De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie Jan Hommes en Zonen uit Akersloot winnen extreme Perpignan bij SMN 2018.

Geplaatst: 6-8-2018

Combinatie Jan Hommes en Zonen uit Akersloot winnen extreme Perpignan bij SMN 2018.
 
Daags na het bekend worden van de overwinning gaan René Koeman en ondergetekende naar het gebied Klein Dorregeest, onderdeel van de gemeente Akersloot. De dorpskermis in volle gang, maar wij treffen Jan, Nick en Rens nog wat beduusd aan in de schaduw onder de parasol. Zij hebben net een zaterdag meegemaakt welke weinig duivenliefhebbers in Nederland ooit zullen meemaken. 

De combinatie


De combinatie bestaat uit vader Jan en de zonen Nick en Rens. Nick en Rens zijn scherp, houden alles bij van hunzelf en van hun concurrentie in Noord-Holland en natuurlijk daarbuiten. Ze weten van iedereen hoe ze gedraaid hebben, welke duiven en aantallen gedraaide duiven.
Vader Jan heeft afgelopen winter en voorjaar zeer slechte tijden gekend qua gezondheid maar voelt zich nu weer top. Eén uitspraak van hem kwam al snel naar boven van afgelopen winter: “Ik hoop op een jaar met veel zon en noordenwind en dan wil ik wel eens zien welke zogenaamde tophokken er dan overblijven.” Nou dat hebben wij geweten. Een zwaar marathonjaar werd 2018 met als hoogtepunt het eerste weekend van Augustus.
De combinatie heeft een zolderhok en flink aantal tuinhokken. Op het zolderhok vallen veelal de vroege duiven, behalve dus de duif van Perpignan. De temperatuur kan daar oplopen tot 50 graden en de duiven vinden dat dus niet erg. Wel zorgen ze ervoor dat er vocht in de lucht blijft door dan met de plantenspuit rond te gaan. Ze spelen met veel duiven, maar ze spelen alles, ochtend- en middaglossing. En dan heb je een grote vliegploeg nodig.

Zaterdag 4 augustus

Nick was op het touwtrekveld actief op de kermis van Akersloot, dus zaten Jan en Nick op wacht voor Perigueux en Perpignan. Na de aankomst van hun eerste van Perigueux, welke een eerste speelt in Sector 2, zijn ze benieuwd of het goed gaat met dit duivinnetje in het zolderhok. Ze heeft nogal bazige buren en ze zijn bang voor gevechten na thuiskomst. Staande op de zolder gingen de telefoons af. Unikonweb meldde de thuiskomst op het tuinhok van de 1e getekende van Perpignan. Ook op het touwtrekveld zag Nick dat Miss Tarbes thuisgekomen was. Eerder hadden ze reeds uitgerekend dat ze voor 13.00 uur moesten draaien om de eerste duif tot dan van Martens uit Stein te kloppen. Iedereen van slag, duif melden en de rest van de duiven klokken en verzorgen. 8 van de 10 van Perpignan in de prijzen,
Wetende dat ze nu 2x een eerste in de Fondclub Noord-Holland, een eerste in de sector van Perigueux, een 2e nationaal en internationaal van Perpignan spelen, de Champions League winnen van Toppigeons en natuurlijk een eerste in Marathon Noord spelen was wel reden voor een feestje.

Miss Tarbes

De duivin is van 2014 en in 2015 speelde ze een zeer vroege prijs van Tarbes vandaar de naam Miss Tarbes. Van Dax miste ze haar prijs, maar tijdens de oefenvluchten tussen Dax en de inkorving van Perpignan zat zij steeds bij de eersten of was ze de eerste. De mannen vonden dat ze daardoor een enorme drang had op haar nest. Bij inkorving had ze eieren van 10-12 dagen.  De vader is een zoon van de Kojak van de Combinatie van der Plas uit Rijnsburg. De moeder is nog een duif van Tinus Tijen uit Castricum welke een achterkleinkind van de 404 is. Zij was ook al moeder van onder andere 2x de 3e Asduif van de afdeling bij de combinatie.  In 2017 won ze ook al de 95e nationaal Perpignan.

Deze middelgrote bonte duivin zorgde voor een fantastisch slotakkoord van een topjaar 2018 bij de combinatie. Even een kleine opsomming: 4e nationaal Dax, internationaal Barcelona pakken ze er 10 van de 10, 1e nationaal Perigueux, 2e nationaal en internationaal Perpignan, winnaar Champions League, Keizer Kampioen van de Fondclub NH, Overnachtkampioen van de Afdeling 6 en dan zal ik er vast al een aantal vergeten.
René en ik waren op bezoek bij een zeer gedreven combinatie met een plan. Het Perigueux & Perpignan weekend is hun erg goed bevallen… en ze willen dat graag overdoen!

Auteur
Arjan van Gent
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 december 2023
Einde verkoop op www.pigeoncom.com
Lees meer >
maandag 1 januari 2024
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2024
zondag 21 april 2024
Grote Jubileum Zaalveiling speenklare jongen 2024
Lees meer >