en daarmee zeer gericht te kweken heeft hij een tophok opgebouwd wat regelmatig topduiven produceert.

Een gevleugelde uitspraak van Jan is: “Een duif is veel slimmer als dat wij denken. ”  Hij heeft het meerdere malen meegemaakt dat hij een opgevangen duif ging ophalen en de duif op zijn stem reageerde.
Jan is een geweldig verhalenverteller en mede daarom hopen wij hem te kunnen huldigen tijdens onze feestmiddag op de 27ste en dat hij deze verhalen met zijn tafelgenoten kan delen!
 
Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging