De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Pieter Woord boekt indrukwekkende zege op Marseille

Geplaatst: 31-7-2018

Pieter Woord boekt indrukwekkende zege op Marseille

Ik parkeer de auto naast het ‘karretje’ wat in de parkeerhavens voor de deur van deze rijtjeswoningen aan het Voorland in Urk geparkeerd staat. Op de erven achter nummer 18 en 19 wonen de duiven van twee bekende duivenkampioenen, achter deze 2-onder-1-kapwoning wordt al sinds de 70-er jaren in kampioensstijl gespeeld. Op nr. 18 woont Paul Romkes, maar hem laten we vandaag rechts liggen. Het bezoek is nu aan nr. 19, waar Pieter Woord woont sinds hij het huis kocht van zijn overleden vader. Het karretje is niet de enige vergelijking met de Noord-Hollandse ZLU-spelers merk ik gedurende het gesprek. De duiven, het systeem, het rijden om de duiven in het juiste ritme te houden, het fanatisme, en vooral het rotsvaste geloof dat er ook op deze afstand overwinningen op de internationale klassiekers gepakt kunnen worden. Nu Pieter Woord en Louw van der Berg geschiedenis hebben geschreven door de internationale overwinning op hun naam te schrijven van de afsluiter van 2017 uit Perpignan en de seizoensopening 2018 uit Pau, nu geloven meer mensen dat het kan. Wat velen niet weten is dat zowel Louw als Pieter al jaren werken aan deze missie, het promoten van het internationale spel in Flevoland en Friesland. Ze stonden aan de wieg van PV-Flevoland op Urk en startten ook het inkorfcentrum voor de ZLU. En sinds de start in 2012 zijn er al verschillende topprestaties bijgeschreven.  

Combinatie

Pieter Woord staat er op de uitslag, maar zonder Louw van der Berg als compagnon was het huidige succes waarschijnlijk niet zo snel gekomen vertelt Pieter eerlijk. Zakenman Louw die al bellend het erf opstapt is ook duidelijk een ander type dan de bedachtzame Pieter. Die denkt het systeem uit, koppelt de duiven en zorgt dat ze goed voorbereid aan de start komen. De plannen maken ze samen en de aankopen doen ze ook met z’n tweeën. Ze halen het beste in elkaar naar boven, zoveel is duidelijk, als ze meedoen willen ze winnen. Gedreven als ze zijn hebben ze ook de afgelopen jaren met de programmaduiven – wat als geintje begon- toch tweemaal het kampioenschap van de afdeling Friesland binnengehaald met de jonge duiven. Hun motto: “Als je wat doet, moet je het goed doen”.

En ze zijn goed geslaagd met de kwaliteitsimpulsen in hun duivenkolonie. Dat begon al toen ze de duiven van Bennie de Vries in Bolsward overnamen en samen met hem op de ZLU gingen vliegen. Die wisten ook op een van de verste afstanden nationale en internationale kopprijzen te pakken. Na de verkoop van die duiven gingen de beide mannen samen verder om de aanpak op Urk verder te verfijnen. Ze willen duiven die alleen kunnen vliegen, 1000 kilometer op dag 1 kunnen verstouwen en absolute kopprijzen kunnen halen. Het was Louw die daarom afstapte op Jos Pepping, het jaar voor de totale verkoop, want die duiven hadden alle kenmerken van wat ze op Urk wilden: vroeg draaien op de grootste afstanden. Louw was het ook die de lijn van de Mylene van Willem van der Velden uit Boskoop zo enorm aansprak, generatie op generatie absolute kopduiven op Barcelona. Dus werden bij beide mannen duiven aangeschaft, direct uit de toppers en ze knipperden niet met de ogen toen ze daar flinke bedragen neertelden voor hun investeringen. Want zo zien ze die aankopen, in de wetenschap dat als de nakweek het goed doet dat je dan als liefhebber ook zelf wel weer wat hebt te verkopen. Ze kweken met de duiven zolang er op het vlieghok nog nakomelingen aanwezig zijn. Wanneer dat niet meer het geval is gaan ze er onverbiddelijk uit en belanden dan ook niet in het circuit van tweedehands duiven op internet.

Systeem

De beide mannen werken met een beredeneerd systeem voor hun vliegduiven. Met regelmaat worden de duiven gecontroleerd door dierenarts Ko Schoenmaker, die maandelijks in de vereniging komt. Liefhebbers zijn verplicht om mestonderzoek te doen en als er wat aan mankeert (wormen, pokken, paratyfus), dan mag er pas weer ingekorfd worden als de duiven weer gezond verklaard worden. Daardoor hoeft er verder medisch weinig meer gedaan te worden, dat gebeurt alleen dus als er aanleiding toe is. Daarnaast krijgen de duiven die meegaan op een ZLU-vlucht een geelpil op de zaterdag de week voor inkorven.
Het vliegseizoen begint in het voorjaar, wanneer de duiven worden gekoppeld. Ze kweken dan hun eerste jong, wat Pieter vooral voor de jaarlingen belangrijk vindt. Ze zijn dan verhuisd van het hok op de begane grond naar het zolderhok, dus dat eerste nestje helpt ze om te aarden. De opleiding van de jonge duiven bestaat er uit dat ze na de eerste africhtingen meegaan op de jonge duivenvluchten. Vanaf de langste dag worden ze bijgelicht en ze gaan mee tot en met Morlincourt. Door de week wordt er nog met de jongen gereden, zodat ze een 700 km per week in de vleugels hebben. Jongen die dit niet volhouden gaan eruit. Ook als jaarlingen maken ze veel kilometers op het vliegprogramma van de afdeling, waarbij ze ook een aantal dagfondvluchten afwerken. Zelden gaat er een jaarling op de marathon mee.

De vliegduiven worden gescheiden als hun eerste jongen 10-14 dagen oud zijn, ze komen dan op half-weduwschap. Ze zorgen ombeurten voor het jong en de duivinnen verblijven dan naast het jonge duivenhok op de begane grond. Ze komen binnen op het vlieghok op zolder, waar de doffers dan uitvliegen als ze de jongen azen. Al vanaf het begin krijgen ze verplichte training, dit doet Pieter om te zorgen dat ze niet blijven zwalken in het voorjaar, want dan worden ze gepakt door roofvogels, een ware plaag in die tijd van het jaar. Daarna worden ze zo gekoppeld dat ze op 10-12 dagen eieren hun eerste vlucht kunnen afwerken. Er wordt een groep gekoppeld voor Pau, eentje voor Barcelona en een voor voor St. Vincent. De anderen gaan op Agen. Daarna worden de Pau-duiven op Marseille gespeeld, in principe spelen ze ze om de vier weken. Er worden hele koppels gespeeld en ze gaan mee op 10-12 dagen broeden.

De duiven krijgen volle bak Superweduwschap en Long Distance van Beijers, wat wordt aangevuld met vetrijk snoepvoer, hennep en P40 voor inkorven. Ze eten uit de gezamenlijke voerbak, want dat zorgt voor odnerlingen competitie zodat ze voldoende snel vreten. Laatste dagen krijgen vooral de duivinnen op nest extra voer in hun nestvak in een potje. De uitspraak van Koopman dat de duiven hun eigen instinct wel volgen om te bepalen wat ze op welk moment nodig hebben was voor hen aanleiding om ook volle bak te voeren.
Daarnaast is nog bijzonder dat ze in het vliegseizoen eigenlijk continu de langste dag nabootsen. De duiven trainen ’s morgens van 5 tot 6 en ’s avonds van 21-22 uur. De lampen gaan vanaf 3 weken voor Pau aan en ook die verlengen de dag zodat de duiven dus eigenlijk het hele seizoen als hoogzomer ervaren. Pieter denkt dat dit mogelijk helpt om te zorgen dat de duiven ook de eerste dag zo lang mogelijk doorvliegen en ’s morgens van de tweede dag zo vroeg mogelijk vertrekken.
 
Special Lady

Inmiddels heet de Marseillewinnares  1125052 van 2016 dus Special Lady. Ze is genoemd naar haar grootvader ‘Special One’. Sinds vorig najaar is ze bij Pieter op het hok gekomen, ze heeft als jaarling bij Louw op de hokken in Tollebeek gevlogen en nu die weer terugverhuist naar Urk is de duivin bij Pieter in de vliegploeg gekomen. Ze is in het voorjaar overgewend en was al na 2 keer loslaten thuis aan het Voorland. Tijdens de invliegvluchten liet ze zich telkens al goed zien zodat beide mannen veel vertrouwen in haar hadden. Dat dat terecht was bleek al op Pau, toen ze de 83e nationaal vloog. Een jaar geleden zouden ze dat een wonderprestatie vinden, maar ze was Pieters tweede duif na de internationale winnaar. Nu op Marseille was het dus wel goed raak. Want, zo zeggen de beide mannen, niets went zo snel als succes hebben op deze vluchten. Eerst konden ze zich niet voorstellen dat ze makkelijk bij de eerste 50 nationaal zouden spelen. Inmiddels kijken ze er minder van op. Hun doel is gehaald en seizoen 2018 sluiten ze af als de smaakmakers van boven de grote rivieren op dit spel. En natuurlijk op het podium van Marathon Noord voor deze klinkende overwinning op Marseille

Auteur
Wiebren van Stralen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging