De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Tijmen Koele en zoon Willem uit Wezep zijn de beste op de middaglossing in 2018 bij SMN

Geplaatst: 5-9-2018

Tijmen Koele en zoon Willem uit Wezep zijn de beste op de middaglossing in 2018 bij SMN


2018 was het zwaarste jaar in de West-Europese duivensport sinds lange tijd. Schrijver dezes zit sinds midden de 80-er jaren in de sport en heeft dit nog nooit meegemaakt. Sinds begin Mei warm tot zeer heet weer en tegenwind. Er zijn misschien 1 of twee weekenden tussen geweest met gunstigere omstandigheden. Hoe mooi is het dan wanneer je in de mooiste competitie van Nederland je kan kronen tot kampioen middaglossing. Deze eer valt deel aan de combinatie Tijmen en zoon Willem Koele uit het Gelderse Wezep.

De combinatie.
De combinatie bestaat dus uit vader Tijmen en zoon Willem. De hokken staan bij Pa en ma achter en zijn totaal 28 meter lang. Het grote hok van 24 stond reeds op het erf en nadat de gezondheid van vader slechter werd heeft Willem zijn duivenhok verplaatst naar het erf van Pa en Ma en is weer in combinatie gegaan met vader. Willem speelde op zijn eigen erf dagfond tot en met 2016 en is in 2017 dus weer in combinatie gaan vliegen met Pa.

De hokken zijn als volgt verdeeld± 5 hokken voor de vliegers, 3 voor de jongen en 2 voor de kwekers.
Aan het begin van 2018 zaten er totaal 130 duiven op de hokken om mee te vliegen. Daarvan waren er 20 taartjongen en 40 late jongen. Late jongen worden er voor 2019 niet meer aangehouden daar dit gewoon niet veel oplevert. Er zal maximaal plaats zijn voor 50 koppels. Alle duiven worden op het nest gespeeld
 
Bijzonder begin van het seizoen
Het begin van het seizoen werd vertraagd door de ophokplicht in verband met de vogelgriep. Gelukkig hadden ze de duiven al een tweetal weken voor deze ophokplicht los gehad. Toen deze werd opgeheven hebben ze gelijk ingekorfd voor Meer. Er waren wat meningen hierover, maar ze wilden de duiven gewoon snel inspelen. Dus werd er een tweetal weken vrijdag en dinsdag ingekorfd om de duiven snel in het ritme te krijgen. Hierna werden de duiven gekoppeld en werd er één keer per week ingekorfd.

De duiven kwamen goed maar tijdens de eerste vluchten werden in 2 weken tijd twee topduiven verspeeld. Voor het seizoen had de combinatie de ploegen voor de vluchten tot en met Dax ingedeeld. Maar door de rare voorbereiding en het verlies van twee toppers werd de ploeg voor Limoges gewijzigd. Toen de duiven goed afkwamen van Limoges was het vertrouwen weer terug en het spel op de wagen. Na Limoges zijn de alle ploegen weer opnieuw ingedeeld, zodat er op elke vlucht vaste duiven op de getekende plaatsen zouden staan.
 
De duiven
De kolonie bestaat uit een mix van duiven van Arjan Beens, Henri Hoeks, G. van Vilsteren, Verweij de Haan, Rik Ros en Benno Kastelein. Wanneer er duiven gehaald worden dan wil men alleen uit de top. Tijdens de verkoop van Henri Hoeks werden bijvoorbeeld 5 jongen uit Silence gekocht (x Yolante, kld Cheeta en dcht Jane). 
De duiven krijgen in het najaar een paratyfus kuur, paratyfusenting  en dan weer een kuur tegen paratyfus. Verder wordt er gehandeld als er iets geconstateerd wordt bij een bezoek aan Robert Kasperink. Deze wordt tijdens het seizoen regelmatig bezocht voor mestonderzoek en de controle op het geel.
Er wordt veel gespard met vrienden uit de duivensport als Rik Ros, Arjan Beens en Henri Hoeks. Het is natuurlijk mooi dat op deze manier een goede band ontstaat tussen liefhebbers en dat men elkaar helpt en van advies voorziet.

De duiven worden meestal 2 maal per seizoen gespeeld. Meer kan volgens de combinatie niet omdat men ze elke keer op een favoriete neststand proberen in te korven. 

De Marathon Noord prijzenpakkers
Op St.Vincent wordt de 15-839 geklokt als aangewezen duif. Hij werd als eerste geklokt en was de tweede aankomende duif. De eerste aankomende duif zat reeds een 5 tal minuten op de nok toen gelukkig de tweede er als een speer aankwam en binnen liep. Deze doffer werd ingekorfd op een jong van 10 dagen en vloog een 7e in in de Afdeling en een 8e bij Marathon Noord. Ook won zij in de afdeling een 10e op Bergerac in 2018.
De 15-839 is een 100% Henri Hoeks doffer uit een zoon van de 1e nationaal St.Vincent x dochter uit Silence x Yolanthe.
 
Op Dax is de eerst geklokte ook de getekende duif. De 099 uit 2014 komt uit Zoon Mr Moonlight van Arjan Beens maal de 103 van Gerrit van Vilsteren welke uit het superkoppel komt van Gerrit. Ze werd als 14e afgevlagd bij Marathon Noord.
Deze duivin won later in 2018 de 3e nationaal Perigueux. Ze werd gespeeld op een jong van 5 á 6 dagen.

Op Bergerac pakten ze de Nachtvinder. Deze eerst aankomende duif werd in 2017 van Bergerac om 00.40 uur geklokt. Deze duif komt uit kleinzoon Johanna van Arjan Beens maal de 124 van Gerrit van Vilsteren. Ze werd gespeeld op een jong van 5 á 6 dagen. Ze werd bij Marathon Noord 7e. Hun tweede getekende wint de 12e bij Marathon Noord.

Zoals u ziet kunt U ook met 3 verschillende duiven Marathon Noord winnen.

De 14-099. Topduif van de combinatie


Epiloog
René en ik waren weer bij een zeer gedreven combinatie die al jaren aan de top presteert. En dan toch een grote doorbraak dit jaar met echt landelijke top en natuurlijk het kampioenschap middaglossing bij Stichting Marathon Noord. Willem heeft echt hoge ambities en wil volgend jaar weer winnen in de voor hem en vele anderen de mooiste en eerlijkste competitie van Nederland.
Het zal ons een groot plezier zijn om jullie beide te huldigen in Doetinchem op de 27e oktober.

Auteur
Arjan van Gent

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging