De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Comb. J. Hommes en Zonen, Akersloot winnen Criterium der Azen ochtendlossing 2018

Geplaatst: 26-10-2018

Comb. J. Hommes en Zonen, Akersloot winnen Criterium der Azen ochtendlossing 2018

 
Het jaar 2018 gaat de boeken in als het zwaarste jaar op duivensportgebied ooit. Bijna het hele vliegseizoen noordelijke winden en daarbij de warmste zomer sinds 1976. When the going gets touch, The tough get going zong Billy Ocean ooit en dat gold zeker voor het hok van de mannen uit Akersloot.
Na het gevecht voor de gezondheid van vader Jan opperde hij: “Ik hoop op een jaar met veel zon en noordenwind en dan wil ik wel eens zien welke zogenaamde tophokken er dan overblijven.” En dit geschiede… het jaar 2018 werd een gouden jaar voor de combinatie. 4e nationaal Dax, internationaal Barcelona pakken ze er 10 van de 10, 1e nationaal Perigueux, 2e nationaal en internationaal Perpignan, winnaar Champions League, Keizer Kampioen van de Fondclub NH, Overnachtkampioen van de Afdeling 6 en dan natuurlijk 1e Marathon Noord Criterium der Azen en de 1e Perpignan Marathon Noord. 

De combinatie.
Vader Jan en de zonen Nick en Rens zwaaien de scepter over een grote kolonie duiven. Deze is gehuisvest op een zolderhok en tuinhokken. Veel duiven, maar dan wordt ook deelgenomen aan alle marathonvluchten. De duiven worden niet verduisterd, alleen bijgelicht vanaf de langste dag. Tevens wordt getracht de duiven een normale cyclus te laten maken met hun nest. Dus wordt er gevlogen op eieren, jongen, grote jongen met nieuwe eieren etc. Op deze manier hopen ze dat de duiven hun pennen vasthouden.
De duiven worden ingekorfd als alle leden van de combinatie het er mee eens zijn. Bij twijfel wordt een duif dus niet ingekorfd. Op deze manier trachten ze een hogere kans te maken op prijzen, prijspercentages en topnoteringen. Kweken en vooral spelen is het devies. Kijken naar de weersverwachtingen en daarop anticiperen. Jaarlingen worden op de marathon gespeeld, maar nooit allemaal op 1 vlucht. Ze zijn ook niet bang om een goed ingespeelde jaarling te spelen boven de 1000 km.


Criterium der Azen.
Zoveel mogelijk getekende pakken op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Maximaal dus 6 duiven die tellen. De combinatie pakte er 5. Alleen op Marseille pakte ze geen tweede getekende.
We gaan de vluchten stuk voor stuk bekijken.


Barcelona
OP Barcelona klokken de mannen als eerste hun 2e getekende. Deze zwarte duivin genaamde Barcelona 2  is van 2012 en dit was haar 4e Barcelona. Na een 612e, 602e, 122e nu een 58e nationaal. Vader is de 58 van 2008. Een goede vlieger op de ZLU. Moeder is een duif van Dirk Pals uit Zoon Gouden Barca Duif van Wijnands maal een dochter van de asduif van België 2006 van Depasse Lardenoye.


De Barcelona 2

Hun derde duif is de rode 414 en tevens hun 1e getekende. Deze duivin was ook niet aan haar proefstuk bezig. Dit was haar 2e Barcelona. Zij komt uit Zoon Rooie Barca van plaatsgenoot IJs Kaptein x Black Miracle welke via Tinus Thijen komt.
Ze pakken hun eerste 10 getekende internationaal aan de tijd en winnen daarmee ook de Beker van Vlaanderen. 

De Rode 414

Marseille

Op Marseille pakken ze maar 1 getekende en wel hun 1e getekende als derde duif. Deze was reeds hun eerste duif geweest op St.Vincent middaglossing 2018. Dit is de Super 18. De Super 18 komt uit een zoon van de Timmerman van Rob Timmermans maal inteelt Bolleke van L. van de Eijnde. De moeder van de Super 18 komt van Kees Droog met Roelofs, Schermer en Homma bloed. Ze vloog ook al eens een 6e nationaal Sector 2 Albi in 2016.


Perpignan
OP Perpignan pakken ze de eerste getekende als eerste duif en deze pakte de 1e Marathon Noord, 2e nationaal en Internationaal. Deze bonte duivin heet Miss Tarbes en komt uit Batman welke een zoon  is van Kojak van de combinatie van der Plas uit Rijnsburg x een duivin van Tinus Thijen uit Catricum.
Hun 2e getekende was hun derde duif op Perpignan. De 557 van 2016 is een duivin uit de 97 welke komt uit de Kok van Marlon Kok x een dochter van Lady Claire van Piet van Hoolwerff, een echte dagfondduif. De moeder komt uit Witpen Willem van Willem van Wieringen x inteelt Bolleke van L. van de Eijnde.


Wat ten eerste opvalt is dat dit allemaal duivinnen zijn. Ten tweede ziet u dat het land wordt afgespeurd naar goede duiven en dat deze worden getest en met wordt gekweekt. 
Dan zijn de drie mannen 24/7 bezig met de duiven. Is het niet fysiek, dan is het wel mentaal. Gedrevenheid is de sleutel tot het succes, dat hebben we bij veel meer liefhebbers dit jaar gezien.

Jan, Nick en Rens zullen we veel zien op de nationale en internationale podia deze winter. Maar zeker ook in Doetinchem bij Marathon Noord. !
 
Auteur
Arjan van Gent
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 december 2023
Einde verkoop op www.pigeoncom.com
Lees meer >
maandag 1 januari 2024
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2024
zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >