De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. C.J.J. van Wijk en Zn (Benschop) wint de Herman van der Velden trofee

Geplaatst: 20-9-2018

Comb. C.J.J. van Wijk en Zn (Benschop) wint de Herman van der Velden trofee

Thuis heb ik nog een ansichtkaart. Waarop een kerk een kar met paard. Een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets. Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben. Dit nostalgische lied dat zo sterk het gevoel van "vroeger was het beter" onder woorden brengt, bracht mijn duivenmaat Paul vd Boogaard ten gehore, toen we begin september het mooie plaatsje Benschop binnen reden. Ik keek verbaasd naar hem. Hij zei, Pieter dat gevoel bekruipt mij altijd als ik Benschop binnen rij. Benschop is een dorp en voormalige gemeente dat, sinds de gemeentelijke herindeling in 1989, deel uitmaakt van de gemeente Lopik in het zuidwesten van de provincie Utrecht.

De aanleiding van ons bezoek aan Benschop is een bezoek te brengen aan de gekende combinatie van Wijk, die bestaat uit Cor van Wijk (81) en zoon Erwin van Wijk (50),  ivm het winnen van de Herman van der Velden trofee. Deze bokaal wordt sinds 2011 door de naamgever van deze bokaal en tevens medeoprichter van SMN ter beschikking gesteld. De winnaar is hij, die van St. Vincent (middaglossing) en Barcelona, één van zijn bovenste twee getekende draait. En daarbij ook nog eens de meeste punten weet te behalen


Aangekomen bij de woning van Erwin zien we een prachtig verbouwde boerderij met rietendak. Cor woont iets verder op. Later in ons gesprek vertelde Cor dat bij de verbouwing de gehele achtergevel eruit is geweest en dat hij steen voor steen het cement er af wist te bikken om vervolgens diezelfde stenen weer te gaan gebruiken om de gevel weer mee op te trekken. Het resultaat mag gezien worden. Vakmanschap is meesterschap is hier meer dan op zijn plaats.

De combinatie
Zoals hierboven al is aangegeven bestaat de combinatie uit vader Cor en zoon Erwin die onder de naam C.J.J. van Wijk en Zn in de duivenwereld bekend staat. Cor speelt al vanaf 1994 vanaf het huidige adres. Zij zijn lid van de sterke duivenvereniging  “De Groene Olijftak” uit IJsselstein. Eerder dit jaar hebben wij, Paul en ondergetekende, het genoegen gehad, een ander lid van deze sterke vereniging aan u te mogen voorstellen. Piet van Straten uit Vianen, winnaar van Dax middaglossing bij SMN. Erwin is naast voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging, ook nog eens voorzitter van “De Groene Olijftak”. Cor daarentegen is nog steeds lid van de tentoonstellingcommissie.  Eén van de grootste successen van Cor en Erwin is het winnen van Perpignan 2013. Dit was met “de 378” uit 2008. Na deze uitzonderlijk prestatie is deze doffer gelijk naar het kweekhok gegaan.

De duiven
De duiven, die het prachtige door Cor zelfgebouwde duivenhok bevolken, zijn hoofdzakelijk afkomstig van Martin Vinkenborg uit Volendam. Martin ging in 2009 over op de dagfond en hier kreeg Erwin lucht van. In dat jaar hebben Cor en Erwin samen met Cees Galjee en Jozef Poelstra de handen in elkaar geslagen en kochten het totale duivenbestand van 150 duiven bij Martin op. Verder zitten er nog natuurlijk de nazaten van “De 378” op het kweekhok. Namelijk alle jongen die geboren zijn uit “De 378” in de jaren 2013, 2014 en 2015 zijn op het kweekhok geplaatst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vervolgens het vlieghok volzit met nazaten van deze beroemde doffer. Verder is er versterking gehaald bij Jaap Pouw uit Leusden. Deze versterking is ook gelijk in het kweekhok geplaatst.

Er zijn twee duiven die Cor en Erwin aan de overwinning van de Herman van der Velden bokaal 2018 hebben geholpen. Dit zijn de 13-1020402, 20e in de uitslag Barcelona bij SMN en de 13-1020394 18e in de uitslag van St. Vincent bij SMN.. En laten dit nu net geen afstammelingen zijn van “De 378”. Deze duiven zijn afkomstig van Huib Brandsen uit Putten. Huib had zijn eigen duiven gekoppeld met het al eerder genoemde soort van Martin Vinkenborg. Er werden onderling eitjes met elkaar uitgewisseld en zie het resultaat.
De 13-402 heeft inmiddels bij de ZLU: 188e Barcelona, 249e Barcelona en een 300e St Vincent bij elkaar gevlogen. In de pedigree van deze doffer zien we aan vaders kant o.a. “George” van Martin Vinkenborg zitten en “De Neus”van M. Hensen samen met “De Ida”van Jantje Theelen. Van Moeders kant Zien we voor de snelheid ingebracht de duiven van Henny La Grouw. En verder voor het zwaardere werk de duiven van Wiel Cramers uit Grevenbricht en Theo de Ruiter uit Opijnen.
De 13-394 vloog in 2017: 41e St. Vincent in sector 3 tegen 3093 duiven en de 36e Dax in sector 3 tegen 2573 duiven.
In 2018 36e St. Vincent in sector 3 tegen 2726 duiven. Aan vaders kant zien we de  duiven van Wim uit Budel. Deze man heeft al zo vele liefhebbers aan goede duiven geholpen. En aan moeders zijde is het weer Martin Vinkenborg die de boventoon voert. Hierin zien we de zus Vinkenborg 3 met ook weer Jantje Theelen in haar afstamming. Een afstamming om van te watertanden.


Op het kweekhok huizen 28 koppels. En er zijn 70 koppels terug te vinden op het vlieghok. Al deze duiven worden rond 1 maart gekoppeld. Eieren van de kweekkoppels worden overgelegd naar de vliegduiven. Alleen de allerbeste vliegduiven mogen hun eigen jongen groot brengen. Na de eerste ronde jongen worden de koppels gescheiden van elkaar. Om deze naargelang de eerste marathonvlucht of ZLU vlucht die ze af moeten werken, weer te herkoppelen. Zij zorgen er voor dat ze op eieren van rond de 10 dagen zitten te broeden. De voorkeur van beide mannen gaat uit naar de middaglossing. Maar omdat het spel van de ochtendlossing ze ook bijzonder goed afgaat, spelen ze daar ook op. Het is toch prachtig om een duif die ’s morgens in de Pyreneeën  losgelaten wordt, deze dan ’s avonds weer  thuis te zien komen. Dan gaat er echt van alles door je heen. En het is natuurlijk nog mooier als je dit met z’n tweeën mag beleven. En dat het Cor en Erwin goed afgaat blijkt wel uit de vele kampioenschappen die ze afgelopen jaren gewonnen hebben. Erwin vertelde mij nog wel, dat zij al enkele jaren een missie hebben. Op mijn vraag van, welke mag dat dan wel zijn? Ik wil elk jaar Piet van Straten uit Vianen voor zitten. En dat is mij dit jaar weer gelukt.

De jonge duiven
De jonge duiven zitten verdeeld in twee groepen. Er zijn 25 jonge duiven, door Cor verzorgd, die de jonge duivenvluchten afwerken. Daarnaast worden er nog 100 duiven gekweekt voor de natour. In de prestaties van beide groepen als jaarling merk je geen verschil.

Voer en medische zorg
Het voer komt bij voerspecialist “De Patagoon” vandaan. Het wordt op pallets van 1000 kg. aangevoerd. Het voordeel van veel ruimte om je huis. Ook leden uit de directe omgeving profiteren hiervan. Zij komen met grote regelmaat langs om zakken voer mee naar huis te nemen. Als bijproducten geven beide heren Multimix van De Patagoon, tovo, pinda’s en snoepzaad.
Enten tegen paratyfus gebeurt in januari nadat er eerst een kuur is gegeven. Verder wordt er in de winter de verplichte enting gegeven tegen het paramyxovirus. Tijdens het vliegseizoen wordt er 1x ornispecial gegeven. En voor het inkorven voor de belangrijke vluchten wordt er een geelpil opgestoken van de firma Travipharma. Al met al een systeem wat voor iedereen is te bevatten.

Tot slot
Paul van den Boogaard en ondergetekende zijn een avondje op visite geweest bij een stel fijne melkers. Die op een perfecte accommodatie en dankzij hun uitstekend presterende duiven de top hebben weten te bereiken van de vaderlandse fondelite. Hiervoor past alleen maar een diepe buiging.

Cor en Erwin, bedankt voor de hartelijke ontvangst. We hopen jullie te mogen begroeten op de  kampioenenhuldiging van 27 oktober.

Auteur
Pieter Vreeling.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging