De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Bennie Homma winnaar Bergerac SMN 2018

Geplaatst: 13-9-2018

Bennie Homma winnaar Bergerac SMN 2018
 
Het was maandagavond en ik mocht de reis gaan maken naar het zuiden van de provincie Friesland, naar Balk. Ik woon zelf in het uiterste noorden en naar Balk ben ik toch snel drie kwartier onderweg. Het was mijn eerste vakantiedag en in alle rust ging ik onderweg. De grootmeester uit Balk had namelijk de 2e Nationaal Bergerac gewonnen met zijn 1e getekende en was daarmee 1e van Stichting Marathon Noord op deze klassieke vlucht. Toen ik ooit gevraagd werd of ik contactpersoon wilde worden van het Noorden voor Marathon Noord had ik eigenlijk niet verwacht ooit een reportage te mogen schrijven omdat het gebied redelijk groot is en de Friese duiven toch een stuk verder moeten dan de meeste deelnemers van SMN. Een totale misvatting weet ik nu en Bennie wist mij dit al snel duidelijk te maken.
 
Eenmaal aangekomen in Balk op deze mooie zomeravond, de eerste avond van mijn vakantie en de laatste avond van de vakantie van Bennie bleek later voel  je de gezelligheid. In de reclame van een bekend kaasmerk hebben ze het over Amsterdam en dat het daar borrelt in de stad, stoelen komen naar buiten en verhalen komen los. Toen ik Balk binnen reed had ik ditzelfde gevoel. Stoelen komen ook daar naar buiten, het borrelt en voor de verhalen was ik onderweg naar de Bloemstraat, naar Bennie en Loes Homma. Ik zag van een afstand de groep duiven al vliegen en zonder dat ik het huisnummer wist was het me al snel duidelijk waar ik moest zijn. Ik trof daar twee trotse duivenmelkers onder de veranda in de tuin. Buiten zat het heerlijk, terwijl de jongen hun rondjes maakten en we konden beginnen aan het verhaal van Bergerac en de successtory van Bennie en Loes Homma.
 
De dag van de vlucht
De duiven werden zondag 28 juli gelost om 14.00 uur met een westenwind. Als ik de verhalen mag geloven kwamen de duiven na een kleine honderd kilometer in een regengebied terecht en ook in België was er een kans dat ze buien tegen gingen komen. Er vielen dezelfde dag nergens in het land duiven, ook niet op de kortste afstanden van rond de 775 kilometer. Er zijn echter altijd duiven die een gedeelte van de nacht doorvliegen, aldus Bennie. Bennie zat dan ook op de vroege zondagmorgen al op zijn vertrouwelijke stekje te wachten op de eerste duif. Bennie zit altijd onder de pruimenboom zodat hij de duiven goed aan kan zien komen. De eerste duiven waren inmiddels geconstateerd net na vijf uur op de kortere afstanden, echter ook een duif net na 5 uur op 908 kilometer. De achtertuin van Bennie en Loes bevindt zich op 968 kilometer vanaf Bergerac en dan was het natuurlijk ook mogelijk om in Balk een duif voor 6 uur te draaien. Toen om 05.58 uur hun “Bonte” aan kwam vliegen en een ereronde maakte kon ze om 05.58.52 geconstateerd worden en dit moest natuurlijk een vroege duif zijn. Het bleek de 1e van sector 4, de 2e nationaal tegen 16.091 duiven en de 1e bij Stichting Marathon Noord, een wereldprestatie. Er waren veertig duiven ingekorfd en de “Bonte” stond met stip op plek 1 van de lijst. Ze vloog eerder al eens een 4e sector 4 Limoges en een 3e Nat. Cahors sector 4. Absoluut geen eendagsvlieg en hier mag gerust gesproken worden over een klasbak. Ze werd ingekorfd op een volle vleugel en een jong van twee dagen. Een zeer fijne duif in de hand en een enorm rustig karakter. Dit hebben alle duiven bij Bennie en Loes, ze zijn rustig van karakter en prettige duiven in de omgang. Maar zodra de kleppen opengaan zijn het duiven die naar huis willen en er alles aan doen om zo snel mogelijk in Balk te komen. Deze duivin heeft dit maar weer eens bewezen en Bennie en Loes kunnen weer een overwinning aan hun toch al enorme palmares toevoegen.
 
De verzorging
Als je met Bennie in gesprek gaat merk je dat het een echte liefhebber is, maar ook iemand die er alles aan doet om te winnen. Loes is degene die absoluut genoemd moet worden aangezien zij het grootste gedeelte van de dagelijkse verzorging op zich neemt. Het gebeurt regelmatig dat er op dinsdag ingekorfd wordt in Balk en Bennie met zijn collega melkers staat te kijken vanaf het NIC naar zijn ploeg duiven die enorm aan het trainen zijn boven Balk. Ik stel me zo voor dat er dan even geslikt moet worden door een aantal andere liefhebbers als ze het trainingsgeweld zien van de Homma duiven. Trainen is belangrijk in Balk. Ze mogen de hele dag los, maar twee maal daags moet er aan getrokken worden en gaan de kleppen dicht. De vlag komt dan op het hok en de duiven weten wat ze te doen staat. Op zaterdag en regelmatig ook nog op zondag worden de duiven naar Amsterdam gebracht voor een trainingsvluchtje. Dit zijn de duiven die dinsdag na het weekend ingekorfd moeten worden. De overige duiven worden doorgespeeld op de programmavluchten behalve het laatste weekend voor de inkorving. Was het voorgaande jaren zo dat er krap gevoerd werd bij de familie Homma, tegenwoordig gaat dit anders. Bennie begint te lachen als hij hier over spreekt. We stonden altijd bekend als krappe voerders, maar nadat ik de film van Jellema had gezien ben ik er toch anders over gaan denken aldus Bennie. De prestaties waren al goed en ook dit jaar is dat weer het geval, maar er komen meer duiven na volgens Bennie dan voorheen. Er word nu met het volle bak systeem gewerkt, er ligt altijd genoeg voer voor de duiven. Het gaat hier dus om veel trainen en veel  voeren en medisch word in negen van de tien gevallen Nanne Wolff gevolgd. Ze gaan regelmatig voor controle en meestal is er niets. Als er wel iets geconstateerd wordt geeft Bennie iets op advies van Nanne, maar ik heb het ook wel eens niet gedaan en toen behaalde ik een van mijn beste resultaten zegt Bennie met wederom een lach op zijn gezicht. De duiven worden op het nest gespeeld en Bennie wil het liefst zo laat mogelijk in het seizoen voor het eerst inkorven. De eerste trainingsvluchten en vitessevluchten zijn Bennie veel te vroeg en hij begint liever op de derde vitessevlucht. Het is vaak nog koud zegt Bennie en anders verzin ik wel een ander smoesje om niet mee te hoeven doen. Vervolgens werken de duiven het programma af tot het overnachtseizoen begint. Alle duiven zitten op 1 accommodatie, maar worden wel gestuurd richting een ideale stand voor een bepaalde vlucht.
 
De winnares
De “Bonte” is een duivin van 2013 en zeer rustig van karakter. Ze ligt rustig in je hand terwijl je haar beoordeelt. Ze wacht rustig af en gaat van hand tot hand en lijkt daar geen enkel bezwaar tegen te hebben. Het is een niet al te grote duivin, maar ook niet heel klein. Voor een Homma duif is het een grote, aldus Bennie. Het is een dochter van de “880”. De “880” is een zoon van ’t Fodsje x Diamantje. De moeder is de “140”, dochter van de Blauwe Lynx van Jan Grootoonk.  ’t Fodsje stamt nog af van de Brinkman kweker. Dit is een van de beste kwekers van het hok van Homma. Deze duif werd gekocht op een veiling van late jongen van Herman Brinkman. Het ging Bennie eigenlijk een beetje te gek, maar Loes vond dat deze duif gekocht moest worden en Bennie heeft dit braaf uitgevoerd. Een schot in de roos, met inmiddels twee kleinkinderen die een 1e nat. sector 4 spelen en een serie aan teletekstduiven tussen de nazaten. Hier kan de “Bonte” nu ook aan toegevoegd worden als achterkleinkind. ’t Fodje is een directe zoon van deze topkweker en vader van de “880”, waar de winnaar een dochter van is. Deze duif was niet een mooie duif, het was een vod en hij keek ook nog onnozel zeggen Bennie en Loes samen terwijl ze er een beetje om moeten lachen. ’t Fodsje kwam echter keurig thuis als jonge duif en vloog van de zeven overnachtingen zes keer prijs. Toen een jaarling uit deze duif direct teletekst pakte werd hij op het kweekhok geplaatst. Inmiddels zijn de teletekstvermeldingen uit de nazaten niet meer te tellen en is Bennie blij dat hij deze duif op de kweek heeft geplaatst. “Diamantje” was bijna het tegenovergestelde van ’t Fodsje en zag er altijd prachtig uit. Zij mag inmiddels spreken van enorme kweekkwaliteiten met kinderen die reeds vijf maal op teletekst stonden en acht kleinkinderen die een teletekstplaats wisten te bemachtigen.


 
Ik heb gesproken met twee prachtige winnaars die het spel met de duiven en dan in het bijzonder het nestspel enorm in de vingers hebben. Ze staan open voor nieuwe methodes ondanks dat ze al enorm hard vliegen. Ze gaan mee met hun tijd en zijn de meeste liefhebbers al een stap voor en weten elk jaar zich bij de top te melden. Kampioen worden is een eerste stap, maar Bennie en Loes Homma blijven elk jaar maar bewijzen dat ze het kunnen en dat is fenomenaal. Ik wens ze veel plezier op alle prijsuitreikingen die gaan komen en wellicht tot volgend jaar, want dit zal wel niet het laatste wapenfeit zijn van Bennie en Loes Homma. Proficiat!
 
Auteur
Klaas Buwalda
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging